Annonce

drab og gadekampe
16. april 2013 - 14:48

Frygt for statskup i Venezuela

Voldsomme optøjer i gaderne, angreb på regeringskontorer og attentater på medlemmer af socialistpartiet efter præsidentvalg søndag i Venezuela, får landets venstreorienterede regering til at frygte for statskup.

Fire medlemmer af Venezuelas regeringsparti »Det Forenede Socialistparti i Venezuela« (PSUV) er mandag den 15. april 2013 blevet dræbt – skudt ned af forbikørende motorcyklister.

Det sker blot et døgn efter, at vælgerne i det olierige latinamerikanske land med et snævert flertal valgte partiets præsidentkandidat, Nicolas Maduro, til at overtage embedet efter Hugo Chavez, som døde af kræft i sidste måned.

Drabene kommer samtidig med, at tilhængere af den borgerlige oppositionsleder Henriques Capriles, som søndag tabte præsidentvalget, har bygget barrikader i gaderne og startet gadekampe med politiet i hovedstaden Caracas og andre større byer i protest over valgresultatet.  

Det skriver aktivistnetværket »Hands off Venezueala« i en pressemeddelelse.

Læs artiklen »Deaths in Venezuela post-election violence« hos Al Jazeera.

Læs pressemeddelelsen: »Venezuela: a developing coup attempt – URGENT ACTION NEEDED« hos Hands off Venezuela.

Brændende barrikader og angreb på kontorer

Selvom valgresultatet er blevet anerkendt af landets valgkomission, kræver oppositionstilhængerne en fintælling, da de mener, at det skyldes fusk, at venstrefløjens kandidat vandt med blot 1,6 procentaf stemmerne.

Læs artiklen »Vælgerne i Venezuela: Fortsæt Chavez' revolution« hos Modkraft.

Gadekampene mandag udviklede sig til at flere kontorer for socialistpartiet er blevet angrebet og udsat for hærværk - og cubanske læger og venezuelanske embedsmænd er blevet angrebet på arbejde og i private hjem.

I hovedstaden Caracas er flere statslige medier samt tv-stationerne Telesur og VTV desuden blevet udsat for angreb.

Ifølge den internationale kampagne »Hands off Venezuela« er det bevæbnede oppositionsgrupper, der står bag urolighederne i landet.

I en pressemeddelelse udsendt den 16. april citeres en kampagnekoordinator for PSUV og den nyvalgte præsident Maduro for at de voldsomme begivenheder kan være et forspil til et egentligt statskup.

Læs artiklen »Venezuelans in rival rallies after Maduro's poll win« hos BBC.

Se baggrundsindslaget »Inside Story: What next for Venezuela?« hos Al Jazeera.

 

Borgerligt krav om genoptælling

Urolighederne tog fart, efter at oppositionskandidaten Henriques Capriles i liveudsendelser på en række private tv-stationer mandag den 15. april annoncerede, at han nægtede at acceptere valgresultatet.

Han opfordrede regeringsmodstandere til at organisere demonstrationer samme aften og deltage i larmende optog til de regionale kontorer for stemmeoptællingerne tirsdag og onsdag i denne uge.

Capriles krav om genoptælling er blevet støttet af Organisationen af Amerikanske Stater samt USA og Spanien – mens en række latinamerikanske lande anerkender valgresultatet.

Læs artiklen og se video: »Students clash with police in Venezuela« hos Al Jazeera.

Se indslaget hos Democracy Now om situationen i Venezuela (afsnit #1).

Se indslaget hos Democracy Now om situationen i Venezuela (afsnit #2).

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce