Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Anmeldelse
28. oktober 2015 - 11:05

En moderne pilgrim

Bjørn Meidells bog »Bag muren« giver et godt indtryk af bredden i det palæstinensiske samfund og et indblik i den daglige undertrykkelse.

Bjørn Meidell er en moderne pilgrim, som i bogen Bag Muren – Hverdag i en apartheidstat fører os til steder og mennesker, som repræsenterer en af vor tids mest kaostiske og langtrukne konflikter.

Udgangspunktet er det besatte Palæstina, men bogen fører os gennem lag på lag af konflikter, etniske udrensninger og flygtningeskæbner.

Adam Keller fra Fred Nu-bevægelsen forklarer, hvordan han som et moralsk menneske må fortsætte kampen mod besættelsen, selvom det ser håbløst ud. Hans far kom som flygtning fra Berlin før 1. Verdenskrig. I dag har hans børn taget tilflugt i samme by, mens de studerer.

En armenske fotograf i Jerusalem fortæller om generationer med forfølgelse af armenere, og en række kristne palæstinensere fortæller om flugten og om den stigende kamp for at overleve som kultur i kulturens myretue, Palæstina.

I bogen Bag Muren får man en glimrende og nærværende beskrivelse af de mennesker, der gemmer sig bag de få historier, som når frem til os gennem danske medier.

De fortæller om Hamas-raketter, om overfald og selvmordsbomber. Bag muren fortæller om en tilværelse, hvor den israelske besættelse sætter alt i stå. Om de unge, som enten vender ryggen til politik og vælger at kaste sig ud i forretning, som en ung taxi-chauffør, der har specialiseret sig i at køre med rige turister gennem Vestbredden til Tel-Aviv, eller de andre, som risikerer frihed, rørighed og i sidste ende livet, fordi de ikke vil opgive drømmen, og fordi harmen over uretfærdigheden og undertrykkelsen brænder.

Og der er nok at tage fat på: Siden Oslo-aftalen tilbage i 1993 er en hel ny generation kommet til. En generation, som kun har oplevet tilbagegang og nederlag.

Bjørn Meidell flasher mellem nutid og fortid – for 25 år siden – da hans sidste bog om Palæstina blev til.

Han genser en del af personerne fra dengang. Nogle er døde, andre flygtet og andre igen har fået nye drømme og nye rammer for deres eksistens.

25 år har betydet en ny drejning, hvor religion har fået større magt, hvor konflikterne er skærpet, og hvor håbløsheden står lige om hjørnet.

Bjørn Meidell bruger igen og igen ordet apartheid, og for dem af os, som har rejst i området på tværs af muren, klinger det rigtigt. Muren og de mange tjekpoints. Strømmen af små tiltag fra staten Israels side, som skal gøre livet surt for ikke-jøder, og resten af verdens stiltiende accept af koloniseringen og bosætternes gentagne overgreb på palæstinensere gør det svært at sætte andre betegnelser på det, som borgerlige i Danmark kalder Det eneste demokrati i Mellemøsten.

Bogen giver et godt indtryk af bredden i det palæstinensiske samfund og et indblik i den daglige undertrykkelse og dens resultater.

Pernille Frahm er tidligere folketingsmedlem for SF.

Læs også et uddrag af Bjørn Meidells bog på Modkraft: »Hverdag i Hebron«.

Bjørn Meidell: Bag Muren – Hverdag i en apartheidstat, Tiderne Skifter, 269 kroner.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce