Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Udland
27. februar 2016 - 6:45

Eksilstat i ørkenen fylder 40 år

Den 27. februar 1976 proklamerede flygtninge fra Vestsahara eksilstaten Saharawi Arab Democratic Republic (SADR). 40 år efter er staten både et symbol for deres vedholdenhed og på verdenssamfundets ligegyldighed.

Det første man bemærker, når man ankommer til de flygtningelejre, som titusindvis af saharawier flygtede til fra den marokkanske besættelsesmagts bombardementer til i 1976, er det tørre, ufrugtbare ørkenlandskabs ekstreme varme, de lerhytter og telte som folk bor i, og manglen på vand og basale fornødenheder.

Men derefter forundres man over, hvordan de 165.000 mennesker, der i dag bor i lejrene, har lykkes med at skabe et samfund, hvor over 90 procent af saharawierne kan læse, og hvor der er velfungerende skoler, presse, hospitaler, og et parlament.

Flygtede gennem ørkenen

En af dem der måtte flygte gennem ørkenen, fra den marokkanske besættelsesmagt med sin familie, var syvårige Abba Malainin.

Han er i dag Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisarios repræsentant i Danmark og bor på Amager.

Men han rejser tit til lejrene, hvor han voksede op, for at besøge sin familie, eller fordi han som uofficiel ambassadør skal vise en politiker, journalist eller NGO-medarbejder, hvordan det er at bo i en flygtningelejr, der har 40 år på bagen.

Ifølge Abba Malainin fejrer saharawierne i dag, at de har formået at bygge et moderne demokratisk samfund i ørkenen, hvor alle har en rolle at spille.

– Med festlighederne i lejrene kan vi fejre det, vi har opnået gennem årene, under utroligt svære vilkår, sammen med de mange politikere, mediefolk, civilsamfundsfolk og andre mennesker fra hele verden, der er til stede. For vi har et funktionelt samfund klar, når vi får mulighed for at vende tilbage til vores eget land, men vi behøver hjælp fra Danmark og andre europæiske lande, hvis det skal lykkes, siger han.

Mangler støtte

Men den lille ørkenstat mangler vestlig støtte. Frankrig, men også USA, blokerer for en løsning på Vestsahara-konflikten i FN’s Sikkerhedsråd, til trods for at over 100 FN-resolutioner holder FN op på, at Vestsahara har ret til at blive en uafhængig stat.

Samtlige vestlige lande undlader samtidigt at anerkende, og dermed legitimere og støtte, SADR, selvom republikken er medlem af den Afrikanske Union og er blevet anerkendt af over 80 lande.

Og EU har indgået frihandelsaftaler og fiskeriaftaler med besættelsesmagten Marokko. Den danske regering forholder sig desuden passivt i forhold til firmaer og kommuner, der handler med den besættelsesmagten.

Peter Kenworthy er aktiv i solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce