Annonce

11. marts 2016 - 14:25

G4S trækker sig ud af Israel

Det verdensomspændende britiske - og delvist danskejede - sikkerhedsfirma G4S meddeler, at det vil trække sig ud af Israel. Angiveligt grundet økonomiske tab i forbindelse med kontrakter indgået med den britiske regering. Dansk aktivist vil dog se det, før hun tror det.

Ifølge Reuters har sikkerhedsfirmaet G4S annonceret, at det vil sælge sit israelske datterselskab i de kommende »12 til 24 måneder«. Frasalget er en del af en større økonomisk manøvre for at skabe bedre tal på firmaets bundlinje.

Læs artikel »G4S to sell more businesses as costs of UK asylum services rise« hos Reuters

Det sker dog også efter årelang boykotkampagne mod firmaets engagement i besatte palæstinensiske områder.

Sker et frasalg, vil det være et stort skridt på vejen for den internationale BDS-kampagne (boykot, de-investering, sanktioner, red.), eftersom G4S arbejder i israelske bosættelser, ved checkpoints og i fængsler. Det kontroversielle firma har udført opgaver, der angiveligt omfatter tortur mod og overgreb på palæstinensere.

Allerede i 2014 erklærede G4S, at selskabet ikke ville forny sine samarbejdskontrakter med de israelske fængsler.

Læs artikel på Modkraft »G4S trækker sig ud af israelske fængsler efter protester«

G4S har mistet millioner af dollar i flere lande pga. BDS-kampagnen. Senest har det britiske parti Labour samt UNICEF og UNHCR i Jordan opsagt deres samarbejde med firmaet.

Alvorlig tvivl om oprigtighed

Belært af erfaring opfordrer den internationale BDS-bevægelse dog til, at man ikke slækker på presset mod firmaet, da det israelske datterselskab endnu ikke er frasolgt.

Tilbage i 2013 annoncerede G4S således, at det i år 2015 ville ophøre med at arbejde i ulovlige israelske bosættelser, checkpoints og et israelsk fængsel, men det er ikke blevet efterfulgt.

I 2014 meddelte firmaet så, at det ikke ønskede at forny sin fængselskontrakt med Israel, når den eksisterende udløber i 2017.

Link til den internationale BDS-side

Boykot Israel-kampagnen i Danmark forholder sig også kritisk til den seneste udmelding. Talsperson for gruppen, Irene Clausen, udtaler til Modkraft:

- Jeg vil se det, før jeg tror det! De har sagt det mange gange før. Vi startede i 2002 med vores boykotkampagne mod det daværende Group 4Falck/Securicor (der senere fusionerede med G4S, red.), og de har flere gange meldt ud, at de vil stoppe deres aktiviteter i Palæstina, efter pres fra det store, internationale arbejde fra Boykotkampagner, BDS-grupper og Who Profits. Men det er endnu ikke sket.

Med et kommende frasalg af det israelske datterselskab ophører G4S’ ansvar for aktiviteterne i den ulovlige israelske besættelse af palæstinensisk land, men en kommende ny ejer vil kunne fortsætte hvor G4S slap. Til det siger Irene Clausen:

- Vi vil fortsætte vores arbejde med boykot at Israel-aktiviteter uanset frasalg eller ej, eller hvem der ejer datterselskabet.

Der er omtrent 8.000 israelske ansatte i G4S. Det vurderes at firmaets engagement i Israel er ca. 142 millioner dollar værd.

G4S kritiseres også for sin rolle i fængsler verden over, bl.a. i USA og England.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce