Annonce

Brasilien
24. november 2015 - 12:30

Giftigt slam når Atlanterhavet efter to brasilianske dæmninger kollapser

Torsdag den 5. november blev to brasilianske distrikter oversvømmet med slam, der indeholder giftigt mineaffald, efter at to dæmninger kollapsede. 11 mennesker er omkommet, mens 15 fortsat savnes. Det giftige mudder fra ulykken, der er en af Brasiliens værste nogensinde, har nu nået Atlanterhavet. 

Torsdag den 5. november blev to distrikter i den brasilianske delstat Minas Gerais oversvømmet med giftigt mudder i hvad, der betegnes som »den værste miljøkatastrofe i Brasiliens historie«. Siden har mudderet rejst over 500 kilometer gennem floden Rio Doce og er nu nået flodens udmunding i Atlanterhavet. Det skriver Al-Jazeera.

Læs artiklen »Toxic sludge reaches Atlantic after Brazil dams burst« hos Al-Jazeera

Ulykken opstod, da to dæmninger, som administreres af det australsk-brasilianske mineselskab Samarco, kollapsede. Ud strømmede 60 millioner kubikmeter mudder, der er forurenet med kviksølv, arsenik og krom i et niveau, der gør det farligt for mennesker, dyr og natur, skriver den danske hjemmeside Globalnyt.

Læs artiklen «Kollapset dæmning skaber miljøkatastrofe i Brasilien« hos Globalnyt

Det giftige slam oversvømmede i første omgang de to distrikter, Bento Rodrigues og Paracatu, og dræbte mindst 11 mennesker, mens 15 personer fortsat savnes. Hundredevis af hjem blev samtidig ødelagt, og omkring 200 byer er erklæret i undtagelsestilstand. Dernæst blev det transporteret gennem floden Rio Doce, hvis vand og dyreliv udgør grundlaget for en stor del af regionens mad og drikkevand.

Ifølge den brasilianske miljøminister, Izabella Teixeira, kan det tage op mod 30 år at rense floden. Og ifølge Andres Ruchi, der er direktør for en skole for marinebiologi i Santa Cruz, vil halvdelen af det sydlige Atlanterhav være påvirket af giften i 100 år.

Omfattende retsligt efterspil

Mineaffaldet, der har forurenet mudderet, stammer fra en jernmine, der ligeledes administreres af Samarco. Samarco er en joint venture mellem det brasilianske mineselskab Vale og det anglo-australske mineselskab BHP Billiton. Især Vale har tidligere været kritiseret for at spare på sikkerheden i jagten på profit.

Læs artiklen »The Worst Company in the World« om Vale hos det amerikanske tidsskrift Jacobin

Samarco siger dog til Al-Jazeera, at dæmningerne senest blev inspiceret i juli, og at de på det tidspunkt blev vurderet til at være »fuldstændig sikre«.

Ifølge Al-Jazeera er Samarco gået med til at betale 250 millioner dollars (1,7 milliarder kroner) til oprydningsarbejde og kompensation til ofrene, på trods af at de ikke har anerkendt, at mudderet er giftigt.

Det beløb kan dog blive langt større for firmaet. I et civiltretligt søgsmål kræver en gruppe borgere 3,69 milliarder dollars (knap 26 milliarder danske kroner). Det skriver det latinamerikanske nyhedsbureau MercoPress ifølge Globalnyt.

Ekstremt forurenet vand tager glansen af brasiliansk OL

Den brasilianske økonomi har de seneste år været præget af høje vækstrater, men bagsiden af den økonomiske vækst er et øget pres på naturgrundlaget og omfattende forurening. 

Til næste år skal den brasilianske millionby Rio de Janeiro være værtsby for De Olympiske Lege. Dermed vil byen være den første sydamerikanske værtsby for et sommer-OL. Tildelingen af værtskabet til Rio de Janeiro ses af mange som en magtdemonstration og cementering af Brasiliens øgede betydning for verdensøkonomien. 

I sommers kom det dog frem, at vandet ud for Rio de Janeiro er ekstremt forurenet med »bakterier, forskellige vira og rester af menneskelig afføring«. Tilsyneladende er kloakvand blevet ledt direkte ud i vandet foran millionbyen, skriver Avisen.dk.

Det azurblå vand ved strande som Copacabana var ellers udset til at udgøre en spektakulær scene, når 1.400 atleter skal svømme, ro og sejle på Guanabara-bugten næste år. Men nu ser det ekstremt forurenede vand ud til at tage noget af glansen af Brasiliens sommer-OL.

Læs artiklen »Klamt tv: Brasiliens OL er ekstremt forurenet af kloakvand« hos Avisen.dk 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce