Annonce

Lov og ret
3. november 2015 - 16:49

Fotografer blev forhindret i at dokumentere politiindsats i flygtningetog

»Du skal ikke filme herinde,« lød beskeden fra politiinspektør Kim Kliver, da han i september trådte ind i et tog med 250 flygtninge. Det var slet ikke i orden, mener en af fotograferne, der ønskede at dokumentere forløbet. Ordren var af hensyn til flygtningene, svarer Kliver. Se filmklippet her.

Artiklen er opdateret med link til DSBs egne retningslinjer for fotografering. Se bunden af artiklen.

En gruppe flygtningehjælpere fra Tyskland og et par danske fotografer på stedet blev forhindret i at dokumentere politiets arbejde, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kontrollerede et tog med flygtninge på en færge i Rødby i september.

Politiinspektør Kim Kliver bekræfter, at alle rejsende med gyldigt opholdsgrundlag blev bedt om at forlade toget, og på en videooptagelse kan man se, at politiinspektørens første kommentar, da han træder ind i toget, var at bede om, at få kameraer slukket.

Fotografen til optagelserne mener, at han var i sin gode ret til at filme. Kim Kliver mener, at de tilstedeværende aktivister og fotografer kunne skabe en unødig optrapning af situationen.

Forhandlede flygtningeaftale

Episoden udspillede sig natten mellem den 8. og 9. september. Færgen mellem Puttgarten i Tyskland og Rødby på Lolland havde kredset i vandet ud for Lolland, mens politiet ventede på forstærkninger. Om bord var et tog med en større gruppe af flygtninge, og færgen blev forsinket i flere timer.

Da færgen endelig kommer i land, bliver toget kontrolleret af dansk politi.

Først taler en betjent med et par tyske flygtningehjælpere, som påstår, at der er indgået en aftale mellem tysk og dansk politi om, at flygtningene i toget har lov til at køre til Sverige uden at lade sig registrere af dansk politi.

Det ønsker betjenten at tjekke med sin overordnede.

Politiinspektør: Vi tog sikkerhedshensyn

Herefter træder Kim Kliver ind i toget. Han beder af flere omgange om, at tilstedeværende med kameraer slukker for dem, inden han beder de tyske flygtningehjælpere om at træde med ham udenfor.

— Den omtalte episode fandt ganske rigtig sted natten mellem den 8 og 9 september. Politiet var til stede på færgedækket i Rødby færgehavn, og det var politiets opgave at udføre kontrol af toget. I forbindelse med kontrollen identificerede politiet et betydeligt antal migranter og asylansøgere, ligesom der befandt sig en gruppe aktivister samt nogle rejsende uden forbindelse til disse grupper, beretter Kim Kliver i en skriftlig kommentar til Modkraft.

Han fortsætter:

— Politiet indledte straks arbejdet med at lokalisere migranter samt asylansøgere, og i forbindelse med dette arbejde blev alle rejsende med gyldigt opholdsgrundlag bedt om at forlade toget. Herunder blev aktivister med eller uden  kameraer tillige bedt om at forlade toget, ligesom de blev bedt om at slukke for videooptagelsen. Min begrundelse for den beslutning tager afsæt i hensynet til sikkerheden for politiets indsats og ikke mindst hensynet til de migranter, der befandt sig i toget. Det var nemlig min opfattelse, at de tilstedeværende aktivister med deres tilstedeværelse og optagelser, var egnet til at skabe en unødig optrapning af en i forvejen svær situation for de mange unge som gamle, mænd, kvinder eller børn.

Kim Klivert konkluderer til sidst:

— I denne vanskelige situation har jeg således konkret vægtet hensynet til alles sikkerhed over hensynet til aktivisternes videooptagelse.
Men Jeppe Bang Krabbe, der filmede episoden, er lodret uenig i Kim Klivers udlægning.

Fotograf: Vi var der for at hjælpe

— Jeg er ikke aktivist, men en dansk borger, som er bekymret for flygtningene og gerne ville hjælpe dem og sikre, at de blev behandlet ordentligt. Men politiet behandler os, som om vi stod og var klar til at kaste sten i hovedet på dem.

— Tværtimod bad vi dem om at sørge for, at der var en ambulance til nogle syge folk, fortæller han.

Jeppe Bang Krabbe er selvstændig erhvervsdrivende og var kørt til Puttgarten for at tage færgen over med flygtningene, som tidligere var blevet tilbageholdt i Lübeck.

— Vi havde hørt forskellige historier om, at flygtninge var blevet behandlet godt, men også dårligt, når de kom i kontakt med dansk politi. Vi var derfor bekymrede for, hvad de kunne komme ud for, og ville gerne være sammen med dem, siger han.

I et svar til tidligere justitsminister Mette Frederiksen (S) har Københavns politi i 2014 oplyst, »at politiet som udgangspunkt ikke griber ind over for personer, der fotograferer eller filmer på offentligt tilgængelige steder, uanset om de pågældende optagelser sker til privat eller erhvervsmæssig brug.«

Til gengæld kan der opstå situationer, hvor politiet afbryder folk, der filmer, »hvis afgørende beskyttelseshensyn til eksempelvis forurettede eller andre implicerede personer tilsiger det, eller hvis det skønnes nødvendigt for at sikre politiet forsvarlige arbejdsvilkår.«

Jeppe Bang Krabbe er dog slet ikke af den opfattelse, at ordren om at slukke kameraet skete af beskyttelseshensyn, men fordi der var så stor forvirring om hele situationen med flygtningene i Rødby Havn, som ankom de dage.

Læs Modkraft-artiklen »Politiet opgiver (igen) at registrere gruppe af flygtninge«

Fik frit lejde

Nogle flygtninge valgte efterfølgende at blive i toget, da de nægtede at blive indkvarteret i Rødby-Hallen, hvor de ville blive registreret af politiet

Sent om aftenen den 9. september fik flygtninge, der ikke ønskede at søge asyl i Danmark, lov at rejse videre til Sverige uden at lade sig registrere.
Det bekræftede Rigspolitiet torsdag den 10. september om morgenen. 

Opdateret: DSB kan bortvise fotografer

Ifølge DSBs egne retningslinjer kan pressen arbejde stort set frit på »stationer, perroner og i tog osv., når DSB har givet tilladelse på forhånd.«

Har man ikke tilladelse, kan DSBs personale bortvise fotografen.

Jeppe Bang Krabbe krabbe havde ikke på forhånd fået DSBs tilladelse til at filme, men personalet bad ham dog ikke om at stoppe med at filme i toget.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce