Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Internationalt samarbejde
15. april 2015 - 12:05

Egyptiske aktivister henter inspiration til dannelse af frirum i København

Det handler ikke længere om tanks og tåregas på Tahrir-pladsen, men om dannelse af frirum for nye tanker og handlemuligheder, fortæller aktivister fra tre egyptiske kooperativer og samlingssteder for unge, der besøger Danmark i april.

De var til stede, da demonstration blev til revolution og helvede brød løs i Cairos gader i 2011. Og selvom den demokratiske situation, siden er gået et skridt frem og to tilbage, tror folkene bag de tre egyptiske organisationer Mesaha, Al Maqarr og Wamda alligevel på en bedre fremtid for de unge i deres hjemland.

I april er de på besøg hos solidaritetsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke, som har arrangeret en studietur i København, hvor egypterne besøger forskellige projektfællesskaber og aktivistmiljøer, som de kan udveksle erfaringer og inspiration med.

Det handler altså ikke længere om tanks og tåregas på Tahrir-pladsen, men om at få nye idéer til arbejde med at give den egyptiske ungdom rum og støtte til at føre deres idéer ud i livet.

Kooperativerne Mesaha og Al Maqarr samt bogcaféen Wamda er alle grundlagt som en direkte udløber af revolutionen, hvor stifterne mødte andre unge og så, at tiden var moden til at prøve noget nyt.

Derfor de startede deres kreative kooperativer og samlingssteder for andre unge entreprenører og socialt bevidste egyptere. Miljøer, der ikke fandtes på samme måde før revolutionen, fortæller en af deltagerne på turen, Mohammad Nagi, som var med til at grundlægge kooperativet Al Maqarr i Cairo.

– Folk havde slet ikke samme bevidsthed om, at de kunne gøre tingene anderledes, mere frit. At de kunne starte deres egne projekter og tage risici. Før revolutionen tænkte folk slet ikke de tanker. Det handlede mere bare om at leve, som man altid havde gjort: Få en god uddannelse, få et arbejde i en respektabel virksomhed, gør karriere, bliv gift og så videre, siger han.

Egypterne landede mandag den 6. april i København, og siden da har de besøgt blandt andet Ungdomshuset, Folkets Hus og kooperativet KPH.

Fysiske frirum vigtige

Det er især danskernes afslappede og enkle måde at organisere sig i flade hierarkier, der har gjort indtryk, fortæller Amira Hossam fra Mesaha, som støtter alt fra genbrugsprojekter til byrumsaktiviteter og sociale initiativer igennem blandt andet kontorpladser, netværk og coaching.

– Det er fascinerende. Balancen mellem at gøre tingene så enkle og afslappede som muligt og samtidig være rigtig godt organiserede. Også i forhold til, hvordan stederne indretter sig fysisk, siger hun.

Det fysiske rum er en vigtig del af egypternes kamp for frihed. Det er nemlig langt fra ligetil at finde et sted at samles om interesser og projekter, med mindre man mødes på almindelige caféer eller lignende, fortæller Ahmed Hamdy fra bogcaféen Wamda.

Det er ikke let at få lov at gøre brug af offentlige rum eller bygninger, for ikke at nævne, at der ikke er nogen offentlige biblioteker til rådighed. Wamda kan ikke engang få lov at hænge en plakat op, uden myndighederne river den ned.

– Vi manglede virkelig et sted at være. Med Wamda har vi nu en lille smule frirum, selvom vi gerne ville have mere plads og flere muligheder, siger Ahmed Hamdy.

Den egyptisk lovgivning kræver desuden, at såkaldte NGO’er lade sig registrerer sig under lov 84 af 2002 (vedtaget under Mubarak-styret). Loven betyder bl.a. ifølge Human Rights Watch, at regeringen kan nægte NGO’er samarbejde med internationale organisationer.

Livesamtale onsdag

Egypterne fra Mesaha, Al Maqarr og Wamda rejser tilbage til Egypten på fredag den 17. april.

Inden da kan onsdag den 15. april kl. 17-18 stille dem spørgsmål om revolutionen, det at drive en NGO i dagens Egypten samt selvfølgelig deres studietur her i København.

Det sker på Mellemfolkeligt Samvirkes Facebook- og Twitter-konto.

Man deltager ved at skrive et tweet, lave et opslag på vores Facebook-side eller skrive en kommentar til den opdateringen om live-chatten.

Esben Skouboe er aktiv i Mellemfolkeligt Samvirke

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce