Annonce

Sverige
30. august 2014 - 16:38

Gadekampe i Stockholm ved nazistisk demonstration

Det svenske politi har brugt tåregas, knipler og peberspray og sat heste ind mod demonstranter, der kaster med sten og fyrværkeri i protest imod en nazistisk march i Stockholm lørdag.

Der er lørdag eftermiddag den 30. august opstået gadekampe mellem politiet og sortklædte antiracister ved Kungsträdgården i det centrale Stockholm.

Anledningen er en nynazistisk demonstration indkaldt af Svenskernes Parti, der finder sted i byen og som tusindvis af lokale og tilrejsende mod-demonstranter forsøger at stoppe. Foreløbige tal lyder på op mod 14.000 mennesker i demonstrationen »Kæmp Stockholm« vendt mod racisme.

Ifølge svenske medier opstod urolighederne, da en mindre gruppe antiracister omkring kl 15 begyndte at fjerne nogle af de mange politi-afspærringer, som er sat op i byen for at sikre gennemførelsen af det højreorienterede partis march.

Politiet brugte både tåregas, peberspray, heste og knipler for at presse antiracisterne tilbage, men blev mødt med flasker, sten og fyrværkeri. 

Læs artiklen »Tusentals demonstrerade mot nazism« hos ETC.

Læs mere om begivenhederne hos Ekspressen.

Se også live-dækning af protesterne hos AftonBladet (video).

Læs live-opdateringer fra aktivister på Twitter her.

Danskere i Stockholm

Omkring 60 danske venstrefløjsaktivister deltog i protesterne imod den nynazistiske demonstration i Stockholm.

Og det er ikke gået ubemærket hen.

De tilrejsende danskere blev tilbageholdt, registreret og visiteret af politiet allerede lørdag formiddag, da en større politistyrke stormede kulturhuset Cyklopen lidt ude for byen, hvor 30 af danskerne opholdt sig.

Senere på dagen - nder selve moddemonstrationen - bliver 20 danskere desuden anholdt. Det er uvist hvorfor, og alle blev løsladt senere samme dag.

En talsperson for politiet udtalte fredag, at man er særligt opmærksom på danske deltagere i de antiracistiske-protester på grund af deres påståede store »voldskapital«.

Læs artiklen »Polis slog till mot Cyklopen« hos Arbetaren.

Læs udtalelse fra Cyklopen om episoden her.

Læs artiklen »Polisen befarar våldsam motdemonstration« hos Dagens Nyheter.

Læs interview med danske aktivister, der deltager i protesterne i Stockholm her.

Upopulær valgturné

Den nynazistiske march i Stockholm er en del af Svenskernes Parti valgkamp, og markerer afslutningen på en valgturné over hele Sverige i form af såkaldte torvemøder, som det kontroversielle parti har gennemført i den seneste uge.

Her er partiet også blevet mødt med store protester.

Lørdag den 23. august var adskillige danske venstrefløjsaktivister også tilstede, da en demonstration imod Svenskernes Parti i Malmø udviklede sig voldsomt og flere personer kom alvorligt til skade, da politiet satte heste ind.

Blandt de tilskadekomne var to unge danskere.

Læs artiklen »1000 antifascister demonstrerede mod Svenskarnas Parti i Malmö« hos ProjektAntifa.

Moddemonstrationer fortsætter

Ifølge svenske medier deltog omkring 150 mennesker i Svenskernes Partis march i Stockholm lørdag, den blev afsluttet omkring kl 17 og de fremmødte højreekstremister forlod kort efter området.

Mange moddemonstranter er dog stadig tilstede.

Ifølge politiet er tre betjente kommet tilskade under dagens demonstration og enkelte moddemonstranter er blevet anholdt – mistænkt for vold, deltagelse i uroligheder og ulovlig maskering.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce