Politiets store aktion mod hashhandel på Christiania torsdag har »absolut ingen effekt«, mener Enhedslisten. På Christiania frygter man, at voldelige bander vil forsøge at udnytte tomrummet.
Politiets såkaldte 'Task Force Øst'-afdeling anholdte torsdag morgen op mod 100 personer, som man kræver fængslet, og ransagede omkring 150 adresser på Sjælland med relation til hashhandel på Christiania.
Der er beslaglagt 320 kilo hash, en halv million kr. i kontanter, flere kilo guldbarrer, tre biler, to Harley Davidson motorcykler og på bankkonti er beslaglagt et millionbeløb, oplyser politiet.
Aktionen kommer efter, at politiet ligeledes har sat ind overfor hashpushere og formodede bagmænd i Jægersborggade og Folkets Park på Nørrebro.
Formålet er ikke blot at stoppe den konkrete handel, men også at sende et signal til byens mange hashrygere, fortæller lederen af torsdagens aktion, politiinspektør Jørgen Skov fra Københavns Politi.
– Vi vil målrette vor indsats både mod købere, sælgere og leverandører. Køberne er dem, der gør det muligt for bagmændene at have denne illegale forretning. Det skal være risikofyldt at være køber, sælger og leverandør, siger han til Politiken.
Hos Enhedslisten er man langt fra imponeret af politiets indsats.
I en pressemeddelelse skriver partiet, at når politiet, på ordre fra politikerne, vælger den strategi, at stresse købere og leverandører af hash, så »svarer det til at sætte et plaster på et kraniebrud«.
– Politiet klapper sig selv på skulderen, fordi der gennemføres mange store anholdelsesaktioner, og fordi der siden 2012 er konfiskeret 1,5 ton hash og flere millioner kroner via den nye indsats. Problemet er bare, at det absolut ingen effekt har, siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper efter torsdagens politiaktion.
Læs artiklen »Få timer efter politiaktion: Lange køer til hashsalget på Pusher Street« hos DR.
Hun mener i stedet, at det politiske flertal på Christiansborg og politiets ledelse bør tænke mere visionært.
– Hashhandlen er fuldstændig ude af kontrol. Naturligvis skal man gå efter de store bagmænd, men politikerne må indse, at det simpelthen er nødvendigt at få den milliardomsætning, som der er på hashmarkedet i Danmark, ud af hænderne på rockere og andre bander, siger hun.
– Uanset hvor mange store aktioner, der gennemføres, uanset hvor meget der konfiskeres, så påvirker det ikke markedet. Vi skal tænke i nye baner, så det er staten, ikke rockere, der står for salget, mener Pernille Skipper.
På Christiania deler man vurderingen af, at politiets indsats ingen praktisk betydning har for hverken hashsalg eller forbrug blandt danskerne.
– Dette er bare endnu en af en lang række af aktioner, som politiet laver herude. Det er der intet nyt i og det betyder ikke noget, siger Niels Vest fra fristadens pressegruppe til Modkraft.
Han vurderer dog, at det kan få negative konsekvenser for Christiania og de besøgende på fristaden, at man anholder så mange mennesker, som tilsyneladende er involveret i hashhandel på én gang.
– Vi har tidligere oplevet, hvordan bander fra andre stedet i byen har forsøgt med bomber og pistoler, at komme ind på Christiania for at få del i profitten på hashmarkedet herude. Det frygter jeg kan ske igen, hvis der opstår et tomrum, siger talspersonen.
Også han mener, at vejen frem er legalisering af hash.
– Man bør lytte til Frank Jensen (Overborgmester i København, red.), som har foreslået, at prøve en periode med legalisering i København. I stedet leger politikerne struds i den her sag og det dybt beklageligt, siger Niels Vest.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96