Annonce

Udland
27. november 2010 - 4:00

Græske anarkister tager ansvar for brevbomber

I en meddelelse offentliggjort på græsrodsmediet Indymedia/Athen den 25. november tager den venstreradikale by-guerillagruppe Conspiracy of Fire Nuclei (også kendt som Conspiracy of Fire Cells) ansvaret for afsendelsen af 14 brevbomber i starten af november.

To af gruppens medlemmer, som blev anholdt i besiddelse af to bomber, skudsikker vest og en pistol den 2. november, erklærer sig desuden »stolte« af deres handlinger og annoncerer i en seperat meddelse at den »revolutionære krig mod systemet« vil fortsætte.

»Vi fortryder intet og støtter alle handlinger af vores organisation. Også dem, der vil finde sted fremover, vil gøre os stolte. Intet er over, krigen fortsætter«, skriver G. Panos og Argyros Tsakalos fra »Kommando Praktisk Teori« den 22. november fra deres fængselscelle.

Læs artiklen »Conspiracy of Fire Nuclei took responsibility for the parcel terrorism and warned that it would be continued« hos GR Rapport.

Reaktion på økonomisk krise

Brevbomberne afsendt den 1.-2. november var adresseret til udenlandske ambassader, regeringsbygninger, navngivne top-politikere, Europol og EU-institutioner.

For at forhindre udbredelsen af pakkebomberne indførte de græske myndigheder den 3. november et 48-timers stop for internationale postleverancer ind og ud af landet.

JPEG - 52.3 kb
Militante anarkister i Grækenland er mest kendt for deres sammenstød med myndighederne på gadeplan. Men i stigende grad benytter de sig også af bombeanslag og attentater. Foto: CrimeInc.

De fleste af de 14 eksplosive pakker blev fundet og tilintetgjort af politiet inden de nåede deres mål, mens andre medførte mindre eksplosioner ved det græske parlament samt den russiske, bulgarske og schweiziske ambassade og et transportfirma.

Ingen kom til skade ved sprængningerne og eksperter har da også vurderet, at aktionen i høj grad var af en symbolsk karakter, da brevene kun indholdt mindre mængder krudt fra fyrværkeri.

Af erklæringen fra Conspiracy of Fire Nuclei fremgår det, at aktionen var en del af en revolutionær kamp vendt mod det kapitalistiske system generelt og en reaktion på den aktuelle økonomiske og politiske situation i Grækenland. Desuden udtrykkes der solidaritet med anarkister og revolutionære i andre lande.

»Polariseringen og de sociale konflikter er uundgåendelige. Grækenland økonomiske krise vil give anledning til yderligere konflikter. Spørgsmålet er hvilken side man vælger,« skriver gruppen i den 13 sider lange erklæring.

Læs erklæringen fra Conspiracy of Fire Nuclei hos Athen Indymedia (PDF på græsk).

17 anarkister anholdt

Politiets efterforskning af sagen har ført til anholdelsen af i alt 17 personer fra det anarkistiske miljø, hvoraf fire personer siden er blevet renset for mistanke. De resterende 13 personer er alle blevet tiltalt for at tilhører en terrororganisation – det vil sige Conspiracy of Fire Nuclei – og skal for retten til januar næste år.

JPEG - 62.7 kb
Anholdelsen af aktivister fra det anarkistiske miljø har ifølge politiet ført til optravlingen af by-guerillagruppen Conspiracy of Fire Nuclei.

Anholdelserne skete i forbindelse med ransagningen af gruppens formodede hovedkvarter, hvor der blev fundet sprængstof og våben. Mistanken bygger på blandt andet fingeraftryk og DNA fundet i lejligheden.

Syv af de mistænkte er siden blevet løsladt mod kaution og kun to er indtil videre tiltalt for afsendelsen af brevbomberne. Til gengæld vil politiet forsøge at få dømt aktivisterne for tre andre bombeanslag som gruppen tidligere har taget ansvar for. Samtidig efterlyser politiet fire personer som menes at have forbindelse til brevbombe-sagen, skriver avisen Kathimerini.

Læs artiklen »Council indicts 13 terror suspects« hos Kathimerini.

Læs artiklen »To anholdt for brevbomber i Grækenland« hos Modkraft.

N for nihilsme

Torsdag den 25. november gennemførte op mod 3.000 anarkister ifølge hjemmesiden OccupiedLondon en demonstration i solidaritet med de fængslede aktivister og mod »statsterror«.

I front for demonstrationen gik en gruppe i sort tøj med hjelme, køller og gasmasker ligesom der var medbragt en fane påmalet bogstavet »N« for nihilisme.

JPEG - 46.3 kb
Flere tusind anarkister og venstreradikale på gaden i Athen i solidaritet med fængslede ligesindede. På protestflagene ses bogstavet N for nihilisme. Foto: OccupiedLondon.

Læs artiklen »2,500 – 3,000 anarchists march in central Athens against state terrorism« hos Occupied London.

Referencen til nihilisme er ingen tilfældighed. Flere iagttagere har, som tidligere omtalt her på Modkraft, pointeret at den græske anarkist bevægelse er inspireret af blandt andre den revolutionære, russiske nihilist Sergey Nechayev.

Dette gælder blandt andre én af landets andre aktive by-guerillagruppe, De Revolutionæres Sekt.

Læs artiklen »Militante nihilister vil omdanne Grækenland til en krigszone« hos Modkraft.

Ifølge en ny efteretningsrapport fra Canadas sikkerhedstjeneste, som avisen National Post har fået aktindsigt i, så er Conspiracy of Fire Nuclei opstået i kølvandet på protesterne imod politimordet på en kun 15 år gammel aktivist i Athen i 2008.

»Grækenland er fortsat udsat for voldsom, lav-intensiv civile uroligheder og terrorangreb, for mestedelen med udgangspunkt i Athen. Disse angreb er en del af en fortsat tendens til vold, som fulgte efter politi-mordet på en teenage demonstrant i december 2008,« skriver sikkerhedstjenesten.

Læs artiklen »Canada links Greek parcel bombers to ’09 unrest« National Post.

Læs artiklen »Krisen knækker græske livsstilsterrorister« hos Information.

Hør indslaget »Rivaliserende anarkister i Grækenland« hos P1.

Læs mere om Conspiracy of Fire Nuclei på Wikipedia.

Læs brevet fra »Kommando Praktisk Teori« hos Indymedia/Athen (græsk).

Læs artiklen »Greek group claims mail bombings« hos Washington Post.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce