Annonce

Venstrefløj
20. september 2015 - 12:15

Græsk antikapitalist: De afgørende kampe er endnu ikke begyndt

Syriza-regeringens afgang er en sejr for den græske venstrefløj, mener Petros Konstantinou fra den antikapitalistiske alliance Antarsia.

[Athen:] Syriza-regernings afgang og udskrivelse af et valg er en sejr for venstrekræfterne og de sociale bevægelser, mener Petros Constantinou, byrådsmedlem i Athen og en af den antikapitalistiske alliance Antarsias kandidater ved parlamentsvalget 20. september.

– Det er første gang, at en erklæret venstreorienteret regering er bragt til fald i Grækenland. Og det er sket ud fra et pres fra venstre, siger han.

– Grækenland har i de sidste fem år befundet sig i en stor politisk krise. Fire regeringer er væltet. Og de dominerende politiske partier for den herskende klasse er blevet destabiliseret og ødelagt, siger han.

– Venstrefløjsregeringen faldt i august, fordi den ikke kunne skaffe opbakning til at vinde en tillidsafstemning i parlamentet. Den havde nok i skaffet flertal til det memorandum, den accepterede i jul, og som var en forsættelse af nedskærings- og sparepolitikken. Men mobiliseringer imod planerne i august og en splittelse i Syriza tvang den til afgang, siger Petros Constantinou.

Svigtede fra start

Syriza-regeringens svigt startede ifølge Petros Constandinou allerede ved dens tiltræden i februar.

– Syriza har hele tiden ført en politik, der byggede på kompromisser med højrefløjen og EU. Regeringen lovede som sin første handling, at den ikke ville tage såkaldte ensidige skridt, men få sanktioneret sin politik hos EU-partnerne. Det var først efter pres og strejker, at den tog selvstændige beslutninger, eksempelvis genåbnede TV- og radiostationen ERT, siger han.

– Den kompromislinje førte den i fire måneder uden at kunne skaffe indrømmelser fra EU. I stedet blev den udsat for ikke kun pres, men afpresning af EU og Den Europæiske Centralbank, siger han.

Regeringens største svigt kom, da i juli accepterede EU’s sparekrav, privatiseringsønsker og kontrol med den græske statsadministration. Det skete selv om et markant flertal på 61 procent ved en folkeafstemning en uge forinden, havde givet en finger til EU’s diktater.

– Det var højrefløjen, der tabte ved folkeafstemningen, siger Petros Konstantinou.

– Alle massemobiliserede op til folkeafstemningen. Også højrefløjen, der blev støttet af alle store medier, kirken og arbejdsgiverne - og tabte. Men i stedet for at bruge mobiliseringen og højrefløjens nederlag, kapitulerede regeringen og accepterede EU-kravene. Den forrådte den vigtigste politiske sag: kampen mod nedskærings-, besparelses- og privatiseringspolitikken, siger han.

Strejkebølge i vente

Uanset udfaldet af valget den 20. september vil en regering være under stærkt pres og ikke kunne garantere stabilitet, mener Petros Konstantinou.

– Mange vil sikkert stadig stemme på Syriza, ikke på grund memorandummet, men takket være de andre partiers bull shit.

– Vi kan derfor forvente en ny bevægelse af modstand og strejker. For de afgørende kampe er slet ikke blevet udkæmpet endnu. Vi kan ikke garantere, at de ender i sejre, men de vil komme.  Der er allerede nu indkaldt til den første generalstrejke – nemlig på den dag, hvor de love, der udmønter memorandummet, vedtages.

– Der er også udviklet en meget stærk solidaritetsbevægelse med flygtningene, der kræver åbne grænser, lukning af lejre  og kombinerer det med modstand mod nynazisterne i Gyldent Daggry. Bevægelsen har allerede vundet sejre: Nogle af lejrene er blevet lukket og regeringen har ved at lukke øjnene i praksis åbnet grænserne.

– Venstrefløjen i form af udbryderne fra Syriza: Folkelig Enhed, venstrefløjssamarbejdet i Antasia og det græske kommunistparti, KKE, vil uanset valgresultat kunne mobilisere meget bredt. Venstrefløjen har stor indflydelse i de stærkeste fagforeninger – og Syriza kan ikke kontrollere dem eller arbejderreaktionerne, siger han.

– For en uge siden kom de offentlige fagforeninger eksempelvis med en udmelding om, at de – ligesom Antarsya – er imod privatiseringer og for nationaliseringer af bankerne.

– Vores store styrke er, at vi kan mobilisere fra neden.

Samling af venstrefløjen?

Hvorfor sker der ikke en samling af Antarsia og Folkelig Enhed?

– Antarsia er allerede et enhedsprojekt. Vi er ikke et parti, men en front af flere partier. Vi ønsker først og fremmest at være til stede i bevægelserne og på den måde, at påvirke andre venstrefløjskræfter. Vi har ikke opstillet en regeringsprogram, men udviklet en politik for en kæmpende bevægelse, blandt andet med krav om eftergivelse af al statsgæld, opgør med memoranda’erne og nationalisering af bankerne under arbejderkontrol.

– Vi er usikre på, hvordan Folkelig Enhed vil udvikle sig, og hvor de vil ende politisk. Vi foreslog umiddelbart efter dets dannelse et valgsamarbejde på basis af tre politiske krav, men det blev afvist af Folkelig Enhed. Det ville have os til at tilslutte sig deres grundlag. Det kunne vi så ikke blot acceptere.

Syriza forvandling er Syriza problem

Er Antarsia ligeglade med udfaldet af valget søndag?

– Syriza fører en kampagne for at memorandummet er til leve med og lover, at det som parti er garant for bedre vilkår inden for dets rammer. Det tror vi ikke på, siger han.

– Når Syriza argumenterer for, at et opgør med EU vil være katastrofalt og skabe kaos, kan vi kun pege på at situationen allerede er katastrofal og kaotisk. I den forstand er vi ligeglade med Syrizas valgresultat.

– Men vi ønsker heller ikke at højrefløjen vinder. Vi har hidtil støttet regeringen, men uden illusioner. Vi mener regeringen skal falde, når den ændrer kurs og implementerer sparepolitikken. Når Syriza skifter politik, er det Syriza problem. Vi kan kun fastholde det bevægelsen kræver: Drop gælden og sparepolitikken, siger han.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce