Annonce

Blodtomater
8. januar 2013 - 15:10

Fakta anklages for at sælge konflikttomater

Afrika Kontakt anklager Coop Danmark for at sælge tomater fra det besatte Vestsahara, trods tidligere løfter om ikke at gøre det.

Tomater, der med stor sandsynlighed stammer fra Vestsahara, der er besat af Marokko, er i starten af januar blevet fundet i flere Fakta-supermarkeder, skriver Afrika Kontakt på sin hjemmeside.

Coop Danmark, der ejer Fakta, har ellers lovet ikke at sælge tomater fra Vestsahara tilbage i 2009. Men tomater af mærket Azura er ifølge Afrika Kontakt nu igen fundet i flere butikker.

Coop er medlem af FN’s initiativ for virksomheders sociale ansvar, Global Compact, der kræver, at medlemmerne »ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne« og »bør afskaffe diskrimination i relation til arbejds- og ansættelsesforhold«.

Men Afrika Kontakt mener, at de krav er tilsidesat ved at handle med konflikttomater fra Vestsahara.

Tomater fra Azura stammer ifølge sin mærkning fra Marokko. Men Afrika Kontakt mener, at der er tale om en bevidst fejlmærkning. Det bygger organisationen på en rapport fra Western Sahara Ressource Watch og svenske Emmaus. Rapporten kritiserer EU for ikke at kræve en geografisk afgrænsning til Vestsahara i sin seneste handelsaftale med Marokko.

Azura er en del af det marokkansk- og franskejede selskab, Maraissa, der er en af de største tomatproducenter på det europæiske marked. Firmaet har dyrket tomater i Dakhla i det besatte Vestsahara siden 2006 – et område, hvor landbrugsproduktionen er femdoblet i de seneste ti år.

Salg af ressourcer fra besatte lande, som Vestsahara, er ulovligt ifølge international lov, såfremt lokalbefolkningen ikke accepterer og drager fordel fra salget.

Læs mere hos Afrika Kontakt

Danske parlamentarikere overvåget i Vestsahara

Afrika Kontakt har i starten af januar været guide for en delegationstur til Vestsahara for Christian Juhl, MF Enhedslisten, og Søren Søndergaard, Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU.  Delegationen blev intenst overvåget af Marokkos sikkerhedstjeneste under besøget.

Store dele af Vestsaharas oprindelige befolkning har boet i flygtningelejre i en ørken i nabolandet Algeriet, siden Vestsahara blev invaderet i 1975.

Vestsahara er medlem af den Afrikanske Union. Landet er blevet anerkendt som en selvstændig stat af over 80 lande - men ikke af lande, der er medlem af EU. Det svenske parlament har dog opfordret den svenske regering til at anerkende Vestsaharas eksilregering snarligst muligt.

Læs om Christian Juhls og Søren Søndergaards tur til Vestsahara i Søndergaards blog »Turen går til Vestsahara« hos Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce