Annonce

Europa-tur
3. februar 2015 - 14:27

Fransk støtte til genforhandling af græsk låneaftale

Den græske finansminister Yanis Varoufakis er i disse dage på rundrejse til de toneangivende lande i EU for at skabe lempeligere vilkår for afviklingen af den græske statsgæld. Grækerne vil ikke være afhængig af lånte penge, lyder hans budskab.

Frankrig støtter kravet om genforhandling mens Storbritannien bakker op om, at EU skal gøre op med den stramme sparepolitik

Den græske finansminister Yanis Varoufakis er i disse dage på rundrejse til flere europæiske hovedstæder for at få støtte til at få ændret tilbagebetalingsbetingelserne for landets gæld på 240 milliarder euro (1.787 milliarder kroner).

Første stop var søndag den 1. februar i Paris.

Den franske finansminister gjorde det dog også klart, at der ikke kunne blive tale om at eftergive de græske gæld, men at man ville støtte den græske regering i, at få genforhandlet afbetalingsbetingelserne og at hjælpen skulle følges op af strukturelle reformer i Grækenland. 

– Frankrig er mere end villige til at støtte Grækenland, sagde den franske finansminister Michel Sapin efter mødet.

Læs artiklen »France Offers Support for Greece Amid Bailout Tensions« hos ABCNews

Kræver strukturelle reformer

Den græske finansministers holdning er, at Grækenland skal betale, hvad de skylder, men at forhandlingerne om betingelserne skal ske direkte med EU´s politikere og ikke med teknokraterne i den såkaldte Troika – EU-kommissionen, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank.

Yanis Varoufakis har inden møderne med de europæiske ledere sagt, at han ikke vil bede om nye lån og at tiden er inde for Grækenland til at tage en ”kold tyrker”.

– I de sidste fem år har Grækenland overlevet på den næste lånedosis. Vi har lignet narkomaner  med trang til den næste dosis. Hvad denne regering vil, er at afslutte afhængigheden, sagde den græske finansminister efter mødet med Michel Sapin.

Britisk bekymring over sparepolitik

Mandag mødtes Varoufakis med den britiske finansminister George Osborne. Her fandt han forståelse for Grækenlands krav om en mere offensiv økonomisk politik.

– Vi er klar til at hjælpe i diskussionerne med Europa, sagde George Osborne, - Jeg opfordrer den græske finansminister til at handle ansvarligt, men det er også vigtigt, at euroområdet har en bedre plan for vækst og beskæftigelse. Det er en stigende trussel mod den britiske økonomi.

Varoufakis skal nu videre til Rom for at møde den italienske finansminister Pier Carlo Padoan.

Sidste stop på rundrejsen er Berlin, hvor forbundskansler Angela Merkel på forhånd har sagt nej til at genforhandle den enorme græske gæld.

Læs artiklen »Greece on collision course with Brussels after Merkel backs hardline debt stance« hos The Guardian

Læs artiklen »Grækenlands regering om lån: Vi har brug for en kold tyrker« hos DR

Se også links på Modkraft Biblioteket om Det græske valg og Syriza.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce