Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Åbent brev
30. januar 2015 - 10:12

Giv sexarbejderne rettigheder

Drop fordommene og giv sexarbejde status som erhverv med samme rettigheder som andre lovlige erhverv, lyder opfordringen i et åbent brev til befolkningen og politikerne.

Vi, som er underskrivere på dette brev, har alle en personlig eller faglig interesse i sexarbejdernes rettigheder.

Vi har i en længere periode oplevet, at den offentlige debat har været uretfærdig over for sexarbejderne, idet den ofte er baseret på fordomme, stigmatisering og moralsk fordømmelse af sexarbejdere og sexarbejde.

Ofte handler den offentlige debat udelukkende om farerne ved at sælge sex. Desuden bliver den hurtigt skinger, og sexarbejderen bliver fremstillet som enten et offer eller en »lykkelig luder«. Dette fokus på yderpunkter er usagligt, og det fjerner fokus fra væsentligere spørgsmål på området.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd konkluderede i en rapport i 2011 om prostitution i Danmark, at de fleste sexarbejdere i Danmark hverken er ofre eller er lykkelige ludere. De er derimod, som danskere er flest, og er hverken meget lykkelige eller dybt ulykkelige over at sælge sex.

Vi bør derfor holde op med at omtale sexarbejdere som enten lykkelige eller ulykkelige.

Vi taler jo heller ikke om den lykkelige bager eller den lykkelige rengøringsdame, og hvis en bager eller rengøringsassistent bliver syg af sit arbejde, bliver de sygemeldt og får måske job et andet sted uden at blive omtalt som ofre eller stakler.

Desuden kom en ny rapport i 2013 fra Statens Institut for Folkesundhed, der viste, at danske sexarbejdere, der arbejder på klinik, har færre psykiske lidelser end den gennemsnitlige danske kvinde.

Myten om den svage sexarbejder og den kyniske kunde dukker også op. Men at betragte kunden som en kynisk person, der holder af at misbruge kvinder seksuelt, er også fordomsfuldt og fejlagtigt.

Kunder er, ligesom sexarbejderne, som folk er flest, og et nyligt studium af sexarbejdere i Danmark, der servicerer personer med fysiske funktionsnedsættelser, viser tydeligt det forkerte i fremstillingen af »den kyniske kunde«.

Sexarbejderen viser i denne sammenhæng også overskud til at kunne virke som en socialarbejder, der yder ekstra omsorg for kunder med særlige behov - ikke blot gennem de seksuelle ydelser, men også gennem den almindelige, menneskelige kontakt.

I det hele taget er det fejlagtigt at betragte sexarbejderen som den svage part, og mange sexarbejdere fortæller, at kunderne ofte er taknemmelige og ivrige efter at gøre det til en god oplevelse, også for sexarbejderen.

I Danmark er det lovligt at sælge seksuelle ydelser, men erhvervet befinder sig i en juridisk gråzone. Det er nemlig ikke anerkendt som et lovligt erhverv, men er lovligt i kraft af, at det bliver betragtet som et socialt problem, som forbud ikke kan løse.

Det betyder, at sexarbejdere, selvom de for at overholde loven skal registreres som selvstændige erhvervsdrivende og betale skat og moms, ikke reelt anerkendes som erhvervsdrivende. Og det gør sexarbejde til en paradoksal størrelse i juridisk forstand, eftersom den gør sexarbejde til et moms- og skattepligtigt socialt problem.

Vi underskrivere opfordrer den danske befolkning og de danske politikere til at give sexarbejderne status som erhverv og dermed samme rettigheder som andre lovlige erhverv. Det vil sige retten til at danne fagforening, retten til at ansætte sikkerhedsfolk, revisorer, telefondamer og andre opgaver, sexarbejderen ikke selv kan løse.

I dag risikerer mennesker, der hjælper sexarbejdere, nemlig at blive dømt for rufferi, fordi det er ulovligt at tjene penge på andres prostitution.

Vi ser gerne, at Danmark lader sig inspirere af New Zealand, der gennem en fuld lovliggørelse af sexarbejde er begyndt at nedbryde fordomme om erhvervet, og har forbedret forholdet for sexarbejderne.

I starten af 2013 fremsatte Mai Mercado og Benedikte Kiær fra det Konservative Folkeparti samt Simon Emil Ammitzbøll og Merete Riisager fra Liberal Alliance beslutningsforslag B 71 under overskriften: »Forslag til folketingsbeslutning om at sikre ordentlige forhold for prostituerede-«

Siden har debatten om rettigheder til sexarbejderne stået stille.

Vi underskrivere vil derfor gerne opfordre politikere fra alle partier til at genoptage denne vigtige diskussion, hvor vi indtrængende vil bede dem om, at de vil forholde sig til fakta og ikke lade sig påvirke af de fordomme og den moralske fordømmelse, som florerer i den offentlige debat.

Sexarbejdernes største problem er ikke kunderne eller det forhold, at de tjener penge ved at have sex.

Det er derimod, at manglen på rettigheder gør det svært for dem at arbejde under optimale vilkår, og at samfundets stigmatisering gør det svært for dem at blive taget alvorligt som voksne mennesker. 

Mathias Søgaard, cand. mag. i Afrikastudier, speciale om seksuelle identiteter og -relationer i Afrika
Safa Sofie Abdin, stud. med., kommende hjerneforsker, arbejder som commercial model.
Zenia Larsen, cand. mag. i informationsvidenskab (speciale om sexarbejde som oplevelsesøkonomi) og satireskribent for RokokoPosten
Johan Gardenkrans, mag. art. i Religionsvidenskab
Steen Schapiro, filminstruktør, foredragsholder, tovholder for Seksualpolitisk Forum
Rikke Louise Knudsen,
cand. scient. anth.
Ene Bissenbakker Frederiksen,
kunstner og aktivist
Ayo Degett, antropolog
Mia Louise Knudsen, cand. mag. lit.
Tanya Randstoft,
transrettighedsaktivist
Asgerbo Persson,
sexolog og massageterapeut, ophavsmand til handisex.dk
Jannie Krogstrup,
cand. soc., speciale: »Fortællinger fra Ugandas sexarbejdermiljø»
Paul Lyngbye,
cand. mag., forfatter til Danmarks første videnskabelige undersøgelse af prostitutionskunder
Hans Schjørmann,
cand. jur.
Peter Edelberg,
ph.d., ekstern lektor ved Københavns Universitet
Karina Laursen,
pædagog
Jeppe Hald,
projektleder, cand.scient. antropologi
Christian Groes, kønsforsker, antropolog

Se også linksamlingen på Modkraft Biblioteket: »Prostitution, sexkøb og venstrefløjen«

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce