Annonce

Grækenland
6. november 2012 - 16:06

Generalstrejke uden sammenstød

Op mod 100.000 demonstranter samledes tirsdag på Syntagme-pladsen i Athen i protest mod nye offentlige nedskæringer. Transportsektor, skoler og hospitaler lukket.

Grækenland er tirsdag den 6. november ramt af omfattende arbejdsnedlæggelser imod nye planlagte statsbesparelser, der betyder afskedigelser, lønnedgang, øgede skatter og pensionsforringelser.

Generalstrejken er indkaldt af landet to største fagforeninger og annonceret til at vare i 48 timer. Den startede ved midnat og rammer især transporten, hvor busser, tog, metro, fly, skibe og taxaer ligger stille, men også skoler og meget hospitalsdrift er lukket ned. 

Strejken blev tirsdag formiddag fulgt op af en demonstration i det centrale Athen. Demonstranter samledes kl. lidt i 11 i nærheden af Athens polytekniske Universitet og gik derfra til Syntagme-pladsen ved det græske parlament. Ifølge hjemmesiden blog.occupiedlondon.org samledes op mod 100.000 demonstranter på pladsen i 30 graders varme.

Omkring klokken 14 begyndte demonstrationen at opløses, uden at det var kommet til sammenstød med det politi, der var massivt til stede.

Regering vakler

Regeringen siger, at de planlagte nedskæringer vil betyde offentlige besparelser på 13,5 milliarder euros (cirka 100 milliarder danske kroner).

Nedskæringspakken søges vedtaget for at udløse et lån fra IMF og EU på 31,5 milliarder Euro, der er blevet holdt tilbage i flere måneder.

Regeringen siger, at en udbetaling i midten af november er nødvendig for at undgå statsbankerot.

Det er dog usikkert, om regeringen kan samle flertal for nedskæringspakken.

Det mindste af regeringens tre partier, Demokratisk Venstreparti, nægter at støtte dele af pakken, og også det socialdemokratiske PASOK har problemer med at kunne mønstre opbakning fra dets parlamentsmedlemmer.

Flere PASOK-medlemmer har meldt sig ud af partiet, siden valget i juni måned bragte en konservativ ledet regering til magten.

Premierminister Antonis Samaras håber dog at kunne få flertal for nedskæringerne onsdag og for den samlede finanslov på søndag, blandt andet med løfter om, at det er sidste gang, regeringen må skære i pensioner og lønninger.

Mandag den 12. november samles Eurozonens finansministre for at diskutere udløsning af de lovede lån til Grækenland, og torsdag den 16. november er deadline for tilbagebetaling af en gældspost på 5 milliarder euro (godt 35 milliarder danske kroner).

Den 14. november er en ny generalstrejke annonceret - denne gang på europæisk niveau.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce