Annonce

Udland
5. august 2014 - 12:39

Græsk domstol frikender landmænd, der skød 28 jordbærplukkere

Venstrefløjspolitikere og antiracistiske bevægelser fordømmer græsk domstols frifindelse af to landmænd, der har indrømmet at skyde 28 landarbejdere, da de forlangte betaling for seks måneders arbejde. Fire blev hårdt såret.

En appelret i Grækenland har den 30. juli frikendt to arbejdsgivere, der i april 2013 skød på 28 immigrantarbejdere fra Bangaladesh, da de forlangte betaling for seks måneders arbejde på en landbrugsejendom i Manolada på den sydlige del af halvøen Pellopenes. Efter skyderiet har græsk presse afsløret meget barske levevilkår for immigrantarbejderne, der udover manglende betaling, heller ikke havde adgang til basal sanitet og hygiejne.

De to landmænd har indrømmet at, de har skudt på arbejderne, hvoraf fire blev alvorligt sårede. De er tidligere blevet idømt henholdsvis 14 og otte års fængsel for grov vold og ulovlig våbenbesiddelse.

Men en græsk appeldomstol besluttede den 30. juli 2014 efter en månedslang appelretssag at løslade de to mænd.

Giver rum for yderligere umenneskelig behandling af immigranter

Dommen har udløst et ramaskrig på den græske venstrefløj.

– Den sender en besked om, at udenlandske arbejdere kan dø som hunde i en frugtplantage, siger Vassiliki Katrivanou, der er medlem af det græske parlament for venstrefløjspartiet Syriza.

– Den efterlader et rum for nye ofre ved at lukke øjnene for den brutale, umenneskelige og racistiske karakter af den udnyttelse, arbejderne lider under på landet, siger Vassiliki Katrivanou.

Opfordrer til protester

Også repræsentanter fra, Bevægelsen mod Racisme og truslen om Fascisme fordømmer dommen. Bevægelsen har været med til at organisere protester imod dommen, som den mener stiller spørgsmålstegn ved det juridiske systems uafhængighed.

– Vi opfordrer fagforeninger og menneskeretsbevægelser til at reagere imod den racistiske skandale, som er uden fortilfælde, siger Petros Canstantinou, der er koordinator i bevægelsen i en pressemeddelelse.

– De hundredmillioner, der skabes i overskud i jordbærindustrien, skal ikke ske ved at kunne skyde arbejderne i jordbærmarkerne, siger han.

Læs mere hos The Guardian og The Independent (engelsk)

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce