Annonce

Udland
26. september 2013 - 10:36

Grækenland: Fyringsrunde hos politiet efter Golden Dawn-drab

Flere højtstående politifolk er blevet fyret, forflyttet eller har trukket sig i Grækenland grundet mistanke om forbindelse til den yderste højrefløj efter drab på antifascistisk musiker. Et drab som onsdag fik titusindvis på gaden mod det nynazistiske parti Golden Dawn.

Op mod 50.000 mennesker var onsdag den 25. september på gaden i Grækenland for at vise deres vrede over det nynazistiske parti Golden Dawn samt den græske regerings laden-stå-til holdning overfor den stigende højreekstremistiske vold i landet.  

Demonstrationerne fandt sted præcis en uge efter, at en 34-årig venstreorienteret hiphop-musikker blev knivdræbt af et medlem af netop Golden Dawn i hovedstaden Athen.

Demonstranter forsøgte onsdag aften at nå frem til hovedkonteret for Golden Dawn, men blev stoppet af kampklædt politi – og det udviklede sig til gadekampe.  

Læs artiklen »50.000 march on Golden Dawn headquarters in Athens« hos ROAR Magasin.

Læs artiklen »Mordet på Pavlos Fyssas en uge derpå« hos ProjektAntifa.

Se nyhedsindslag om protesterne i Athen.

 

Fyrringsrunde hos politiet

Sidste uges drab har fået stor politisk opmærksomhed, da det er første gang, at Golden Dawn slår en indfødt græker ihjel - tidligere er den nynazistiske vold og terror hovedsageligt gået ud over immigranter.  

Den græske regering har presset på for at få gennemført en omfattende politiundersøgelse, der skal opklare omstændighederne omkring den konkrete episode.

Læs artiklen »Nazi-drab udført per ordre« hos Modkraft.

Og fremadrettet vil myndighederne undersøge muligheden for at stemple Golde Dawn som en »kriminel organistion« og lave en strategi, der skal dæmme op for partiets organiserede vold og chikane mod immigranter og politiske modstandere.   

Læs artiklen »Greece: after Killah P's murder, a battle for democracy?« hos Channel4.

Det førte mandag til udrensning hos ledelsen i det græske politi.

De græske politistyrker har igennem længere tid været under beskyldning for at se igennem fingre med den højreekstremistiske vold eller ligefrem samarbejde med de racistiske bøller.

Og på baggrund af afhøring af tidligere og nuværende medlemmer af Golden Dawn er flere højtstående politifolk nu blevet enten fyret, trukket sig eller forflyttet.

Det gælder blandt andre chefen for specialstyrkerne, chefen for politiets interne sikkerhedsenhed og chefen for politiets indsats mod organiseret kriminalitet.

En talsperson for politiet fortæller, at det er sket for at »sikre objektivitet« i forbindelse med efterforskningen mod det nynazistiske parti.  

Læs artiklen »High-level police resignations over Golden Dawn« hos Enetenglish.gr.

Læs artiklen »Police shakeup in wake of clampdown on Golden Dawn« hos Ekathimerini. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce