Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Tale
16. februar 2015 - 15:21

En lille elite skal ikke blokere for et flertals nej til sparepolitikken

Solidaritetstale ved Grækenlandsdemonstration i Aarhus den 15. februar 2015.

Da jeg gik i gymnasiet, lærte vi, hvordan solidaritet var et umoderne begreb, der var på vej ud af samfundet.

Tak til alle jer, der er dukket op for at vise, at vi i hvert fald er nogen, der stadig ved, hvad solidaritet betyder og stadig er nogen, der mener, det er et vigtigt begreb!

Vi står her i dag ikke kun for at støtte grækerne, men fordi deres kamp i den grad også er vores kamp.

De spareplaner EU-Troikaen forsøger at stoppe ned i halsen på grækerne er noget, vi også mærker i Danmark. Den største forskel på Grækenland og Danmark er blot, hvordan der bliver talt om tingene i den politiske debat.

Vi var mange, der troede den såkaldte »røde« regering ville gøre op med VKO’s nedskæringer og privatiseringer.

Men hvad gjorde regeringen? De solgte DONG energi til Goldman Sachs og straffede lærerne kollektivt med en urimelig og skadelig arbejdstidsreform.

De idealer, der styrer global politikudvikling er konkurenceevne, ødelæggelse af social sikkerhed og et totalt knæfald for internationale kapitalinteresser.

Det er med andre ord ikke danskerne, der bestemmer, hvordan Danmark skal indrettes, og hvilke sikkerhedsnet og velfærdstiltag, der skal være. De ting bliver i al for høj grad påvirket af politikerne i Bruxelles, på møder hvor lobbyister fra erhvervslivet har meget lettere ved at blive hørt, end du har.
Når vi støtter Grækenlands mulighed for at sige fra overfor EU's sparekrav, er det altså i ligeså høj grad for at styrke den danske modstand mod lignende krav overfor os selv.

Der er nogen, der siger, at man altid skal betale sin gæld. Og det skal man også. Som udgangspunkt.

Men når resultatet bliver den sociale og økonomiske katastrofe, som Grækenland står overfor, så må vi tænke os om og overveje, om penge virkelig er det vigtigste lige nu.

Enhver regel har sine undtagelser. Og som minimum har Grækenlands demokratisk valgte regering ret til at blive hørt og have indflydelse på, hvornår og hvor hurtigt gælden kan betales tilbage, og med hvilke midler, man ønsker at finde pengene.

Det kan aldrig blive udlåners ret at diktere, hvordan du skal indrette dit eget land.
Jeg ønsker et samfund, hvor mennesker står over profit. Ikke et, hvor kapitalfondes tilgodehavender står over menneskers liv og værdighed.

Derfor støtter jeg Grækenlands ret til at tænke på sine egne borgere, før de tænker på spekulanternes og bankernes profit.

Ethvert folk bør have retten til at bestemme over sig selv. Og grækerne har vist en stor og entydig modstand mod EU's ekstreme sparekrav.

Først ved gennem et demokratisk valg at vælge Syriza, som gik til valg på modstand mod sparepolitikken.

Men en nylig meningsmåling viser faktisk, at hele 75% af den græske befolkning bakker op om modstand mod EU elitens krav.

Da grækerne i sin tid startede de demokratiske tanker, var det et mindretal i samfundet, der bestemte.

I dag er vi glade for at sige, vi er kommet videre og er blevet mere demokratiske. I dag plejer vi at sige, at det er flertallet, der træffer beslutningerne.

Derfor er det også et helt legitimt krav at kræve selvbestemmelse til Grækenland. Det er nemlig et stort og bredt flertal, som ønsker et opgør med sparepolitikken. Og det bør en lille elite ikke kunne rokke ved.
Det glæder mig at se grækernes mod til at gøre oprør.

Det glæder mig at alle fra demonstranter i gaderne til landets finansminister prøver at gøre oprør mod EU's tvangsnedskæringer.

Og det glæder mig usigeligt at se den solidaritetsbølge, der i dag går gennem Europa.

Vejen er stadig lang. At EU’s og den globale økonomiske elites interesser møder modstand i det græske parlament er meget positivt, men det er ikke nok.

Kampen for global lighed og økonomisk og social retfærdighed er en, der bedst kæmpes gennem folkelige bevægelser og international solidaritet.

Derfor står vi her. For at sige at vi står med grækerne.

Fortsat god demonstration.

Maria Sloth er medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce