Annonce

Demonstration
17. januar 2014 - 16:03

Global protest mod masseovervågning af internettet

Tirsdag den 11. februar er erklæret for international protestdag mod den amerikanske efterretningstjeneste NSA's overvågning af internettet. Danmark er med under parolen: »Tag internettet tilbage«.

Amerikanske IT-virksomheder, onlineaktivister og borgerrettighedsgrupper er gået sammen for at få stoppet den amerikanske efterretningstjeneste NSA's overvågning og registrering af helt almindelige borgeres færden på internettet.

Den opsigtsvækkende alliance, der kalder sig »The Day We Fight Back«, har erklæret tirsdag den 11. februar for international protestdag mod NSA's og andre efterretningstjenesters masseovervågning af internettet.

Initiativet er en reaktion på whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer sidste år af de amerikanske myndigheders samarbejde med efterretningstjenester i resten af verden omkring registrering af rundt regnet al aktivitet på internettet.

Snowdens afsløringer viser at overvågningen blandt andet sker via såkaldte bagdøre i software i IT-virksomhedernes produkter, som har gjort det muligt, at skabe et hemmeligt globalt overvågningssystem udenom de nationale retssystemer og lovgivninger.

Ifølge arrangørerne af den globale protestdag, så truer masseovervågningen det frie internet og undergraver tilliden mellem borgere, myndigheder og it-branchen.

Besøg hjemmesiden The Day We Fight Back.

Læs artiklen »NSA-Whistleblower: »Jeg kommer til at leve i frygt resten af mit liv«« hos Modkraft.

Pres på den danske regering

Også i Danmark er der indkaldt til demonstration den 11. februar.

Den er arrangeret af IT-Politisk Forening, IT-fagforeningen Prosa og den internetpolitisk tænketank Bitbureauet under parolen »Tag internettet tilbage«.

I indkaldelsen skriver arrangørerne følgende:

»Snowdens afsløringer har vist, at informationer om vores liv og færden på internettet bliver overvåget, indsamlet og analyseret af efterretningstjenesterne i et ubegribeligt omfang. En masseovervågning der underminerer ikke bare internettet, men også retssikkerheden og vores demokratiske rettigheder«.

Ifølge talsperson for initiativet, Troels Møller, så er håbet, at man kan få skabt en debat om emnet i Danmark, og sætte kritisk fokus på de danske myndigheders rolle i den globale overvågning.

– For os handler det om det principielle demokratiske problem, at der ikke er nogen kontrol med overvågningen fordi den foregår over landegrænserne, siger Troels Møller.

Han peger på, at der grundlæggende er en manglende proportionalitet imellem, at alle borgere overvåges uden en dommerkendelse, og så de relativt få forbrydelser, som myndighederne siger, at man har forhindret eller opklaret via masseovervågning.  

Troels Møller mener, at den danske regering blokere for en nødvendig debat ved at benægte et hvert kendskab til fænomenet.  

– Vores statsminister siger, at hun ikke har kendskab til ulovlig overvågning i Danmark. Og det gør det jo svært overhovedet, at tage en diskussion om det. Derfor vil vi gerne presse regeringen til at fortælle hvad de ved, og hvilken rolle Forsvarets Efterretningstjeneste spiller. Vi mener nemlig, at danskerne har krav på at vide, hvor meget vi overvåges og hvorfor, siger Troels Møller til Modkraft.

Læs om begivenheden »Demonstration mod internetovervågning« på facebook.

Besøg hjemmesiden Tag Internettet Tilbage.

Se indslag om NSA's overvågning lavet af New York Times.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce