Efter voldsomme optøjer under en demonstration mod arbejdsmarkedsreform truer den franske regering med helt at forbyde demonstrationer og raser mod fagforeningen CGT. »Regeringen er de virkelige terrorister,« siger CGT til Modkraft. Fagforeninger planlægger nye demonstrationer i løbet af juni.
- Det er den bedste grund for os til at fortsætte vores strejke, siger en CGT-repræsentant til Modkraft, efter den franske regering har truet med demonstrationsforbud efter tirsdagens optøjer i Paris.
Her kom flere betjente og demonstranter slemt til skade, og der blev angrebet blandt andet banker og supermarkeder.
Et børnehospital fik ifølge blandt andet The Independent også smadret ruder, og flere ministre raser nu mod fagforeningen CGT, der svarer igen ved at beskrive det som et tegn på en trængt regering.
Det er blandt andet den franske premierminister Manuel Valls, der peger på, at CGT ikke har levet op til sit ansvar.
- Når man ikke kan organisere en demo og tage ansvar, men efterlader bøller i midten af marchen, så organiserer man ikke denne form for demonstrationer, der kan udvikle sig, sagde Valls til radiostationen France Inter ifølge France24.
Han henviser til tirsdagens demonstration, der samlede hundredetusinder af folk, der protesterede mod arbejdsmarkedsreformen »El Khomri«.
Demonstranter angreb flere banker undervejs, politiet svarede igen med tåregas og brugte vandkanon og chokgranatero, da kampene blandt andet bølgede frem og tilbage ved Hôtel des Invalides.
Læs Modkrafts reportage fra demonstrationen her.
Også præsident Hollande har gennem sin talsperson givet udtryk for, at regeringen ikke længere kan tillade demonstrationer, når landet er værter for europamesterskaberne i fodbold og samtidig står over for en terrortrussel.
Modkraft har tidligere beskrevet, hvordan der er opstået en alliance mellem de autonome demonstranter og CGT, og at de autonome demonstranter, som noget forholdsvis nyt, fører an i de store demonstrationer mod arbejdsmarkedsloven.
Læs mere om alliancen i artiklen »Folk er vrede, og intet er, som det plejer« hos Modkraft
Og i begyndelsen af demonstrationen udsprang optøjerne fra den forreste og hovedsageligt sortklædte og autonome del af demonstrationen. Men da demonstrationen nåede frem til Hôtel des Invalides, var demonstranterne ikke længere opdelt i en autonom blok og en fagforeningsblok.
På Hôtel des Invalides var det medlemmer fra CGT, der var i sammenstød med politiet.
Hos fagforeningen anser man Manuel Valls udmelding som en provokation.
Til Modkraft siger CGT-medlemmet Camille Margera om Valls og Hollandes udmeldinger:
- Det er den bedste grund for os til at fortsætte vores strejke. Regeringen bruger medierne til at skabe et manipuleret fjendebillede af folk fra CGT af, at det er os, der smadrer banker til demonstrationer. Deforsøger at overbevise folk om, at vi er slemme, så ingen behøver at tale om arbejdsloven, siger hun med henvisning til arbejdsmarkedsloven »El Khomri«, der er opkaldt efter arbejdsministeren Myriam El Khomri, og som er blevet gennemtvunget med en paragraf i grundloven, der gør det muligt at vedtage en lov uden afstemning.
Loven gør det blandt andet muligt at forlænge arbejdsugen fra 35 og op til 65 timer, gør det nemmere for arbejdsgivere at fyre medarbejdere, og forhandle prekære kontrakter uden om fagforeningen.
Den franske regering nægter stadig at trække reformen tilbage. Camille Margera kalder derfor Hollande og Valls for »de virkelige terrorister«:
- Vi er en trussel mod regeringen, fordi vi holder sammen. Men det er regeringen, der er en trussel mod os alle, siger Camille Margera fra CGT i Austerlitz, der har strejket i en måned fra hendes arbejde i det statsejede jernbaneselskab SNCF.
Ifølge Modkrafts oplysninger vil en række fagforeninger og folk, der er tilknyttet bevægelsen Nuit Debout, indkalde til nye demonstrationer den 23. og 29. juni.
I et skriftligt svar skriver CGT desuden:
»Premierministeren har beskyldt CGT for at være ansvarlige for den vold, der fandt sted i udkanten af den nationale demonstration den 14. juni i Paris mod forslaget til arbejdsmarkedsloven. CGT ønsker at minde premierministeren om, at denne mobilisering, ligesom de foregående, ikke kun er organiseret af CGT, men ved syv fagforeninger og af unge, der i fire måneder, sammen har krævet tilbagetrækning af dette regressive forslag.«
Raffinaderiarbejdere har strejket siden den 19. april, og strejken vokser konstant i styrke, hvilket betyder, at omkring halvdelen af alle benzinstationer i Paris-området har svært ved at skaffe benzin. Regeringen har dog åbnet for benzinreserven, der ifølge flere medier kan vare op til tre måneder.
Metroarbejderne har ligeledes varslet strejke, ligesom arbejderne på atomkraftværkerne og Air France fortsat strejker.
Læs artiklen »Verden eller intet« hos Modkraft
Læs artiklen »Slagsange fra og for et hjem i forreste blok« hos Modkraft
Se Modkrafts tema »Oprør i Frankrig«
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96