Annonce

16. august 2016 - 13:16

EL-byrådsmedlem må vente på dom: »Usikkerheden fortsætter«

Dommen i sagen mod byrådsmedlem for Enhedslisten Maria Sloth og folketingskandidat Anne Hegelund, der er sigtet for ulovligt at hjælpe flygtninge, er udskudt til senere på måneden. Ifølge forsvarerne er det ikke bevist, at de har huset mennesker, der opholdt sig ulovligt i Danmark - eller at de har vidst det.

Efter halvanden times retssag valgte retten i Århus i dag udskyde dommen i sagen mod Maria Sloth, der er byrådsmedlem for Enhedslisten i Århus, og Anne Hegelund, som er folketingskandidat for partiet, til den 26. august.

Dommen var ellers ventet at falde i dag ved middagstid.

De to kvinder er sigtet for at have hjulpet flygtninge, der opholdt sig ulovligt i Danmark.  

Sagen tager sit udgangspunkt i en artikel fra Århus Stiftstidende den 15. september i fjor, hvor Maria Sloth og Anne Hegelund stod frem og fortalte, at de havde haft to afrikanske mænd i 20'erne, der var på vej til Norge, overnattende.

Det førte efterfølgende til at Maria Sloths byrådskollega Marc Perera Christensen (K) politianmeldte de to kvinder. Efter 11 måneder kom sagen i dag for retten.

Læs også Modkraft-artiklen »Maria og Anne risikerer fængsel for at hjælpe flygtninge: Ja, vi er skyldige« 

Hvem var de to mænd?  

Et af de centrale spørgsmål i sagen er, om Maria Sloth og Anne Hegelund har huset flygtninge, der opholdt sig ulovligt i landet. Og hvis de i så fald vidste, at de gjorde det. 

Anklagemyndigheden har ifølge Maria Sloths forsvarer, Claus Bonnez, ikke bevist nogen af delene.

Han lagde vægt på, at selv hvis de to afrikanere har opholdt sig ulovligt i Danmark, er det kun ulovligt at have dem overnattende, hvis man ved det. 

- Vi ved ikke, hvem de her mennesker er. Det er journalisten, der har skrevet, de er flygtninge. Men er det, Maria Sloth og Anne Hegelund har tilstået i avisen, ulovligt? sagde Claus Bonnez udenfor retten i Århus, og uddybede:  

- Det er ikke ulovligt at have en bankrøver til at overnatte, hvis han først bagefter fortæller dig, at han er bankrøver på flugt fra politiet. Det er op til anklagemyndigheden at bevise, at de vidste det.  

»Vi spurgte ikke«

Maria Sloth erklærede sig udenfor retten stolt over at have hjulpet. 

- Vi er begge overbeviste om, at vi gjorde det rigtige, udtalte hun til de fremmødte journalister.  

- Det er ærgerligt, at dommen bliver udsat og usikkerheden fortsætter – men det er intet i forhold til, hvad flygtninge bliver udsat for, fortsatte Maria Sloth. 

I forhold til retssagen fortalte hun, at de havde erkendt alt, hvad de havde sagt til journalisten fra Århus Stiftstidende, men ellers ladet deres advokater tale. 

- Vi har gjort, hvad vi har fortalt. Men vi havde ikke et afkrydsningsskema. Vi spurgte, hvad de havde brug for, men stillede ikke alle mulige spørgsmål. Men vi formoder da, at de var flygtninge og havde nok stadig gjort det, hvis vi var helt sikre på, at det var ulovligt. Men det er op til anklageren at bevise, at det var det, sluttede Maria Sloth.

Læs Modkraft-artiklen »Enhedslistepolitiker politianmeldt for at huse flygtninge«

Læs Modkraft-artiklen »Byrådspolitiker sigtet for at huse flygtninge«

 
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce