Annonce

København
21. maj 2014 - 11:32

EU-lobbyister har fået nok: Anerkend og registrer os!

På vegne af de 30.000 lobbyister kræver »Lobbylogen« åbenhed om branchens udbredte, men ofte lyssky påvirkningsarbejde i EU-systemet. Den humoristisk kampagne, der skal presse danske politikere til at vedtage et obligatorisk lobbyregister, får blandet modtagelse.

35 hatteklædte repræsentanter for »Lobbylogen« fejrede tirsdag eftermiddag den 20. maj, at adskillige danske politikere bakker op om logens krav om åbenhed og anerkendelse af lobbybranches store arbejde i EU-systemet.

Med konfetti og champagne blev det på Amager Torv markeret, at adskillige kandidater til søndagens EU-parlamentsvalg, har tilkendegivet, at de støtter oprettelsen af et register, der gør det muligt for offentligheden og vælgerne, at se hvilke virksomheder EU-politikerne mødes med.

I en pressemeddelelse sendt til Modkraft skriver Lobbylogen, at det er på høje tid, at sagen om de omkring 30.000 lobbyister, der arbejder i EU, kommer på dagsordenen.

– Som lobbyister er vi godt trætte af, at vores arbejde foregår i hemmelighed, og at ingen kender til vores store indflydelse på beslutningsprocesser i EU. Vi bruger flere milliarder kroner årligt på at påvirke beslutninger i EU, men har nogen nogensinde sagt tak? Nej. Derfor ønsker vi at påvirke kandidaterne til europaparlamentsvalget 2014 til at gå ind for et obligatorisk register – vi vil registreres og høste den ros, vi fortjener, siger 'logeformand' Anna Brueckner Joahnsen.

Besøg Lobbylogen på facebook her.

Venstre-kandidat afviser åbenhed

Lobbylogen har på baggrund af deres kampagne lavet en liste over de danske kandidater til Europa Parlamentet, der støtter åbenhed omkring lobbyismen i EU.  

Her af fremgår det, at mens der tilsyneladende generelt er stor opbakning til kravet om et lobbyregister– særligt fra SF og Folkebevægelsen mod EU – så afvises kravet stadig af flere kandidater fra Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre.

Blandt dem er den tidligere Venstre-minister Ulla Tørnæs.

– Det er et udtryk for en mærkværdig venstreorienteret opfattelse af, at hvis man taler med andre mennesker, så skifter man holdning. Jeg synes, at det er et overflødigt forslag, som kun øger bureaukratiet, siger Ulla Tørnæs til DR.

SF's spidskandidat Margrete Auken er derimod stor tilhænger af øget åbenhed.

Hun er allerede gået foran og har på sin hjemmeside offentliggjort en liste over hvem hun mødes med. 

– Hvis du ser en aktion imod dyreforsøg, og jeg går ud og siger, at vi skal begrænse forsøgene, så er det godt at vide, at jeg har haft det møde med lobbyister fra den branche i dagene op til, siger Margrete Auken.

Læs artiklen »SF's spidskandidat: Vi bør afsløre vores møder med lobbyister« hos DR.

Se Lobbylogens informationsvideo om lobbyisme

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce