Annonce

Udland
18. september 2013 - 17:41

Grækenland: Antifascistisk rapper knivdræbt af Golden Dawn-medlem

Vold og mord med tilknytning til den neonazistiske organisation Golden Dawn fortsætter, men det er antifascister, der sigtes for »terrorisme«.

Tirsdag den 17. september blev en 34-årig græsk rapper slået ihjel af et nynazistisk Golden Down-medlem - mindre end en uge efter ni kommunister blev overfaldet og tæsket med jernrør og baseballbats.

Selvom der ser ud til at være en stigning af vold udøvet af den racistiske højrefløj, er det imidlertid antifascister omkring organisationen Keerfa, der sigtes for terrorisme.

Omringet og knivdræbt

En kendt græske antifascist og rapmusiker, Pavlos Fyssas, også kendt som KillahP, blev stukket ned omkring midnatstid natten til den 18. september i Kerastsini-distriktet i det vestlige Athen. 

Politiet har anholdt en 45-årig mand, som er medlem af Golden Down for mordet.

Mordet skete efter Pavlos Fyssas havde set Champions League-fodbold på en café. En ven var, ifølge Pavlos Fyssas' far kommet med en bemærkning om Golden Dawn. En cafégæst ved et nabobord havde på den baggrund kontaktet Golden Dawn-medlemmer, der var ankommet til stedet næsten samtidig med en motorcykelenhed fra DIAS-politiet.

Pavlos Fyssas havde forsøgt at hjælpe sine venner med at undslippe, men var selv blevet overfaldet og omringet. En bil, der var kørt imod ensretningen i gaden, var stoppet op og en mand herfra havde stukket Pavlos Fyssas ned.

Ifølge øjenvidner uden at politiets DIAS-enhed greb ind.

Få overblik: "34-year old Antifascist Pavlos Fyssas murdered by Golden Dawn member in Athens – constant updates" hos bloggen From The Greek Streets.

Andre øjendvidneskildringer siger, at Pavlos Fyssos og hans venner var blevet antastet af omkring 15-20 fascister i sorte t-shirts, militærbukser og støvler. Fascisterne havde jagtet dem ned ad »P. Tsaldari-gaden«, hvor en ny gruppe på omkring 10 fascister var dukket op og havde omringet dem. Samtidig var en bil stoppet og føreren var trådt ud og havde stukket Pavlos Fyssos ned.

Pavlos Fyssos blev ramt i hjertet og maveregionen, og han døde kort efter ankomsten til hospitalet.

Læs udtalelserne om begivenhedsforløbet fra Pavlos Fyssos far og øjenvidnerapporter på den venstreradikale hjemmeside Roarmag.org

Youtubevideo med Pavlov Fyssos aka KillahP:

Græske medier: hooliganisme, ikke højreekstremisme

Selv om Pavlos Fyssos er kendt for sit antifascististiske engagement omtales mordet i de græske medier næsten udelukkende som et hooligan-fænomen.  

Det har udløst vrede på den græske venstrefløj, der har indkaldt til demonstration onsdag den 18. september kl. 18 over hele landet.

Golden Dawn benægter officielt at være indblandet i sagen. Trods vold og skandaler tyder nye meningsmålinger på, at Golden Dawn fortsat vokser medlemsmæssigt såvel som stemmemæssigt.

Læs også artiklen »Golden Dawn Neo-Nazi Accused of Athens Murder of Rapper KillahP« hos International Bussiness Times

Ni kommunister på sygehuset

Mordet på Pavlos Fyssas er blot det sidste eksempel på optrapningen af vold med tilknytning til det neonazistiske parti Golden Dawn.

Torsdag den 12. september måtte ni personer fra det kommunistiske parti, KKE, køres på sygehuset efter overfald af Golden Dawn-tilhængere.

De ni kommunister var i færd med at hænge plakater op i havnebyen Perama om aftenen.

Ifølge græske medier blev kommunisterne angrebet omkring midnatstid af en gruppe på omkring 50 mænd, der var bevæbnede med jernrør og baseballbat.

Øjnvidner forklarer, at overfaldsmændene kom i biler og motorcykler, omringede KKE-medlemmerne og slog løs på dem.

Ingen af overfaldsmændende er blevet pågrebet eller anholdt.

Læs om overfaldet hos Keeptalkinggreece.com

Læs også artiklen »Greek protests against Golden Dawn attack on communists« hos The Guardian

Den græske regering har ikke kommenteret begivenheden.

KKE, det kommunistiske parti, kalder angrebet morderisk og udtrykker frygt for, at Golden Dawn vil forsøge at skabe en stemning af borgerkrig i det kriseramte Grækenland.

Talspersoner fra Golden Dawn har i flere tilfælde sagt, at de sidste måneders tilspidsning vil føre til borgerkrig.

Anti-fascister sigtet efter anti-terror lovgivning

Selvom overfald og mord bevisligt har tilknytning til Golden Dawn-medlemmer og -sympatisører, er det imidlertid talspersoner fra venstrefløjen, der rejses sigtelser imod efter terrorlovgivningen i landet.

Det er sket for Petros Constantinou, der er koordinator for den antifascistiske organisation Keerfa og byrådsmedlem i Athen for den venstreorienterede enhedsorganistion Antarsya.

Anklagen mod Constantinou kommer efter kritik af politiet håndtering af en sag, hvor to albanske mænd døde under flugt fra et fængsel i juli 2013.

I en artikel på Keerfas hjemmesiden blev politiet anklaget for de facto at have eksekveret dødsdomme uden rettergang. Kritikken har udløst sigtelser mod Constantinou for at »terrorisere« befolkningen og for at skade Grækenlands forhold til udlandet.

Det har vakt en del opsigt, at grundlaget for sigtelserne lyder som en kopi af anklager på Golden Dawn hjemmeside. 

Keerfa har nu startet en europæisk kampagne, hvor man opfordrer til protester mod sigtelserne mod Petros Constantinou. Organisationen mener sigtelserne er et forsøg på at kriminalisere antifascistisk og antiracistisk arbejde.

Læs mere om kampagnen for at stoppe sigtelserne mod Petros Konstantinou og Keerfa hos Left Unity (engelsk)

Læs Modkraft interviewet med Petros Constantinou: »Golden Dawn er trængt«

Besøg Facebookside for solidaritet med Keerfa

Besøg også Keerfas hjemmeside (græsk)

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce