Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Dokumentation
9. september 2013 - 14:32

Farvel til VS

Enstemmigt vedtaget udtalelse fra landsmøde, der opløser Venstresocialisterne.

VS er den 8. september 2013 blevet opløst på et årsmøde.

Partiet Venstresocialisterne spillede en vigtig rolle på den danske venstrefløj fra dannelsen af en udbrydergruppe i SF i 1967 og op til 1980'erne.

VS hørte til den udogmatiske del af venstrefløjen, som ikke havde bestemte forbilleder i såkaldt kommunistiske lande, men lagde afgørende vægt på basisdemokrati og uafhængighed.

Partiets indsats blev i perioder hæmmet af fraktionskampe mellem tilhængere af en mere disciplineret partiopfattelse og en mere til dels anarkistisk fløj, mens stærke personligheder som bl.a. Erik Sigsgård og Preben Wilhjelm tegnede partiet i Folketinget.

Ved dannelsen af Enhedslisten overtog det nye samarbejdsparti på venstrefløjen væsentlige træk fra VS, og i dag kan partiets uafhængige orientering, rotationsregler, mindretalsbeskyttelse og stærkt betonede partidemokrati ses som en arv fra Venstresocialisterne. Enhedslistens princip om at stemme for den mindste forbedring og imod enhver forringelse stammer også fra VS.

VS har også stået bag oprettelsen af Det elektroniske leksikon for det 21. århundrede, Leksikon.org, som titusinder indenfor især undervisningsverdenen stadig benytter til historisk baggrund og opdatering om alverdens emner.

Forlaget og tidsskriftet Solidaritet, der er udsprunget fra VS, forsætter som selvstændig forening.

Styrk kampen i hverdagen

Vedtaget på landsmøde i Venstresocialisterne søndag den 8. september 2013.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce