Annonce

Gældskrise
8. august 2014 - 13:41

EU overvejer at skrotte forhadt Trojka

EU-kommissionen overvejer at erstatte den upopulære Trojka med en langsigtet reformaftale med Grækenland, som skal overvåges af kommissionen.

– Der bliver ingen Trojka, siger en anonym kilde i Bruxelles til nyhedsbureauet Reuters om overvejelserne om at skrotte Trojkaen, som overvåger at Grækenland og Cypern gennemfører de reformer, de har forpligtet til for at modtage lån.

Trojkaen består af repræsentanter for EU-kommissionen, den Internationale Valutafond (IMF) og den Europæiske Centralbank. Den har tidligere også overvåget Irland og Portugals nedskæringsprogrammer og er for mange blevet selve symbolet på den nyliberale nedskæringslinje, som er EU’s svar på den økonomiske krise.

Den Europæiske Faglige Sammenslutning og fagbevægelsen i de hårdest ramte lande har længe gjort Trojkaen til skydeskive for kritik af krisepolitikken.

Før sommer fulgte EU-parlamentet op med en række høringer om Trojkaens rolle, som endte med en kritik, som bl.a. stillede spørgsmålstegn ved Trojkaens juridiske legitimitet.

– Bruxelles overvejer at skrotte Trojkaen, som overvåger de græske reformer, og tillade Athen at forfølge sin egen plan for at styrke økonomien til gengæld for en drypvis lettelse af gælden. Der må være et græsk ejerskab til reformerne, siger en EU-embedsmand til bureauet.

Mikrostyring

Den græske regering »skylder« lige nu ikke mindre end 600 store og små reformer, som den har aftalt med Trojkaen, og som den ikke kan nå at indfri inden reformerne skal evalueres til september, siger en græsk regeringskilde netavisen Ekathimerini i starten af august 2014 og tilføjer, at Trojkaen styrer den græske regerings politik helt ned på mikroplanet.

Ifølge Reuters er diskussion kun på et tidligt stadium, men ses som en hjælp til den græske regering, som skal finde en ny kurs, når den nuværende aftale med Trojkaen udløber senere på året.

De fleste iagttagere forventer, at Grækenland har brug for at få lettet sin enorme statsgæld på 175 procent af BNP, hvis landet skal på fode igen. En tanke som den nyvalgte formand for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, dog afviste tidligere på ugen, da han besøgte Athen.

En af ideerne går ifølge Reuter ud på, at Grækenland skal binde sig til seksårsplan og som modydelse kan få lettet sin statsgæld i takt med, at landet indfrier reformerne.

Samtidig skal Valutafonden fortsætte med at overvåge landet, og Trojkaen skal efter den plan erstattes med en speciel task force fra EU-Kommissionen, som to gange om året skal tjekke reformerne.

Kniven for struben

Trojkaen er så upopulær i Grækenland, at regeringen har valgt at mødes med den i Paris i stedet for i Athen, når de to parter i september 2014 skal mødes og diskuterede de udestående reformer.

De mange langstrakte forhandlinger mellem regeringen og Trojkaen, som hidtil er foregået i Athen, har været ødelæggende for »moralen,« mener regeringen. Eller som en anonym græsk embedsmand siger til Reuters:

– Vi er forpligtet til reformer … men vi vil ikke have en kniv for struben, det skader ejerskabet til reformerne.

Han tilføjer, at en drypvis gældslettelse til gengæld for reformer kan komme til at fungere, så længe overvågningen ikke har nogen som helst lighed med Trojkaen.

Artiklen bringes også på hjemmesiden for EU Fagligt Netværk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce