Annonce

Spanien
13. august 2013 - 10:19

EU-Kommissær støtter lønhug til spanierne

Økonomikommissær Olli Rehn støtter forslag fra Den Internationale Valutafond om at sænke de spanske lønninger med 10 procent – fagforeningerne afviser.

Den internationale valutafond, IMF foreslog i en rapport, der udkom i den første uge af august 2013, at de spanske lønninger bør falde med 10 procent. Ifølge fonden vil det være til gavn for den fjerdel af spanierne, som er arbejdsløse.

Læs artiklen »Valutafonden vil sænke spanske lønninger med 10 procent« på EU-fagligt Netværks hjemmeside

Selvom de spanske lønninger allerede er presset ned med et reallønsfald på mere end syv procent siden 2010, så er det ikke nok, hverken for valutafonden eller for EU-kommissionen.

EU kommissær Olli Rehn har været hurtigt ude på sin blog og tale varmt for forslaget. Han mener, at en intern devaluering er vejen frem for Spanien og henviser til Letland og Irland som gode eksempler på lande, som har skåret i lønninger og velfærd med succes.

Både IMF og kommissæren er dog godt klar over, at det kan blive mere end vanskeligt at få en generel aftale i stand med landets fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer om at sænke lønnen dramatisk.

Olli Rehn mener, at det dog er et forsøg værd, »af hensyn til de arbejdsløse unge«.

Fagforeninger afviser

De største spanske fagforeninger har afvist valutafondens og EU-kommisærens forslag.

- Siden krisen begyndte, har vi allerede været igennem en intern devaluering med usikre jobs og lønfald. Det har ikke kun vist sig at være virkningsløst som middel mod krisen. Det har også forværret den, siger Fernando Lezcano fra CCOO, Confederación Sindical de Comisiones Obreras, Spaniens største fagforening.

Også en talsmand for UGT, Unión General de Trabajadores, en fagforening, der anses som knyttet til det socialdemokratiske parti, PSOE, Toni Ferrer mener, forslaget om lønsænkning er en »vanvittig« idé.

- Den neoliberale politik, som er påtvunget Spanien har fejlet. Det viser de arbejdsmarkedsreformer, som den konservative regering fik vedtaget sidste år. I stedet for at skabe job har de fået arbejdsløsheden til at vokse med 600.000, siger han til avisen El Pais.

I stedet for at skabe nye jobs, så betyder lønnedgang blot, at virksomhedernes fortjeneste vokser, påpeger han.

Sidste år steg de spanske virksomhedernes overskud med godt to procent, mens lønnen faldt med mere end fem procent.

Artiklen bringes også på hjemmesiden for EU-fagligt Netværk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce