Annonce

1. maj
1. maj 2014 - 18:52

Fløjteaktivister: Vi blev voldeligt overfaldet i Fælledparken

Regeringskritiske demonstranter blev både sparket og slået, da de forsøgte at overdøve statsministeren tale med fløjter i Fælledparken 1. maj, oplyser aktivistnetværket ’Her er oprøret’. Larme-demonstrationen får dog også opbakning flere steder fra.

»Der bliver i skrivende stund berettet om knytnæver, skub, knæ og spark imod vores sympatisører. Vi initiativtagere oplevede også skub, voldstrusler og folk der rev fløjterne ud af munden på os. En af os fik desuden hældt øl ud over sig.«

Sådan skriver aktivistnetværket ’Her er oprøret’, som arrangerede den meget omtalte larmedemonstration »Overdøv Helle« torsdag den 1. maj i Fælledparken, i en pressemeddelelese. 

Medlemmer af Socialdemokratisk Ungdom (DSU) var mødt talstærkt frem med skilte og banner for at støtte statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun skulle tale på LO’s scene. 

Og da venstrefløjsaktivisterne begyndte at fløjte for at vise deres utilfredshed med regeringens politik udviklede situationen sig.

– Rigtige mange af vores sympatisører blev i den forbindelse udsat for voldelige overfald under protesten. Disse fandt både sted tæt på scenen og længere tilbage, fortæller aktivisterne fra ’Her er oprøret’.

Læs hele pressemeddelelsen nederst i artiklen.

Afbrød interview og skar i tale

Flere øjenvidner som Modkraft har talt med bekræfter, at de fremmødte regeringstilhængere opførte sig meget aggressivt og fysisk truende foran scenen i Fælledparken.

Udover DSU-medlemmer, så dukkede også en gruppe fra Venstres Ungdom op foran scenen, hvilket udløste højlydte diskussioner mellem de hovedsagligt unge mennesker, der var samlet.

Ifølge DR Nyheder så betød larmeprotesten, at Helle Thorning-Schmidt skar 13 minutter af sin tale ligesom TV2 måtte opgive at interviewe statsministeren, da det ikke var muligt, at høre noget.

Læs artiklen »Thorning skar 13 minutter af talen i Fælledparken« hos DR.

Debattør: Fløjte-aktion er forståeligt 

Trods de voldsomme optrin i forbindelse med fløjte-protesten, så mener aktivisterne fra 'Her er oprøret' stadig, at deres happening var en succes.

– Rigtig mange almindelige mennesker fik taget dagsordenen og udtrykt deres utilfredshed med regeringens løftebrud. Vi fik sendt et klart og tydeligt signal til statsministeren om, at hendes førte politik ikke hører hjemme på arbejdernes kampdag, skriver aktivister i deres pressemeddelelse.

Og selvom der mestedelen har været kritik af »Overdøv Helle«-aktionen, så er der også om ikke opbakning, så i hvert fald forståelse, at hente på debatsiderne i flere af dagens aviser.

– Der findes muligvis smartere måder at kommunikere sin frustration ud på, men hvis man ikke er en af den kreative klasses semiprofessionelle kronikører og ej heller har millioner til rådighed til spindoktorer, så er et trut i fløjten på arbejdernes internationale kampdag både forståeligt og relativt harmløst, skriver cand.scient.soc. i udviklingspolitik og internationale forhold, Brian Esbersen, i et debatindlæg hos Politiken.

Læs debatindlægget »Et trut i fløjten på 1. maj er både forståeligt og harmløst« hos Politiken.

Og i dagbladet Information skriver Anna Ullman, der er musikanmelder og kulturskribent, at venstrefløjens fordømmelse af fløjteaktionen afspejlet en borgelig demokratiforståelse. 

– Ja, fløjteaktionen er grov og provokatorisk. Den er ikke høflig og kommunikationsstrategisk sofistikeret. Men spørgsmålet er, om udfordringer af status quo nogensinde har været det? Var det høfligt, at islændinge i 2009 afsatte deres regering ved at gå ud på gaden og slå på kasseroller? Måske er vi blevet så vant til politik som iscenesat televiseret meningsløshed, at vi ikke længere kan genkende reelle politiske kampe, skriver Anna Ullman.

Læs komentaren »Afbrydelsens politik« hos Information.

Hvad er egentlig ekstremisme?

På Modkraft blev den voldelige reaktion på fløjteaktionen og truslerne om samme fra regeringstilhængerne tager op allerede inden den første fløjte havde lydt i Fælledparken.

Blogger Ole Sandberg pegede onsdag den 30. april på, at den truende retorik overfor de larmende venstrefløjsaktivister tilsyneladende bliver betragtet som legitim i mediernes og offentlighedens øjne, mens larmedemonstranterne bliver stemplet som »udemokratiske«.

– Det er åbenbart ikke ”ekstremisme”, hvis volden udøves for at forsvare statens institutioner og repræsentanter - heller ikke når den udøves af folk uden anden myndighed end at tilhøre regeringspartiet mod folk, der (uanset hvor irriterende og næsvise, de måtte være) blot ytrer en lovlig og ikke-voldelig protest mod statens leder og regeringspartiets politik, skriver Ole Sandberg.

Læs bloggen »Regeringens tæskehold« hos deltag i debatten hos Modkraft.

Læs hele pressemeddelelsen fra 'Her er oprøret' her.

Her er oprøret siger tak for en god kampdag!

Rigtig mange almindelige mennesker fik taget dagsordenen og udtrykt deres utilfredshed med regeringens løftebrud. Vi fik sendt et klart og tydeligt signal til statsministeren om, at hendes førte politik ikke hører hjemme på arbejdernes kampdag!

Socialdemokraterne havde mobiliseret støtter fra hele Sjælland. Rigtige mange af vores sympatisører blev i den forbindelse udsat for voldelige overfald under protesten.

Disse fandt både sted tæt på scenen og længere tilbage. Der bliver i skrivende stund berettet om knytnæver, skub, knæ og spark imod vores sympatisører. Vi initiativtagere oplevede også skub, voldstrusler og folk der rev fløjterne ud af munden på os. En af os fik desuden hældt øl ud over sig. Vi vil i de næste dage samle op på de beretninger folk kommer med for at nuancere mediernes forudsigelige billede af volden.

På trods af det mener vi dagens protester var en kæmpe succes. Der blev vist modstand på rigtig mange måder. Ikke blot med fløjter. Den tid hvor regeringen uden modstand kan forsvare deres blå politik på 1. maj er endegyldigt forbi.

Vi ser frem til at evaluere, samle op på erfaringerne fra dagen mødes med alle vores støtter og planlæge nye og endnu mere effektive protester.

MVH

Her er Oprøret

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce