»Vi oplever en klar forskelsbehandling i de muligheder, vi har for at organisere og arrangere demonstrationer kontra den beskyttelse, Pegidas marcher modtager.« Trods knippelsuppe, kriminalisering, intern kritik på venstrefløjen og en voksende politisk højredrejning fortsætter NoPegida-aktivister efter to års demonstrationer mod Pegida-DK og 'For Frihed' og arbejder for en mere mangfoldig bevægelse.
Aktivistnetværket NoPegida, der arrangerer moddemonstrationer mod ’For Frihed’ (tidligere Pegida-DK), er ikke kun udfordret af, at den kæmper mod en stigende politisk strømning, hvor højrefløjspartier er på fremmarch i det meste af Europa.
Både internt på venstrefløjen og i medierne stilles spørgsmål ved aktivisternes eksistensberettigelse.
På Modkraft har debatten om NoPegida handlet om, hvorvidt det er spild af politiske kræfter. Og Dansk Folkeparti krævede i december et forbud mod ’voldelige venstreorienterede grupper’ på baggrund af en moddemonstration den 3. december, der forsøgte at forhindre ’For Frihed’ i at demonstrere på Nørrebro.
Samtidig oplever aktivisterne selv det, de mener, er en stigende brutalitet fra politiets side.
Den svenske venstrefløjsaktivist Showan Shattak opfordrede senest til, at modstanden mod ’For Frihed’ ikke kun skal være militant og til at blive bedre til at bygge alliancer mellem de forskellige kulturer og bydele.
Modkraft har spurgt NoPegida om, hvad de tænker status for protesterne er forud for nye demonstrationer lørdag den 7. januar. For hvad er der af muligheder for udviklingen af protesterne i et politisk klima, der sjældent går aktivisternes vej?
Det er snart to år siden, at Pegida-DK med den tidligere talsmand Nicolai Sennels i spidsen for første gang gik på gaden i Danmark for at protestere »mod fundamentalistisk islam«.
Og i snart to år har forskellige grupper på venstrefløjen ligeledes arrangeret moddemonstrationer mod den stærkt islamkritiske gruppe, som de mener fører en racistisk hetz mod muslimer i Danmark.
Politiet har forsøgt sig med forskellige midler for at håndtere moddemonstrationerne gennem de to år, der er gået. En periode oplevede aktivisterne ofte at blive omringet af betjente og ført mod Nørrebro.
Den form for midlertidig frihedsberøvelse afløste politiet en overgang med i stor stil at uddele bøder for blandt andet at overtræde ordensbekendtgørelsen til folk, som for eksempel råbte slagord mod ‘For Frihed’.
Mange bøder holdt dog ikke i retten, og den 3. december var det med knipler, skubben og et enkelt tilfælde ved at køre ind i moddemonstranter, at politiet sørgede for ‘For Friheds’ rute på Nørrebro.
- Det er tydeligt, at Københavns Politi er meget opmærksomme på de politiske vinde, der blæser fra Christiansborg - i den optik står det klart, at politiet er sat til at gennemføre sådanne demonstrationer lige meget hvor dyrt, det er for dem. Vi oplever en klar forskelsbehandling i de muligheder, vi har for at organisere og arrangere demonstrationer kontra den beskyttelse, Pegidas marcher modtager. At der møder politi op og forsøger at sikre Pegidas marcher, kan vi ikke gøre så meget ved, men vi tænker da selvfølgelig over politiets rolle og har da klart et mål om at gøre det så uattraktivt som muligt at gå med i Pegidas marcher. Og der ser vi bla. politiets massive tilstedeværelse, som noget der kan sabotere det udtryk, Pegida ønsker, skriver aktivister fra NoPegida til Modkraft.
Moddemonstranter forsøger at forsinke of forhindre 'For Friheds' demonstration på Nørrebro den 3. december 2016.
Læs kommentaren »Modstand mod 'For Frihed' er ikke hygge, men en politisk kamp«
Kan I forestille jer at mobilisere til andre former for aktioner eller ’events’ mod pegida end end at møde dem med tilråb eller blokader?
- Vi mener, det er meget vigtigt med en kontinuerlig, organiseret og forskelligartet modstand mod Pegida og deres had. Derfor kigger vi meget på, hvad der virker, og hvordan man løbende kan udvikle bevægelsen. Udover blokader og 'larme-aktioner' kan nævnes mangfoldighedsdemonstrationer, gadetater, kridt, humoristiske happenings, flyeruddelinger og at stå med skilte og bannere i nærheden af Pegidas forsamlinger. Så ja, der er ingen tvivl om, at vi prioriterer forskellighed i aktionsformerne.
Lørdag den 7. januar lyder parolen for moddemonstrationen »Stop racisme, før det smitter«. Her vil en blok i demonstrationen bære fulddragter og beskyttelsestøj for symbolsk at undgå smittefare. Der vil ligeledes blive delt flyers ud til forbipasserende.
‘For Frihed’ fejrer de to års protester med taler fra stifteren af Pegida-DK og tidligere talsperson Nicolai Sennels og det forhenværende folketingsmedlem Søren Krarup (DF).
I 2015 fortalte Nicolai Sennels Modkraft om intentionen bag initiativet:
- Der er udelukkende tale om en medfølende kritik af en religion, islam, der undertrykker kvinder og bekæmper anderledes tænkende med vold og trusler, lyder det fra Nicolai Sennels.
Læs mere om navneskiftet fra Pegida til For Frihed i »Derfor nedlægges Pegida i Danmark«
Modsat lyder det fra NoPegida, at ‘For Frihed’ ønsker at fremstå som »bekymrede borgere,« men at gruppen opildner til had og fremme budskaber om en kommende borgerkrig. Gruppen har svaret skriftligt på Modkrafts henvendelse.
‘For Frihed’ ser jer som sine bedste venner, fordi det ofte er konflikten mellem dem og moddemonstrationerne, som får dem i medierne. Hvilke overvejelser gør I jer om det?
- Ja, det siger de rigtigt nok - engang imellem. I andre radioindslag, facebook-opdateringer og artikler siger Pegida-deltagerne selv, at de mange protester imod gruppen holder folk væk. Pegida forsøger at iklæde sig en offerrolle, men det lader ikke til at virke - de færreste vil være med på et hold af hadefulde racister. Vi overvejer fra gang til gang, hvilke interviews vi deltager i. Det er vigtigt for os at undgå at give Pegida yderligere taletid ved f.eks at debattere direkte med dem. Vi ved godt, hvad de står for, og vi vil ikke lade fortidens forbrydelser mod menneskeheden blive gentaget. Når Pegida går på gaden for en krig imod muslimer, mener vi, det er vores pligt at stå sammen og sige fra.
’For Frihed’ har udover de faste demonstrationer lavet mere spontane aktioner. Blandt andet da Hizb ut-Tahrir holdt årsmøde på Nørrebro.
Senest med en hemmeligholdt demonstration på Nørrebro den 17. December. Den blev igen blev mødt af aktivister og moddemonstranter, der dukkede op, da rygtet om demonstrationen spredte sig ved hjælp af blandt andet sms’er.
Ifølge Berlingske deltog omkring 30 personer i demonstrationen.
Når NoPegida ser tilbage på de sidste to år, mener gruppen, at modstanden har haft en effekt:
- Det er i sig selv ret nedtur, at København har fået en organiseret racistisk og nationalistisk gruppe, der kontinuerligt forsøger at gå på gaden og sprede deres hadske budskaber. Til gengæld er det vildt optur at se så mange gå på gaden og protestere - både til Pegidas 'faste' arrangementer, men også når de viser sig spontant, og at det er lykkedes os at begrænse Pegida betydeligt - både i, hvad de laver, men især i forhold til, hvor få de er, skriver aktivisterne.
Læs artiklen »Aktivister i offensiven inden For Frihed-demonstration«
Showan Shattak opfordrede også den antifascistiske bevægelse i København til at række ud til de minoriteter, som bliver hårdest ramt af 'For Friheds' retorik og i højere grad arbejde for at skabe en fælles identitet som bydel.
Han omtalte, hvordan den antifascistiske organisering i Malmø består i at tale med eksempelvis iranske og chilenske medborgere forud for demonstrationer og oplæg.
NoPegida tvivler ikke på deres evne til at bygge alliancer i kampen med eksempelvis muslimske miljøer, der ikke traditionelt kommer fra den yderste venstrefløj i København, og understreger, det er noget de løbende arbejder med.
– Det er et godt spørgsmål, og vi oplever at have bedre succes med det, end det tidligere har været tilfældet i København - selvom der selvfølgelig stadig er lang vej igen til en stærkere og mere selvorganiseret antiracistisk bevægelse.
Bevægelsen peger også på vigtigheden af at være inkluderende.
– Vi oplever, at politiet og Pegida er mere voldsomme over for folk med f.eks muslimsk baggrund, og der synes vi, det er afgørende, at vi står sammen og støtter hinanden. Ingen skal føle, de står alene, og vi må løbende diskutere, hvordan vi kan sikre en mere inkluderende bevægelse, der effektivt kan stå imod, når små grupper, som Pegida forsøger at vokse.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96