Annonce

Fagligt
5. januar 2016 - 15:57

Goldman Sachs kvitter kulmine i Colombia

Goldman Sachs har solgt sine aktier i colombiansk mineselskab på grund af menneskeretskrænkelser og omfattende miljøsvineri. Det halvstatslige selskab DONG Energy, hvor Goldman Sachs er storaktionær, køber fortsat kul fra miner i samme område [opdateret].

Goldman Sachs har i maj 2015 solgt sine aktier i det colombianske kulmineselskab Colombian Natural Resources (CNR) efter pres fra NGO´ere, som anklager det for at stå bag massedrab.

Beslutningen var blandt andet begrundet i omfattende protester mod selskabets miljømæssige fremfærd og afsløringen af tætte forbindelser til højreradikale paramilitære militser. I maj 2015 satte den amerikanske investeringsbank derfor sine aktier i kulminerne til salg for 3 mia. dollars (20,66 mia. danske kr.) ifølge det nordamerikanske finansblad Wall Street Journal.

CNR driver miner i samme område som det delvist dansk statsejede DONG Energy importerer kul fra - omkring en million ton kul årlig eller ca. 40 % af den totale danske kulimport. DONG køber dog kul fra et andet selskab, Pordeco, der er ejet af  det multinationale selskab Glencore plc, der har hovedsæde i Schweiz.

Også Prodeco er af flere menneskerettighedsorganisationer blevet anklaget for overgreb, blandt andet for at at have bestilt drab på fagforeningsledere og miljøfolk samt at have medvirket til fordrivelse af lokalbefolkningen, som boede på områder, hvor selskabet ville bryde kul.

I en mail til P1-programmet Orientering indrømmer DONG, at selskabet får kul fra minerne i området, men mener, at forholdene er blevet forbedret og har derfor ingen intentioner om at afbryde samarbejdet.

Goldman Sachs købte i 2014 aktier for 8 milliarder kroner i DONG.

OBS: Artiklen har i en tidligere udgave påstået, at Goldman Sachs har solgt sine aktier i mineselskabet Prodeco, som DONG køber kul af. Det er ikke korrekt. De to selskaber har intet med hinanden at gøre, men driver alene miner i samme område. Vi beklager fejlen. Redaktionen.

 

Læs artiklen »DONG erkender køb af kul fra omstridt mine i Colombia« hos DR.dk

Læs artiklen »Goldman Sachs mulls selling Colombia’s coal mines« hos www.mining.com

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce