Annonce

Udland
4. december 2015 - 14:16

Flygtninge syr mund sammen i protest mod inhumane forhold

Iranske flygtninge syr deres mund sammen i desperation over lukning af grænsen ved den græske grænseby Idomeni.

En gruppe flygtninge fra Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka og Iran påbegyndte den 23. november i år en sultestrejke. Iranske mænd syede som en del af aktionen deres mund sammen i protest.

Internationale nyhedsmedier som The Telegraph og International Business Times rapporterer om andre flygtninge, som i desperation greb til andre protestformer. En mand truede med at skære sine pulsårer over ved håndleddene, han blev dog stoppet af politiet, men fik snitsår i ansigtet under aktionen.

Andre mænd fra Bangladesh skrev råb om hjælp med tusch på deres bare overkroppe. Mange bar skilte, der skulle udtryke håb og drømme om frihed, fred, sikkerhed og afskaffelse af forskelsbehandling på baggrund af nationalitet.

Protester og stenkast fra flygtningene blev besvaret med tåregas, lydbomber og stenkast fra det makedonske politi, da flygtningene forsøgte at krydse ind over grænsen til Makedonien.

Samtidig er en gruppe flygtninge strandet kort derfra, på den anden side grænsen i den makedonske by Gevgelija, hvor en mand i protest og frustration forsøgte at hænge sig. Han blev stoppet af sine meddemonstranter.

Se billeder fra protesterne hos International Bussines Times

Se video fra den russiske tv-station RT om flygtninges sultestrejke:

Protest og uroligheder

En angiveligt marokkansk mand pådrog sig fem dage senere, den 28. november, et voldsomt elektrisk stød og alvorlige forbrændinger efter kontakt med elnettet , efter han var kravlet op på en togvogn.

Makedonske soldater var samme dag i færd med at oprette et tre meter højt metalhegn langs grænsen, i stil med det Ungarn har oprettet langs sin sydlige grænse tidligere på efteråret.

Et telegram fra Reuters den 28. november fortæller om efterfølgende uroligheder mellem makedonsk politi og den store gruppe af strandede flygtninge fra blandt andet Mali, Nepal, Marokko og Senegal.

Læs mere i artiklen »Police, migrants clash on Macedonia border; soldiers build fence« hos Reuters

De aktionerende flygtninge protesterer mod, at de makedonske myndigheder officielt er begyndt at skelne mellem flygtninge fra de krigsramte lande Irak, Syrien og Afghanistan, og så alle andre, såkaldt økonomiske migranter.

De makedonske myndigheders forklaring er, at man ikke er i gang med at lukke grænsen som sådan, men at man fra myndighedernes side ønsker at opnå større kontrol med adgangen til opsamlings- og registreringssteder.

Ikke kun Makedonien, men også andre Balkanlande har indført lignende praksis. FN har fordømt beslutningen, da den strider imod gældende international lov.

Facebook-gruppen Forgotten in Idomeni beretter løbende om flere, næsten daglige sammenstød mellem flygtninge og politi.

Gruppen består af tilrejsende frivillige, som yder dels praktisk hjælp til flygtningene, dels informerer læsere om hvad der sker lige her og nu.

Aktuelt befinder sig omtrent 6000 flygtninge i byen, og flere er på vej. Der er mangel på tæpper, telte og mad.

Torsdag den 3. december rapporterede gruppen om yderligere en marokkansk mand som fik elektrisk stød og angiveligt døde, da han forsøgte at krydse togstrækningen for at undgå grænsepolitiet. Den oplysning er dog ikke blevet endeligt bekræftet.

Følg opdateringerne fra Idomeni på Facebook

Balkanruten

Tusindvis af flygtninge og migranter fra Afrika, Fjern- og Mellemøsten befinder sig aktuelt i Idomeni. Byen ligger i det nordlige Grækenland ved den græsk-makedonske grænse, langs ruten over Balkan, som har oplevet en voksende flygtningestrøm i det forløbne år.

Slovenien lukkede allerede sin grænse den 18. november 2015, og Makedonien, Kroatien og Serbien, som geografisk ligger tidligere på Balkanruten, fulgte derefter trop.

Den uafhængige forening Border Monitoring EU, en tysk græsrodsgruppe der oplyser om EU's grænsepolitik og assisterer flygtninge og migranter, har fået underretninger om, at man i Grækenland er ved at oprette tre lejre, hvor myndighederne vil indkvartere alle flygtninge, som ikke kommer fra enten Irak, Afghanistan eller Syrien.

Flygtninge fra Afghanistan skal derudover allerede ved den græsk-makedonske grænse frasorteres krigsflygtningegruppen.

Menneskerettighedsgrupper gør opmærksom på, at det er i modstrid med gældende international lov på området, hvis man frasorterer flygtninge alene på baggrund af nationalitet i stedet for individuel status og situation.

Den europæiske højrefløj efterlyser samtidigt strammere kontrol med tilrejsende flygtninge, fordi to af bombemændene fra Parisattentaterne den 13. november i år, benyttede sig af Balkanruten på deres vej til Frankrig.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce