Terrortiltalte venstrefløjsunge dedikerede ifølge anklagemyndigheden brandangreb på Den Græske Ambassade i København til den anarkistisk-nihilistiske byguerillagruppe Conspiracy Cells of Fire.
Et brandanslag mod Den Græske Ambassade i København den 21. april sidste år kan tilsyneladende kobles til den kontroversielle anarkistisk-nihilistiske byguerillagruppe Conspiracy Cells of Fire fra Grækenland.
Det kom frem onsdag i terrorsagen mod fem unge mænd fra den yderste venstrefløj, der er tiltalt for dette og en lang række andre politisk motiverede ildspåsættelser i Storkøbenhavn i 2010 og 2011.
Ifølge anklagemyndigheden var det officielle logo for den græske anarkistgruppe således blevet spraymalet på ambassaden samme nat, der blev sat ild til bygningen.
Læs artiklen »Der var en god del hash involveret« hos Modkraft.
Under retsmødet forsøgte anklageren at overbevise dommeren om at spraydåsen, der blev brugt til at male logoet den pågældende nat er identisk med en spraydåse, som senere blev fundet under en ransagning hos én af de tiltaltes kæreste.
I retten blev der også fremlagt tekniske undersøgelser, der indikerer, at der ved ildspåsættelsen er benyttet en form for hjemmelavet napalm bestående af benzin blandet med flamingostykker, som gør, at væsken klæber.
Væsken svarer til væske fundet i molotovcocktails, som er fundet i bygningen Rejsestalden på Christiania, som har fungeret som mødested for fire af de fem tiltalte, mener anklageren.
Læs artiklen »Klude og dunke knytter terrortiltalte til brandattentater« hos Politiken.
En af de tiltalte afviser dog overfor Modkraft, at der skulle være en sammenhæng.
Der er ikke tale om, at de 'væsker' som politiet fandt på Christiania er blevet brugt ved hverken ambassaden og andre ildspåsættelser, slår han fast.
Alle de tiltalte mænd nægter sig skyldige i angrebet på ambassaden.
Og det måske med god grund.
Det kom nemlig frem på retsmødet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) overvågede to af de tiltalte på deres privatadresse den nat, som ambassaden blev forsøgt brændt ned.
Af overvågningsmaterialet fremgår det, at to af de tiltalte var hjemme, mens angrebet fandt sted.
– Her fastslår PET jo, at min klient var i sin lejlighed på gerningstidspunktet. Og det er verdens stærkeste alibi. Det er ikke en mor eller en kæreste, der siger, at han var hjemme. Det er PET, lød det fra forsvarsadvokat Hanne Reumert.
Til trods for – eller måske netop på grund af – at efterretningstjenestens overvågningsmateriale støtter de tiltaltes forklaring, så blev det tilbageholdt fra både anklagemyndighed og forsvarerne indtil sidste øjeblik.
Faktisk havde PET flere gange fået udskudt en såkaldt »underretningspligt« hos en dommer for at undgå at udlevere materialet.
– Oplysninger, der giver den tiltalte et alibi, må jo ikke tilbageholdes. Jeg synes, det er alvorligt, at PET har siddet for en dommer og anmodet om at få udskudt underretningspligten, når det drejer sig om oplysninger, der kommer den anklagede til gode i en igangværende retssag, siger Hanne Reumert.
Læs artiklen »Terrorsag: PET har tilbageholdt vigtige oplysninger« hos Information.
Trods usikkerheden omkring hvem, der overhovedet var på gerningsstedet, så fremstår det spraymalede logo umiddelbart som det mest konkrete 'bevis', som anklagemyndigheden har fremlagt for, at de tiltalte har haft politiske motiver.
Motivet er afgørende for, at der overhovedet kan rejses tiltale for overtrædelse af terrorparagraffen.
Mens en enkelt af de tiltalte nægter alle anklager og desuden har valgt ikke at udtale sig, så har de andre fire erkendt at have forsøgt at sætte ild til Politiskolen i Brøndby den 26. april sidste år.
De fastholder dog, at episoden ikke skal opfattes som et politisk statement.
– Det, vi har foretaget os, har intet med politik at gøre. Jeg har lavet hærværk mod Politiskolen, det erkender jeg, og det var begrundet i en personlig frustration over politiet, fortalte den tiltalte Anders Christtreu efter første retsmøde til dagbladet Politiken.
Han tog desuden direkte afstand fra den græske byguerillagruppe i retten onsdag.
Læs »Fakta: Det er de fem venstreradikale tiltalt for« hos Politiken.
Den påståede forbindelse til Conspiracy Cells of Fire er kontroversiel af flere grunde.
Gruppen har i Grækenland rettens ord for, at den er en terrororganisation ligesom dens medlemmer og sympatisører har taget ansvar for afsendelse af brevbomber samt bombe- og brandattentater mod både politikere, private virksomheder og statslige institutioner i flere lande.
To måneder før ildspåsættelsen på ambassaden i København blev der for eksempel gennemført brandbombe-angreb over hele verden i solidaritet med fængslede medlemmer af den nihilistisk inspirerede anarkistgruppe.
Læs artiklen »Nihilist-retssag udløser bølge af brandbomber« hos Modkraft.
Det er uklart om ildspåsættelsen i Danmark har relation til denne kampagne, men fem måneder efter anholdelsen af de danske aktivister udsender Conspiracy Cells of Fire en solidaritetserklæring, der blandt andet er henvendt til deres »danske brødre og søstre«.
Læs artiklen »Græske bombeanarkister bejler til danske aktivister« hos Modkraft.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96