Uafhængigt medie og mødested for græsk venstrefløj skal i løbet af den næste uge finde 70.000 kroner for at overleve.
Det uafhængige græske venstrefløjsmedie, Radiobubble, der er en internetbaseret radiostation, nyhedsmedie og fysisk cafe i udkanten af Exarchia-kvarteret i Athen, er i økonomisk krise.
I løbet af den næste uge skal mediet stampe omkring 10.000 Euro op - ellers risikerer det at måtte lukke ned. Indsamlingen er ind til videre gået mere trægt end ventet.
– Når indsamlingen er færdig, må vi finde ud af, hvad vi præcis må stille op, siger Panos Kounenakis, der er radiovært på Radiobubble, til Modkraft.
Radiobubble har i løbet af de sidste fem år udviklet sig til et neutralt mødested for den græske venstrefløj, fortæller Panos Kounenakis. Han arbejder lige som alle andre på internetmediet frivilligt og uden betaling for sit arbejde.
– Vi fungerer som et samlende led for hele venstrefløjen - fra det yderste venstre over Antarsia til højrefløjen i Syriza, fortæller han.
Antarsia og Syriza er to enhedsorganisationer for en række venstrefløjspartier. Syriza er nu det største oppositionsparti i landet - og kan muligvis vinde regeringsmagten efter et nyvalg.
– Vi har som mødested for hele venstrefløjen været med til at bidrage til en organisering fra neden, pointerer Panos Kounenakis.
Læs også Modkraftartiklerne »Græske antikapitalister kræver arbejdermagt« om Antarsia samt »Syriza vil forandre hele Europa«, »Grækenland danner model for hele Europa« og »Venstrefløjsflertal vil nationalisere banker« om Syriza
Modkraft møder Panos Kounenakis på Radiobubbles cafe i udkanten af Exarchia-kvarteret i Athen. Radiostudiet er bygget ind som en første sal med udsyn til cafeen.
Exarchia-kvarteret er nok venstrefløjens stærkeste bastion i Athen. Det er et kvarter, hvor der er liv på cafeer, torve og kulturhuse døgnet rundt – mange boliger, cafeer og kulturhuse er besatte.
Exarchia var centrum for den sociale opstand, der fulgte et politidrab på en 15-årig dreng i december 2008 - og som forvandlede den sociale og økonomiske krise i landet til en politisk krise.
Der er ingen bankfilialer eller pengeautomater i kvarteret pga. frygt for hærværk - og græsk oprørspoliti trænger kun undtagelsesvist ind i kvarteret – og når det sker kun stærkt bevæbnet og i kampenheder.
– Cafeen er en meget vigtig del af vores aktivitet. For her mødes vi med vores brugere og her knyttes bånd mellem de forskellige dele af venstrefløjen i Athen, fortæller Panos Kounenakis.
Desværre er cafeen også en del af venstrefløjsmediets økonomiske problem:
– Det er meget svært at få cafeen til at løbe økonomisk rundt. Det er vel ikke så mærkeligt i en situation, hvor 60 procent af alle butikker og cafeer i Athen er lukket ned.
Kan I så ikke bare lukke caféen og køre mediet videre?
– Radiobubble vil ikke være det samme, hvis vi ikke er en del af et miljø, hvor vi også mødes fysisk, siger han.
Radiobubble startede op som en internetbaseret radiostation i 2008, i første omgang som et musikalsk alternativ til de kommercielle radiostationer. Nyhedsproduktion til radio og net begyndte først at udvikle sig for 3-4 år siden, fortæller Panos Kounenakis.
– Vi oprettede et hashtag, #rbnews, som blev stadig mere populært og en kilde til oplysninger om, hvad der skete på den græske venstrefløj - ikke mindst på gadeniveau, siger Panos Kounenakis.
Radiobubble har siden udviklet sig til et af de vigtigste nyhedsmedier for den græske venstrefløj. Ud over radio og tweets driver Radiobubble også en hjemmeside med blogs og nyheder - og oversættelser til andre europæiske sprog. I perioder også til dansk.
Radiobubble er desuden begyndt at drive kursusvirksomhed i deltagerjournalistik og brug af sociale medier.
– Under de omfattende mobiliseringer med daglige demonstrationer og besættelser af Syntagma-pladsen i 2011 blev vi et af de vigtigste medier for informationsspredning. Men også som kilde for udenlandske medier, hvor vi er blevet brugt som kilde af blandt andet BBC, The Guardian og Al Jazeera. Vi laver altid dobbelttjek af oplysninger, så vi er så troværdige som muligt, siger Panos Kounenakis.
Radiobubbles troværdighed er også årsagen til, at mediet ikke har været forsøgt lukket, mener Panos Koumenakis - i modsætning til andre venstreradikale medier i Athen.
IndyMedia Athen og Radio Entasi fik i april 2013 lukket ned for deres servere af myndighederne. Begge er siden blevet genåbnet.
– Myndighederne har ingen undskyldninger for at forsøge at lukke os. De har ikke kunne stille spørgsmålstegn ved vores uafhængighed og troværdighed på grund af vores anvendelse af journalistiske principper, siger Panos Kounenakis.
Læs Modkraftartiklen »Alternative medier i Athen lukket«
Hvordan definerer I jeres rolle i forhold det sociale oprør?
– Oprøret har nok haft større indvirkning på os end omvendt. Vores udvikling er gået fra musikstation til mere og mere journalistik - med fokus på gadeaktiviteter og sociale kampe, der ellers er blevet overset eller ignoreret i massemedierne.
Radiobubble har eksempelvis spillet en betydelig rolle i skaffe opmærksomhed om lokale beboeres og miljøaktivisters kamp mod rovminedrift på Halkidikihalvøen, om besættelsen af Vio.me-fabrikken i Thessaloniki - og til september har radioen planlagt en større dokumentar om 30 prostituerede, der sidste år på de græske myndigheders anledning fik deres ansigter offentliggjort i pressen og beskyldt for hiv-smitte.
– Vi har breaket en del af den sidste dokumentar som et led i vores pengeindsamling – for at vise vores betydning som dagsordensætter i mediebilledet med egen journalistik, siger Panos Kounenakis.
Læs Katja Lund og Tora Schultz blogindlæg om Skouries-konflikten på Halkidiki: »Guld men ingen grønne skove«, »Bevægelsen mod minerne« og »Konflikten spidser til«
Læs også Modkraftartiklen om besættelsen af flisefabrikken Vio.me: »Vi producerer uden bosser«
Hvad er forskellen på jer og eksempelvis IndyMedia?
– IndyMedia er et direkte talerør for Athens anarkistiske miljøer - på godt og ondt. Det betyder på den ene side endeløse diskussioner om den redaktionelle linje, hvor alt er tilladt og alligevel ikke. Vi spreder os til gengæld hen over hele det politiske spektrum på venstrefløjen, vi er ikke kun knyttet til sort blok, siger Panos.
– Vi opretholder desuden i langt højere grad nogle journalistiske principper for de oplysninger, vi lægger ud. Vi dobbelttjekker alle fakta om eksempelvis gadekampe, hvor IndyMedia nogle gange er kommet til at viderebringe urigtige rygter, siger Panos Kounenakis.
– Men vi står naturligvis sammen på gaden - og vi har også været med til at støtte deres ret til at lave nyheder på egne betingelser. Så der en nok stor forskel på os, men ingen bitre modsætninger, siger han.
Radiobubble sender radioprogrammer hver dag med musik, interview og tematiske diskussioner - da Modkraft besøger Radiobuble handler aftenens program hovedsagelig om litteratur, dvs. boganmeldelser og -omtaler.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96