Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
Jubilæum
11. oktober 2016 - 16:01

Global fejrer ti år med »lokal musik derudefra«

I ti år har spillestedet Global på Nørrebro præsenteret »local music from out there,« som stedets kunstneriske leder beskriver det. Det fejres fredag med blandt andre legenden af funaná.

Spillestedet Global, der gemmer sig i VerdensKulturCentrets baggård på Nørrebro, har gennem 10 år været med til udbrede kendskabet til den musik, som i mangel på bedre ofte samles under betegnelsen »Verdensmusik« - men som stedets kunstneriske leder Peter Hvalkof kalder for »local music from out there«.

Det har også været 10 år, hvor personer fra hele verden har slået deres folder på den gamle gymnastiksals gulve, der i dag huser Global: Publikum, kunstnere og ikke mindst frivillige.

Peter Hvalkof har en baggrund som verdensmusik-booker for Roskilde Festival - som han stadig booker for. Det var da også hans tilknytning til Roskilde Festival, der førte til stillingen som kunstnerisk leder på Global.

En telefonboks i Dakar

Han har rejst verden rundt for at holde sig orienteret, men forklarer også, at internettet har ændret meget i den tid, der er gået - både i forhold til at kunne kommunikere med musikere og agenturer, men selvfølgelig også i forhold til at kunne lytte. 

-  Da Roskilde Festival bookede Youssou N'Dour første gang, var det noget med at man skulle aftale et bestemt tidspunkt, hvor man skulle ringe til en telefonboks i Dakar og tale med manageren. I dag er det jo så meget anderledes. Tilgængeligheden af verdensmusik er så meget lettere i dag, og dér kan opstå de her situationer, hvor man står til en koncert og tænker ‘Fuck, hvor kom alle de her mennesker fra? Hvor har de hørt om musikken?

Hvor Peter Hvalkof som booker på Roskilde Festival er nødt til at have vished om, at et band kan levere på en scene foran et stort publikum, giver Globals mere intime rammer mulighed for at tage chancer, hvilket kan føre til uforudsigelige og fantastiske oplevelser, fortæller han.

Og når der bliver taget chancer, kan en koncert på Global kan også tjene som potentielt karrieretrin. Det ikke usædvanligt, at internationale bands får deres gennembrud via en koncert på Global, forklarer Peter Hvalkof og nævner det colombianske fænomen Bomba Estéreo som et bandt, der brød internationalt igennem efter en koncert på Global. Et andet eksempel kunne være Jagwa Music fra Dar Es Salaam.

- Det var virkelig en chance, jeg tog. Men koncerten førte til, at bandet spillede på Roskilde Festival, hvor vi fik lavet noget god mediedækning, der førte til, at Crammed Discs (anerkendt pladeselskab, red.) signede bandet.


Oum spillede en udsolgt koncert på Global i begyndelsen af oktober. Foto: Gaby Manzur

»Bidt af flamingoen«

Mette Kylsø startede som frivillig i 2012 efter et udvekslingsophold i Granada, hvor hun blev »bidt af flamingoen« og fik lyst til at dyrke musikken, da hun kom tilbage til København.

Derfor opsøgte hun Global og har været frivillig - og siden også fotograf – på stedet indtil i dag.

Uden det, hun kalder sin »Global-familie«, havde det ikke været muligt at drive stedet gennem 10 år, mener hun

-  Det særlige ved Global er, at stedet favner så bredt, og det gælder ikke bare musikken, men også de frivillige, der kommer med vidt forskellige baggrunde.

Globals frivillige kommer ikke bare fra hele verden. De har også hver deres motivationen for at være der. Nogen kommer for flamingoen, andre for afrobeat eller folkemusik. Nogen for at lære dansk og andre for at få et netværk i en ny by. 

Musikere, frivillige og personale spiser altid sammen 

Men det er ikke kun, fordi Global kan tjene som potentielt karrieretrin mod en koncert på Roskilde Festival, at det er et attraktivt sted at spille. Bands slår også vejen forbi, fordi rygtet går ude i verden om, at stemningen er fantastisk, forklarer Peter Hvalkof.

- Musikere, frivillige og personale spiser altid sammen inden koncerten, og selvom mange af musikerne er store navne i deres dele af verden, så nyder de denne uformelle stemning. Og at en verdensstjerne som iranske Kayhan Kalhor kan gå en tur på Nørrebro med vores produktionsmand er da fedt, siger han.

Mette Kylsø peger også på, at der bliver skabt et særligt intimt rum, fordi distancen mellem kunstnerne på den ene side og de frivillige, Globals ansatte og publikum på den anden side er så lille. For når stemningen først er løsnet op, så gøres der plads til fantastiske koncertoplevelser. 

-  Som frivillige står du ikke bare i baren. Du sidder faktisk til bords sammen med kunstnerne og er på niveau. De kender os og vi kender dem. Og det er en helt vild styrke. Alle føler, de er med, siger hun.

For Mette Kylsø er Global »et eksotisk åndehul; en vifte af alle mulige forskellige farver og rytmer, personer og mennesker. Som kommer her og giver et stykke af sig selv.« 

»Vi er da nødt til at have noget joik, for helvede!«

Peter Hvalkof kan nævne et væld musikalske oplevelser, hvor der har været musik fra hele verden, fra klassisk indisk musik til vestafrikansk ørkenblues. På det seneste har der også været mere og mere »verdensmusik« fra Norden. 

- En af de største oplevelser jeg har haft her, var nok med den samiske sanger Torgeir Vassvik fra Norge, der optræder med den særlige samiske joik-sang. Og det var da bare fordi, jeg tænkte, at ‘vi er da nødt til at have noget joik, for helvede’. Så kom den her strubesanger med to violinister og leverede et forrygende show.

Fejer jubilæum med funaná-legende

Til fødselsdagen fredag den 14. oktober spiller Bitori, legenden af funaná, op til fest.

Funaná blev bandlyst af Portugals fascistiske styre, som mente musikken var undergravende. Men efter Kap Verdes uafhængighed i 1975 spredte de festlige rytmer sig som en løbeild på øgruppen.

De rytmer kan høres på fredag, hvor også københavnske Kutimangoes og den tyske dj-duo Analog Africa kigger forbi. 


Bitori

Rasmus Steffensen og Nicklas Weis Damkjær arbejder begge på Global

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce