Annonce

Demonstrationer
11. november 2014 - 11:07

Fortsat uro i Frankrig efter drabet på 21-årig miljøaktivist

For anden weekend i træk har der været sammenstød mellem politiet og unge i flere franske byer. Vreden over politiets drab på miljøforkæmperen Remi Fraisse udmønter sig nu i international protestdag imod politivold den 22. november.

Vreden over politidrabet på den 21-årige miljøaktivist Remi Fraisse er stadig stor i Frankrig.

Både fredag og lørdag var der mindedemonstrationer i flere byer, hvor råb som »ikke glemt, ikke tilgivet« kunne høres.

Samtidig har sagen fået konsekvenser for politiets brug af den type chokgranater, som den 26. oktober dræbte den unge miljøaktivist i forbindelse med en protest over en miljøødelæggende dæmning. 

Læs artiklen »Police and demonstrators clash at protests over French anti-dam activist’s death« hos RFI.

Læs mere om sagen i artiklen »Frankrig i flammer efter ung miljøaktivists død« hos Modkraft.

Adskillige sårede og anholdt

I Toulouse havde myndighederne forbudt demonstrationer og hængt plakater op i byen for at undgå en gentagelse af optøjerne weekenden før.

Alligevel samledes omkring 500 demonstranter ifølge politiet lørdag den 8. november. Her blev to betjente såret og 21 demonstranter blev arresteret, da der opstod sammenstød, hvor politiet brugte tåregas og en vandkanon for at sprede demonstranterne.

I den franske hovedstad Paris samledes op imod 5.000 mennesker samme dag til en demonstration, som forløb forholdsvis fredeligt.

I byen Rennes var der ligeledes udstedt forbud mod demonstrationer. Her samledes nogle få hundrede mennesker – en enkelt demonstrant meldes såret ved sammenstød med politiet.

I dagene op til weekenden havde elever på 20-30 gymnasier i Paris desuden blokeret deres skoler i protest mod hvad de betegner som politivold og undertrykkelse.

Læs artiklen »French Students Barricade 20 Paris Schools Protesting Killing of Remi Fraisse« hos Revolution News.

Læs artiklen »Paris school students protest against police violence after Green activist's death« hos RFI.

Se optagelser af demonstrationen i Rennes lørdag den 8. november.

Se optagelserne fra demonstrationen i Marseille fredag den 7. november.

 

Indstiller dæmningsprojekt

Den franske miljøminister Ségolène Royal har indtil videre stoppet det omdiskuterede dæmningsbyggeriet ved Sievens, hvor Remi Fraisse blev dræbt af en chokgranat affyret af de franske gendarmer.

Samtidig har indenrigsminister Bernard Cazeneuve forbudt politiet at bruge netop den type gasgranater med eksplosiver, som dræbte den unge miljøaktivist.

ZAD (Zone d’Aménagement Différé’) organisationen som fører an i kampen mod dæmningsprojektet har nu indkaldt til internationale protester imod politivold den 22. november.

– Selvom mordet på Remi når aftennyhederne og ydmyger regeringen, så tro ikke at der er tale om en undtagelse. Vi kræver en total afvæbning af statens bevæbnede tropper indtil disse mord, 'fejltagelser' og volden fra politiet, militæret og gendarmerne stoper, skriver organisationen blandt andet i deres indkaldelse.

Læs hele indkaldelsen »ZAD calls out for Intl day against police on November 22nd« her.

Besøg ZAD's hjemmeside her.

Læs artiklen »France halts Sivens dam construction after protester’s death« hos The Guardian.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce