Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Fagligt
26. juni 2014 - 12:08

Finansforbundets medlemmer var parate til strejke

Det var frustrerende med politisk indblanding og trusler om indgreb i overenskomstforhandlinger, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet, der var tæt på konflikt i årets overenskomstforhandlinger.

Overenskomstforhandlingerne i 2014 er for længst overstået. For de fleste branchers vedkommende blev det en treårig aftale med magre lønstigninger.

Ingen steder blev det til konflikt. Men én af de brancher, hvor situationen var særligt tilspidset, var banksektoren.

Finansforbundet boksede længe med Finanssektorens Arbejdsgiverforening om især lønstigningerne, også efter de andre overenskomster var faldet på plads.

Det endte i 11. time med en aftale.

I denne artikel har vi bedt formanden Kent Petersen om at vurdere forløbet og resultatet.

Overenskomstforhandlinger mellem Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet var mere dramatiske end de plejer. På et tidspunkt lignede det optræk til en strejke med 2. konfliktvarsel og bastante udmeldinger i pressen. Det endte alligevel med en aftale uden en konflikt. Er I tilfredse med udkommet af forhandlingerne, der kulminerede med en treårig overenskomst?

Som udgangspunkt er vi tilfredse med resultatet. Der skal ikke være tvivl om, at vi gerne havde set en 2-årig overenskomstperiode, da 3 år i en meget omskiftelig branche er lang tid.

I nåede at udsende 2. strejkevarsel og var meget i medierne. Var der en villighed til at strejke i organisationen eller var det ren taktik?

–  Det skal det først og fremmest ses i lyset af, at 5-6 års krise har sat sig i medlemmernes sind. Der var en stor parathed til at kæmpe for at bevare de erhvervede rettigheder, men også for at sikre, at vi ikke skulle have en ringere lønstigning end resten af arbejdsmarkedet.

Kan du løfte sløret for, hvilke hovedkrav I evt. ville strejke på?

Det handlede meget om økonomi, kompetencefond og ikke mindst at undgå forringelser af de eksisterende bestemmelser, f.eks. arbejdstid.

Tror du en strejke kunne have givet et bedre overenskomstresultat end det, der foreligger nu?

Jeg tror ikke på, at en konflikt ville have givet et bedre resultat, da vi med relativ stor sandsynlighed ville have stået over for et lovindgreb. Det var Ida Auken fra de radikale på banen med.

Var der nogle ting, du ville have gjort anderledes? Eller noget du vil kritisere andre for? Og alt i alt, er det en god overenskomst?

Vi burde have brugt mere tid på CO-industri og deres forhandlinger, da de i langt højere grad end tidligere kom til at spille en rolle i prissætningen. Derudover var det ganske frustrerende, at politikere som Ida Auken på et meget tidligt tidspunkt i forhandlingerne var ude at bedyre, at kunderne ikke ville blive berørt af en konflikt. Det er en stor udfordring for den danske forhandlingsmodel, når politikere blander sig unødvendigt.

– Når dette så er sagt, er jeg stadig tilfreds med resultatet. Vi undgik forringelser og fik en rimelig ok ramme med en stor opbakning fra baglandet, hvor 94,7 procent stemte ja.

Mads Wilmann er fagligt aktiv og medlem af faglig redaktion på Modkraft.

Læs artiklen »Forlig om ny overenskomst på forsikringsområdet« hos Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening (12/3-2014):

Læs artiklen »Finansforbundet indgår forlig om overenskomst« hos Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening (13/3-2014) :

Se Finansforbundets overenskomst

Se Danske Forsikringsfunktionærers Landsforenings overenskomst

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce