Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
Musik
31. oktober 2015 - 18:08

Fond mindes Natasja og støtter nye kunstnere

Det afdøde reggae-ikon Natasja mindes hvert år med en storstilet musikalsk og festlig mindehøjtidelighed i forbindelse med hendes fødselsdag d. 31.10.

I går afholdtes Natasja Memorial i Grå Hal på Christiania. Youngblood Sound stod bag arrangementet, hvor nykommere fik en scenechance, Pharfar var blandt dj’sene, Kaka gav et par numre, og aftenen afsluttedes af to reggaebands fra Jamaica

- ”Da Natasja døde oprettede vi en fond i hendes navn. Hvert år vil vi afholde et minde-arrangement for hende samt uddele legater til spændende kunstnere, vi mener gør gode ting.

En del af alle salgsindtægter går hertil. I fondens bestyrelse sidder blandt andet hendes mor (Kirstine Saad, red.), Karen Mukupa, Søren Krogh fra pladeselskabet Playground, hendes manager, mig selv med flere”, sådan forklarer Pharfar Natasja Memorials udgangspunkt til Modkraft.

Ville være blevet 41 i dag

Natasja omkom d. 24. juni 2007 i en trafikulykke på Jamaica. Den danske sangerinde og god ven til Natasja, Karen Mukupa, var også med i bilen, men slap forholdsvis uskadt. Ulykken var efter sigende forårsaget af, at chaufføren var beruset og påvirket af marihuana. Chaufføren blev dog aldrig alkohol- eller narkotestet, eftersom det er imod jamaicansk lov at teste personer senere end to timer efter en ulykke. Natasjas død kom som et chok for mange, og adskillelige mente, at det var et særligt smertefuldt tab for Danmarks musik- og underholdningsverden. Efter hendes død steg hendes pladesalg også, og Natasjas minde æres gennem Natasja fonden, der årligt afholder Natasja Memorial og støtter andre kunstnere økonomisk.

Youngblood Sound som arrangører

Lydsystemet Youngblood Sound startede i 2006, da DJ Johnson mødte Rasta Jens til ”Reggae For Kids” på TheRock, før det blev til hive. Konceptet var en ide som Eaggermand fra Bikstok røgsystem//Eaggerstunn havde sat op, sammen med Supa Mikes fra lydsystemet Sky Juice.

Reggae For Kids trak et meget ungt publikum, så det blev hurtigt besluttet, at Youngblood selv måtte afholde fester, for et mere jævnaldrende publikum. Dette fandt sted i Kulturhuset ”Støberiet”, Folkets Hus og Ungdomshuset (Jagtvej 69). Festerne var en succes og trak den københavnske ungdom ud i natten til reggae rytmerne. Dancehall artisten Kaka, der begyndte at dukke op til arrangementerne,  blev hurtigt en del af fællesskabet.

Sammen begynde de at lave Christiania Radio i 2010, og arrangere fester med internationale navne i Grå Hal på Christiania. Der var plads til alle, og alle blev behandlet ens. Siden har de gået egne veje, og det var derfor en stor glæde for DJ Johnson at samle det gamle hold igen i går. Fra scenen talte han om kærlighed, sammenhold, og mindede gentagne gange gæsterne om, at de skulle udleve den gode og kærlige stil, ”for det gør man i Christiania”, som han sagde.

Ventetid

830 betalende gæster mødte op til festen i Grå Hal på Christiania, som præsenterede et bredt udvalg af dj’s og live optrædende fra reggaescenen.

Dørene åbnede kl. 20, og aftenen igennem var der god lyd, og det karakteristiske flotte lysshow i Grå Hal. Live optrædener startede først omkring midnat, og en del af gæsterne var tydeligt skuffede over, at de første fire timer hovedsageligt bestod af dj’s, dog krydret med en dynamisk og sexet danseoptræden fra dansetruppen Joy Soldiers.

Efter dette, som af nogle opfattedes som ’ventetid’ gik live optrædenerne i gang i en energisk optrædelsesperlerække med hurtige skift, som bestod af Jonaz Idrissi, Jessica, EKUA, ICEKIID & Canibal Records, KAKA, som alle er danske kunstnere. Aftenen afsluttedes med to jamaicanske bands, henholdsvis Ganja Tree & King Kong. Alle blev bakket op af den musikalske baggrund fra Roots Harmonic Live Band.

Seriøs fond

Natasja betragtes som den ubetinget mest succesfulde kvinde inden for reggae i Danmark, og hendes efterladte besluttede efterfølgende, udover at udgive de albums, hun havde nået at indspille, blandt andet for at oprette en fond, der giver legater til musikere og andre, der gør en særlig indsats for reggae-miljøet. Natasjas Mindefond donerer en procentdel af indtægterne fra udgivelserne og mindefesterne for at fremme musikken.

Natasjas Mindefond modtog i 2008 LO's Kulturpris som en støtte til det arbejde, de udfører, og som en hyldest til sangerinden selv. LO's Kulturpris gives til dem, der skaber fornyelse i det danske kulturliv, og fremmer den sociale og solidariske bevidsthed i samfundet.  Det var Natasjas særdeles politiske tekster, der høstede prisen.

Natasja blev blot 32 år, men hendes musik og de engagerede kræfter, der står bag fonden, sørger for at hun mindes på smukkeste vis, for sit musikalske og samfundsmæssige engagement.

I aften står Youngblood Sound bag endnu et Natasja Memorial arrangement på Train i Århus.

 

Se også links på Modkraft Biblioteket om Natasja Said.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce