Annonce

Udland
1. juli 2013 - 14:07

Egypten: Millioner på gaden, hovedkvarter for Muslimsk Broderskab sat i brand

Millioner af egyptere gik søndag fredeligt på gaden for at kræve præsident Morsis afgang. Men efter konfrontationer mellem regeringstilhængere og -kritikere meldes der om syv døde og hundreder af sårede.

Millioner af egyptere demonstrerede søndag den 30. juni, for at tvinge Egyptens præsident Mohamed Morsi fra Det Muslimske Broderskab til at gå af. Søndag var årsdagen for præsidentens tiltræden.

Demonstrationerne blev organiseret af netværket »Tamarod« - arabisk for oprør. Det er en organisation bestående af sekulære, liberale og venstrefløjsgrupper og -partier. De kræver, at den islamiske præsidents går af og der udskrives valg.

Demonstranterne er frustrerede over Morsis egenrådige styre, religiøse politik og mangel på økonomiske forbedringer efter den revolution, der førte til den tidligere præsident Hosni Mubaraks fald.

Ifølge flere medier var der flere millioner demonstranter på gaden søndag. Den egyptiske avis Ahrams engelsksprogede hjemmeside opgør tallet til to millioner. En anonym militærkilde har bekræftet et lignende tal overfor AFP og kaldt demonstrationerne »for de største i Egyptens historie.«

Mandag den 1. juli befinder mange af demonstranterne sig stadig på Tahrir-pladsen i centrum af Cairo. Flere af demonstranterne har svoret, at de ikke vil gå hjem, før præsidenten går af.

Konfrontationer mellem demonstranter og Morsi-støtter resulterede søndag i syv døde og 600 sårede. Vrede demonstranter stormede tidligere det Muslimske Broderskabs hovedkvarter i Cairo.

Følg udviklingen live på The Guardians hjemmeside

Læs artiklen »Millions of Egyptians turn out nationwide for anti-Morsi rallies; 7 dead in violence« hos Ahram Online

Læs artiklen »Ny oppositionsgruppe vil vælte præsidenten« hos Modkraft.

Se billedserien »Tilbage på Tahrir« på Modkraft.

Tahrir-pladsen og revolutionen

Demonstrationerne startede tidligt søndag morgen på Tahrir-pladsen i Cairo, hvor protestbølgen imod den tidligere diktator Hosni Mubarak også udsprang. Pladsen er derfor blevet symbol på Egyptens revolution.

Efter Mubaraks fald vandt det Muslimske Broderskabs kandidat Mohamed Morsi præsidentvalget i maj-juni 2012.

Men flere af demonstranterne mener, at han siden har svigtet sit demokratiske og revolutionære mandat ved, at orientere sig mod religiøse grupper og vedtage en islamisk-inspireret grundlov.

Det har betydet at han har udelukket venstrefløjen og andre sekulære kræfter, der var med til at vælte Mubarak, fra magten.

Tamarod meddelte inden søndagens demonstrationer, at organisationen havde indsamlet 22 millioner underskrifter imod Mohamed Morsi.

Det Muslimske Broderskabs hovedkvarter stormet

Menneskemængden på Tahrir-pladsen voksede i løbet af dagen, som demonstrationer fra forskellige nabolag nåede frem til pladsen. Titusinder demonstrerede samtidig foran præsidentpaladset og i alle større byer.

Det Muslimske Broderskab og deres islamistiske støtter har også mobiliseret til demonstrationer. Støttedemonstrationerne til fordel for Mohamed Morsi er også foregået over hele landet.

Fredag startede der desuden en sit-in aktion ved Rabaa Al-Adawiya moskeen i Cairo, der fortsætter for fjerde dag i træk. Det anslås at der er omkring 25.000 samlet.

Selvom søndagens demonstrationer i Cairo generelt er blevet beskrevet som fredelige, melder Reuters om 7 døde og 600 sårede, som følge af konfrontationer mellem Tamarod og Mursi-tilhængere.

Fem blev dræbt i byer syd for Cairo, hvor volden har været mere udpræget i løbet af ugen.

To er blevet dræbt, da demonstranter søndag prøvede at storme det Muslimske Broderskabs hovedkvarter i hovedstaden.

Vagter inde i bygningen åbnede ifølge flere medier ild mod demonstranter, der kastede sten og molotov-cocktails. Det lykkedes i første omgang at holde demonstranterne ude af bygningen. Men mandag morgen lykkedes det de vrede demonstranter at trænge ind i bygningen og sætte ild til den.

Hæren havde i forvejen truet med at gribe ind, hvis demonstrationerne udviklede sig voldeligt.

Læs artiklen »Militæret truer med at gribe ind overfor demonstrationer i Egypten« hos Modkraft.

48 timers ultimatum fra hæren

Mandag eftermiddag meddelte forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi på fjernsynet, at politikerne har 48 timer til at finde en løsning på den politiske krise. Han kaldte ved samme lejlighed demonstrationer et udtryk for »folkets vilje.« 

Demonstranter forsamlet på Tahrir-pladsen jublede, men flere kommentatorer er bekymrede for, at det kan betyde enden på Egyptens kortvarige demokratiske eksperiment. Morsis støtter kalder det direkte for et militærkup. 

Forsvarsminister al-Sisi gav i sin tale ikke udtryk, for at hæren var interesseret i at overtage magten, men intet er sikkert. 

Præsident Morsi meddelte i dag at han ikke vil gå af, til gengæld har flere ministre inklusiv udenrigsminister Mohamed Kamel Amr forladt regeringen.

Tamarod har afvist præsidentens forslag om en folkeafstemning om Morsis fremtid. De kræver fortsat at han går af.

Det ser ikke ud til, at der vil blive fundet en løsning inden deadline i morgen onsdag den 3. juli. 

Læs artiklen »Egypt’s Morsi rebuffs military demands; Muslim Brotherhood cries ‘coup’« hos The Independent.

Læs artiklen »Rebel rejects Morsi referendum calls, insists on removal« hos Ahram Online.

Læs forsvarsministerens tale hos AP/Reuters.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce