Annonce

Prøveboring
26. juni 2014 - 14:24

Frederikshavn byråd godkender skifergas-boring trods protester

Onsdag gav Frederikshavn byråd tilladelse til prøveboringer efter skifergas i Vendsyssel. Lokale og nationale miljø-, natur- og klimaorganisationer fortsætter protester imod den endelige godkendelse af projektet i Folketinget.

I 2010 gav den forrige regering den franske energi-gigant Total og det statsejede olie- og gasfirma Nordsøfonden licens til prøveboringer efter skifergas i dele af Nordjylland og Nordsjælland.

Efter en årrække med undersøgelser og indhentelse af diverse tilladelser, udvalgte Total og Nordsøfonden en mark i Dybvad i Frederikshavns kommune, som placering til den første prøveboring.

Mange lokale var dog fra starten skeptiske over for projektet og omkring 200 vrede og frustrerede borgere var onsdag aften mødt op foran Rådhuset for at protestere, da borgerrepræsentationen i Frederikshavn skulle tage stilling til sagen.

Læs artiklen »Sidste stop før skifergas-boring i Frederikshavn« hos Modkraft.

Stort flertal for testboring

Først lidt baggrund.

Da Total og Nordsøfonden i 2013 var klar til at gå i gang med boringen lykkedes det borgerne, at overbevise lokalpolitikerne om, at det skulle pålægges Total og Nordsøfonden at få udarbejdet en VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet) af projektet.

Det har nu taget det sidste års tid og den 5. marts blev VVM-undersøgelsen sendt i høring.

Onsdag aften skulle kommunalpolitikerne i Frederikshavns byråd således tage stilling til, om de kunne godkende VVM-undersøgelsen, og dermed give den endelige tilladelse til prøveboringen. 

Efter en kort debat gik byrådet videre til afstemningen.

27 stemte for, 4 imod.

Dermed er den endelig tilladelse til Danmarks første prøveboring efter skifergas en realitet med et overvældende flertal.

Læs artiklen »Kommune giver grønt lys til første skifergas-boring i Danmark« hos DR.

SF: Hvad med det rene vand?

Allerede inden afstemning var folk mødt frem foran rådhuset.

Alle aldersgrupper var repræsenteret, og folk kom fra nær og fjern. Både naboer til marken, hvor prøveboringen skal foregå, men også folk helt fra København, havde fundet vej til protesten.

Demonstrationen var indkaldt af SF, Enhedslisten, Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening, Skifergas Nej Tak og Frederikssund Klimaforening.

På trods af emnets alvorlighed, var der alligevel en god stemning, med både fællessang, kærlighedssange og kreative indslag med farverige skilte og bannere.  

Da det ordinære byrådsmøde i gang klokken 19 gik mange ind for at lytte til debatten og salen var stuvende fuld, så mange måtte sidde på gulvet.  

Repræsentanter for partierne holdt taler efter tur.

– Helt personligt så går jeg ind for at vi skal blive klogere, det skal vi alle sammen, og det bliver vi, når man finder ud af hvad der er i de her skiferlag, er der gas, er ikke der gasolie, og så kan vi tage stilling bagefter til om det skal op eller ikke op, sagde byens tidligere borgmester Lars Møller (V) blandt andet

Hvorimod Christina Lykke Eriksen fra SF understregede, at »vi har noget af det reneste luft i verden, vi har noget af det reneste vand i verden, er man virkelig villig til at sætte det på spil? Tænk lige over det inden I skal stemme.«

Aktivist: Primitiv argumentation

Nogle af de fremmødte demonstranter udtrykte deres frustration ved at råbe af politikerne, der blev hængt banner op i byrådssalen og selvom resultatet var ventet, var tilhørerne alligevel ret påvirkede af situationen.

– Overværelsen af byrådets diskussion af emnet er meget slående i forhold til den sagsbehandling vi har oplevet siden projektets bekendtgørelse overfor offentligheden. Frederikshavn Kommune har gentagne gange demonstreret deres uvidenhed omkring projektets detaljer, siger Thomas Rosenberg fra Skifergas Nej Tak Nordjylland til Modkraft.

Læs artiklen »Forening om skifergas-boring: Hvad med beredskabet?« hos DR.

– Dette er ikke mindst et problem, når de i de offentlige høringer har nægtet de fremmødte at stille relevante spørgsmål på grund af deres manglende indsigt, mener han.

Ifølge græsrodsbevægelsen ’Skifergas Nej Tak’, så er der adskillige grunde til hvorfor skifergas skal blive i jorden, som politikerne i Frederikshavn tilsyneladende ikke forstår.  

– I byrådets diskussion hørte man det konservative byrådsmedlem fremføre sin argumentation gennem en påstand om at, hvis metangasudslip fra boringen var et problem, burde man nok også give køerne ble på. Det er simpelthen en så primitiv argumentation, lyder det fra Thomas Rosenberg.

Besøg Skifergas Nej Tak’s hjemmeside her. 

Derfor er skifergas et problem

Et af hovedproblemerne ved udvindingen af skifergas er, at der i udvindingsprocessen er et udslip af metan til atmosfæren på mellem 3-7 %.

Metan er 20-30 gange mere potent end CO2 i forhold til den globale opvarmning.

Den nyeste rapport fra IPCC, FN’s klimapanel, har netop slået fast, at metangasser er endnu værre end først antaget.

Derudover viser erfaringerne fra andre lande, at udvindingen af skifergas kan føre til forurening af grundvand, ødelæggelse af miljø og lokalsamfund, og at udvinding af skifergas desuden fjerner fokus fra den nødvendige omstilling fra fossiler til vedvarende energiformer.

Udvinding af skifergas kræver ekstreme mængder af ferskvand, kemikalier, og vil desuden generere en massiv lastbilstrafik.

Ved kommerciel udvinding af skifergas vil der være brug for højt specialiseret arbejdskraft, der sandsynligvis vil komme fra Frankrig, derudover skal der bruges et antal lastbilchauffører.

Om den arbejdskraft vil blive hentet lokalt, er et åbent spørgsmål.

Læs artiklen »Grøn tænketank i kovending om skifergas« hos Modkraft.

Protestlejr på vej

VVM-undersøgelsen, der netop er blevet godkendt på byrådets møde, tilkendegiver at en udvinding af skifergas i Vendsyssel vil bidrage til øget turisme.

Dog er kommerciel skifergasproduktion netop kendetegnet ved, at der skal etableres i hundredevis af brønde med dertilhørende veje, da hver brønd kun kan bruges et begrænset antal gange.

Derfor giver anti-skifergas-aktivisterne ikke meget for den påstand.

– Udvinding af skifergas efterlader et skæmmet landskab, og det er derfor umiddelbart svært at se hvordan det vil øge turismen, som Thomas Rosenberg fra Skifergas Nej Tak Nordjylland udtrykker det.

Skifergas Nej Tak i Vendsyssel forventer ifølge Thomas Rosenberg, at protesterne i løbet af sommeren vil vokse, og at folk er parat til at gå langt for at forhindre denne prøveboring.

Blandt de initiativer, der er på tale er at lave en protestlejr, når boringen går igang.

– Vi har snakket med forskellige ejere til grunde omkring boringen om at lave en camp. Det er op til os at bevise, hvad Total rent faktisk laver på boringen, siger aktivisten Jan Rosenkranz til DR.

Læs artiklen »Protestlejr vil overvåge skifergasboring døgnet rundt« hos DR.

Regeringen tøver

Når prøveboringen er gennemført, skal der udarbejdes en ny VVM-undersøgelse, der også skal godkendes af Frederikshavn byråd.

Herefter kam der foretages en ny prøveboring, denne gang med anvendelse af den kontroversielle udvindingsmetode kaldet hydraulisk frakturering, hvor der pumpes vand, sand og kemikalier ned i boringen ved højt tryk, hvorefter gassen frigøres.

Først efter denne boring skal regeringen tage stilling til, om de vil give licenser til permanent kommerciel udvinding af skifergas i Danmark.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) har ikke lyst til at svare på, hvad regeringen mener om udvinding af skifergas i Danmark.

– Det er for tidligt at forudskikke, siger ministeren til Ritzau.

– Det er et svært spørgsmål. Vi har i mellemtiden stillet nye tilladelser i bero. Der kommer ikke flere tilladelser, før vi har set, hvordan det hele spænder af i det nordjyske, siger Rasmus Helveg Petersen.

Læs artiklen »Minister om skifergasboring: Det er byrådets eget ansvar« hos EPN.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce