Annonce

Udland
28. juni 2013 - 14:02

Egypten: Ny oppositionsgruppe vil vælte præsidenten

Venstrefløjen og sekulære kræfter i Egypten vil søndag forsøge at vælte præsident Morsi. Ny organisation koordinerer og fremlægger køreplan for overgangsperioden.

Onsdag den 26. juni lancerede egyptiske oppositionsgrupper og -partier »30. Juni Fronten« - et politisk organ, der skal koordinere planlagte protester mod præsident Mohamed Morsi søndag på frontdatoen.

– Vi lancerer 30. Juni Fronten som et initiativ fra Tamarod, der repræsenterer egyptere, der afviser det Muslimske Broderskabs lederskab, sagde Mohamed Abdel Aziz, en af initiativtagerne, ifølge det egyptiske nyhedssite Ahram.

Tamarod betyder oprør eller oprører og er navnet på en kampagne mod præsident Morsi og det Muslimske Broderskab.

Bag kampagnen står venstreorienterede, sekulære og liberale kræfter, der mener, at Morsi har undermineret sin legitimitet ved at ekskludere andre end sig selv fra magten, efter de var med til at vælte diktatoren Hosni Mubarak tilbage i 2011.

Tamarod mener derudover, at Morsi udviser autoritære tendenser og trækker landet i en forkert retning.

Organisationen påstår at have indsamlet 15 millioner underskrifter mod præsidenten og har planlagt store mobiliseringer landet rundt på årsdagen for Morsis tiltræden.

Flere toneangivende personer og aktivister har annonceret, at de ikke vil gå hjem før Morsi går af, og der udskrives nyvalg.

Læs artiken »Tamarod launches 30 June Front, proposes post-Morsi roadmap« hos Ahram.

Læs artiklen »Egypt opposition calls for early elections« hos Al Jazeera English.

Efter revolutionen…

På pressemødet fremlagde 30. Juni Fronten sejrsikkert en plan for overgangsperioden efter Morsi går af.

De foreslår, at opløse overhuset i det egyptiske parlament, suspendere den nuværendes grundlov med henblik på at skrive en ny, og overdrage magten til en midlertidig premierminister på betingelse af, at han ikke får lov til at deltage i et efterfølgende valg.      

– Den uafhængige premierminister vil lede en teknokratisk regering, hvis primære opgave vil være at sammenstykke en plan, der kan redde den egyptiske økonomi og udvide social retfærdighed, forklarede Abdel Aziz.

Overgangsperioden skal blandt andet bruges på at organisere de efterfølgende valg til både parlament og præsidentposten.

I løbet af de sidste par dage har det Muslimske Broderskab og 11 islamistiske partier organiseret støttedemonstrationer for præsidenten. De har planlagt deres største demonstration til at blive afviklet fredag den 28. juni.

Demonstrationerne har ført til konfrontationer og gadekampe mellem Morsi-tilhængere og kritikere. Mange egyptere er begyndt at hamstre mad og benzin af frygt for, at demonstrationerne skal udvikle sig til en politisk krise, der kan lamme landet. 

Egyptens hær truede i sidste uge med at gribe ind, hvis demonstrationerne udvikler sig på søndag.

Læs artiken »Militæret truer med at gribe ind overfor demonstrationer i Egypten« hos Modkraft.

Læs artiklen »Islamist forces join together for Rabaa Al-Adaweya protest« Hos Daily News Egypt.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce