Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Udtalelse
21. august 2014 - 16:05

Find fodslaget om velfærd og mod ledighed

Med udsigten til et valg i løbet af det kommende år bliver den faglige og politiske dagsorden uvægerligt præget af de to forskellige syn på velfærden, som tegner sig: sikring af en solidarisk velfærd over for et system, hvor det er markedet, der sætter dagsordenen.

Indsatsen mod social dumping, gennemført af regeringen/SF og Enhedslisten, har bidraget til styrkelse af solidariteten. Men det fjerner ikke den skamplet, som VK og Dansk Folkeparti har sat på dagpengesystemet. Og som Thorning-regeringen kun i begrænset omfang har formået at afbøde virkningerne af. Titusindvis af mennesker er sendt ud i et økonomisk ’frirum’ med ødelæggende menneskelig konsekvenser til følge.

Trods forsøg på at mindske skaderne har regeringen ikke hindret, at over 40.000 ledige har mistet dagpengene fra 2013. Yderligere 14.000 ventes i år at følge efter, og skudsmålet fra a-kasserne er, at inden dagpengekommissionen bliver færdig i 2015 vil op til 60.000 mennesker være faldet af den økonomiske redningsplanke, som dagpengene er, når der ikke er arbejde at få.

Det er helt uacceptabelt og kalder på handling nu - fra fagbevægelsen, fra politikerne og fra regeringen.

Fagligt Ansvars holdning er, at:

  • Medlemmerne skal opleve dagpengesystemet som en tryghed, når der ikke er arbejde. Ingen skal uforskyldt miste retten til dagpenge. Derfor skal der findes løsninger, som forbedrer genoptjeningsretten og forlænger dagpengeperioden. Ligeledes skal støttede job og uddannelse tælle med i genoptjeningen.
  • Jobskabelsen – ikke mindst nu, hvor der synes at være en vis opblødning i krisen – skal understøttes i en grøn og bæredygtig retning, for eksempel med vilkår så villige pensionkassemidler tilskyndes til at investere i klimajob.
  • Udhulingen af den offentlige sektor gennem nedskæringer stoppes og erstattes af øget fokus på omsorg og mindre kontrol og registrering.

Drøftelse af en fælles forståelse mellem fagbevægelsen, de uddannelsessøgende, de sociale bevægelser og de grønne organisationer som et alternativ til velfærdsjagt og markedsgørelse sættes dagsordenen på en konference den 30. september – ”Folket åbner Tinget”.

Fagligt Ansvar anbefaler, at fagforeningerne går aktivt ind i dette initiativ og ad den vej bidrager til et politisk alternativ til truslen om en borgerlig regering efter næste valg.

Udtalelse vedtaget på Fagligt Ansvars sommermøde 20. august 2014 i Vejle

Der deltog repræsentanter fra følgende faglige organisationer: Forbundet PROSA, BUPL Aarhus, 3F TLB Aarhus, Dansk EL forbund København, SL Storkøbenhavn, Stillads/3F Kbh., 3F Aalborg, Metal Horsens, 3F Esbjerg Transport, 3F BJMF København, Metal Vejle, HK Imit, SL Nordsjælland, FOA Aarhus, EEO, DEF Kbh. Ungdom, 3F BJMF Ungdom

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce