Annonce

Fagligt
8. april 2014 - 14:43

Fagforeninger, miljøfolk og forskere danner nyt initiativ for økologisk omstilling og jobskabelse

Et nyt miljøinitiativ ser den 8. oktober dagens lys. PLAN2B – Bæredygtig Beskæftigelse er et samarbejde mellem fagforeninger, miljøorganisationer, tænketanke og forskere, der vil at sætte fart på økologisk omstilling af produktionen og fremme miljømæssig bæredygtig jobskabelse.

Selv om PLAN2B først dannes i efteråret har den allerede nu etableret et sekretariat på Aalborg Universitets Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling, der har lokaler i Sydhavnen, København.

Opstarten af initiativet støttes af blandt andet fagforeningerne 3F, Byggefagenes Samvirke, Dansk El-Forbund og Blik og Rør. Desuden indgår blandt andet Økologisk Råd og tænketanken Cevea i forberedelsesarbejdet.

Platform for diskussioneer blandt fagforeningsfolk, miljøaktivister og intellektuelle

PLAN2B ønsker, at diskussioner om økologisk omstilling ikke kun skal være ønsketænkning:

»Hvis forestillingen om en grøn omstilling skal blive til andet end ønsketænkning, må den række ud over kredsen af grønne organisationer og velmenende intellektuelle. Den skal inkludere ’dem på gulvet’, som reelt skal udføre og gøre omstillingen til virkelighed«, skriver en af medinitiativtagerne John Holten i en præsentationsartikel om PLAN2B på Modkraft.

Læs John Holtens artikel »PLAN2B sætter fokus på bæredygtig beskæftigelse« på Modkraft Miljø

– PLAN2B vil skabe en platform, hvor miljøfolk, fagforeningsfolk og forskere kan gå i konstruktiv dialog om indholdet i den grønne omstilling. Et af omdrejningspunkterne er, hvordan vi kan skabe grønne arbejdspladser, der bryder med den herskende logik, hvor fortsat vækst anses som en forudsætning for høj beskæftigelse, uddyber John Holten-Andersen over for Modkraft.

– Vi taler hele tiden om, at samfundet skal omstilles, men i virkeligheden er det arbejdet, der skal omstilles. Derfor har vi valgt at fokusere på bæredygtig beskæftigelse og konkrete jobskabende initiativer, siger Hans Henrik Samuelsen, der er sekretariatsleder i PLAN2B, til Modkraft.

Grøn omstilling skal gøre konkret

Ifølge PLAN2B skal produktionen omstilles til økologisk bæredygtighed og vækst kan ikke være et mål i sig selv. I modsætning til f.eks. de økonomiske vismænd, der henter deres viden i regneark, vil PLAN2B tage på en rundtur i landet og lytte til de mange gode ideer til grønne job, som findes inde i hovederne på folk, fortæller initiativtagerne.

– Tanken er, at idéerne efterfølgende skal realitetsvurderes, bl.a. i et samarbejde med forskere på Aalborg Universitet. Det vil danne grundlag for et mere samlet bud på en strategi for bæredygtig beskæftigelse som led i en grøn omstilling, forklarer Hans Henrik Samuelsen.

– Sådan en strategi vil givetvis rejse en stribe af mere eller mindre principielle spørgsmål, som PLAN2B vil tage op. Én ting er sikkert: Der vil være rigeligt at tage sig til , siger John Holten-Andersen.

Hans Henrik Samuelsen skal som sekretariatsleder arbejde for at få flere organisationer med i PLAN2B frem til organisationens stiftelse i oktober: 

– Initiativet er i princippet åben for alle, der har noget på hjerte og som gerne vil yde en konkret og meningsfuld indsats for den helt nødvendige grønne omstilling, siger han.

Læs mere på www.PLAN2B.dk   

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce