Annonce

30. juli 2014 - 13:02

Gaza-krig: Øget pres på Israel og USA

Flere latinamerikanske lande trækker deres ambassadører hjem fra Israel, mens danske venstrefløjsaktivister inviterer til protest mod USA’s opbakning til de fortsatte israelske bombninger af Gaza.

Chile, Peru, Brasilien og Ecuador har besluttet at trække deres ambassadører og andre officielle udsendte i Israel hjem.

Det sker i protest mod landets fortsatte angreb i den palæstinensiske Gaza-stribe.

Israels militærkampagne har de seneste uger kostet flere end 1.200 palæstinensere livet, heraf størstedelen civile og mange børn, mens 50 israelske soldater og tre civile er meldt dræbt.

– Chile ser med stor bekymring og ubehag på den militære operation, som på nuværende tidspunkt har karakter af kollektiv afstraffelse imod den palæstinensiske civilbefolkning i Gaza og ikke respektere de fundamentale regler i international humantær lov, udtaler Chiles udenrigsminister ifølge den israelske avis Hareetz.

Læs artiklen »Chile and Peru recall Israel envoys over Gaza operation« hos Haaretz.

Følg udviklingen løbende på Al Jazeera's liveblog om Gaza her.

Læs artiklen »BBC: Israel vidste, at Hamas ikke dræbte teenagere« hos Berlingske.

Sætter fokus på USA

Herhjemme har to medlemmer af Enhedslisten taget initiativ til en demonstration foran den amerikanske ambassade torsdag den 31. juli i København kl 16:30 og har fået opbakning fra dele af fagbevægelsen og det palæstinensiske miljø.

Herfra rettes skytset mod USA’s rolle i den blodige konflikt.

– Når man udelukkende bakker op om Israel i konflikten og ignorerer alle krigsforbrydelser, FN resolutioner og overtrædelser af internationale konventioner begået af Israel bliver USA den største hindring for varig fred, udtaler Modkraftblogger, Anna Rytter, der er med til at lave demonstrationen, til Modkraft.

Demonstrationen er anbefalet af Unge for et frit Palæstina, Enhedslisten, Palung Danmark, 3F BJMF, 3F Palæstina Netværket, Enhedslisten Østerbro, Enhedslisten Amager Vest og Nej til Krig.

Og på talerstolen vil Karsten Hønge (SF), Christian Juhl, MF for Enhedslisten, Charlotte Lund, Borgerrepræsentationen i København for Enhedslisten, Yonatan Goldshtein, der er blogger på Modkraft, Zahra Jayyousi, fra gruppen ’20.000 underskrifter for Palæstina i medierne’ samt Christian Braad Thomsen, forfatter og filminstruktør stå.

Læs mere om begivenheden »USA - træk støtten til Israel« i Modkrafts kalender.

Læs også artiklen »En rose for hvert dødt barn i Gaza« hos SN

Aarhus-kvinder fortsætter protester

Også i Aarhus er endnu en demonstration på vej i solidaritet med befolkningen i Gaza.

Det drejer sig om begivenheden »Stå op for Gaza«, der finder sted fredag den 1. august på Rådhuspladsen klokken 17.

Den er, ligesom tidligere lignende arrangementer, i byen, indkaldt af de to privatpersoner Ali Kayed og Julie Bel Ali Kayed.

Her vil der blive solgt palæstinensisk merchandise, hvor overskuddet går til børn i Gaza.

Læs mere om begivenheden »Stå op for Gaza« på facebook.

Tusindvis kræver bombestop

Mandag samledes op mod 4.000 mennesker foran Rådhuset i København, da Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Palæstinensisk Venskabsforening afholdt demonstration med budskabet »Stop bombningerne - Hæv blokaden af Gaza«.

Se flere billeder fra arrangementet nederst i denne artikel.

På grund af tidligere trusler, måtte digteren den dansk-palæstinensiske digter Yahya Hassan aflyse sin tale til arrangementet. Den blev dog efterfølgende læst op af digteren selv i debatprogrammet Deadline på DR2.

Se indslaget »Yahya Hassan holder aflyst Gaza-tale på DR2 - Deadline« her.

 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce