Annonce

Udland
17. november 2015 - 16:04

Efter Paris: Mens britiske spioner får flere kolleger og beføjelser, vejrer Snowden-ramte CIA-folk morgenluft

Mens Frankrig forsøger at komme sig over fredagens angreb i Paris, styrker den britiske regering de hemmelige tjenester. I USA bruger CIA-direktører anledningen til at give Edward Snowden ansvaret for blodsudgydelserne i det franske.

Oven på det blodige angreb i Paris, der indtil videre har koster 129 mennesker livet, har den britiske premierminister Cameron lovet  oprustning af de tre centrale britiske hemmelige tjenester MI5, MI6 og GCHQ med ialt 1.900 ekstra stillinger.  

Cameron har desuden antydet, at hans regering vil sætte yderligere fart på den parlamentariske behandling af Investigatory Powers Bill. Det er en lov, som når den bliver vedtaget og træder i kraft, skal styrke britiske hemmelige tjenesters adgang til at overvåge trafikken på Internettet

Den britiske indenrigsminister Theresa May har tidligere afvist, at det ville blive nødvendigt at fremskynde vedtagelsen af loven, men ifølge teknologimagasinet Wireds hjemmeside har premierministeren lovet, at hans regering »vil se på tidsplanen«

Britiske borgerrettighedsgrupper har tidligere kritiseret den planlagte lov, Jim Killock fra Open Rights Group har advaret mod at haste loven igennem, fordi den med hans ord vil »omdefinere forholdet mellem staten og borgerne i en generation«.

Shami Chakrabarti, der er leder af organisationen Liberty, har taget endnu stærkere ord i sin mund.

- Lovforslaget er et chokerende angreb på internetsikkerheden for hver eneste mand, kvinde og barn i dette land, sagde Shami Chakrabarti til Wired i begyndelsen af november.   

Læs »UK To Hire 1,900 Extra Spies To Counter Attacks« hos Sky News 

Læs »Cameron might fast-track snooping bill after Paris attacks« hos Wired Magazine

Hør »David Cameron: Paris attacks 'could happen here'« hos BBC

Læs »Surveillance bill is a 'breath-taking attack' on internet security« hos Wired Magazine

En ny dagsorden

På den anden side af Atlanten mener fremtrædende efterretningsfolk, at angrebet i Paris varsler nye tider, efter at Edward Snowdens afsløringer i lang tid har bragt efterretnigstjenesternes generelle overvågning af amerikanere og andre i et lys, de gerne ser slukket eller dæmpet

- Jeg tror, at dette vil åbne en helt ny debat om sikkerhed overfor privatliv, udtaler forhenværende vicedirektør for CIA Michael Morell til  New York Times.

Han peger på den krypteringsteknologi, der tidligere har været brugt af Islamisk Stat, og som nogle mener har skærmet de franske attentatmænd fra at blive opdaget.

– Vi har på en måde haft en offentlig debat. Debatten var defineret af Edward Snowden. Nu er der en ny debat, og den er defineret af, hvad der skete i Paris.

Læs »Encrypted Messaging Apps Face New Scrutiny Over Possible Role in Paris Attacks « I New York Times

Læs »Minutes« hos New Republic

Læs »Blaming Snowden for Paris« hos Politico   

Snowdens blodige hænder

Men medlemmer af det amerikanske "intelligence community" bliver ikke stående ved konstateringen af fransk lys for enden af den tunnel, som Snowdens afsløringer har anbragt dem i. Nogle har også anklaget Snowden for at være ansvarlig for terroren i den franske hovedstad. 

I en tale på Center for Strategic and International Studies, sagde den nuværende direktør for CIA John Brennan ifølge the New Republic, at Snowden havde skabt det miljø, der tillod terrorismen »at blomstre«, og at hans  afsløring havde ført til det »hændervrideri«, der havde gjort det bøvlet for hans tjeneste at »finde terrorister«.

Og i samme dur som Brennan, men med hårdere ord fulgte den forhenværende CIA direktør James Wolsey, der på TV kanalen MSNBC udtalte, at Snowden har »blod på hænderne«, fordi hans afsløringer havde hjulpet terrorister med at sikre sig mod afsløring.

Terrorister behøver ingen Snowden

Anklagerne er, skriver Glenn Greenwald i en kommentar på webmagasinet The Intercept, udtryk for en kynisk brug af tragedien i Paris til at fremme efterretningsfolkes intreresser.

Greenwald, der i 2013 hjalp Snowden med at offentliggøre afsløringerne af NSAs aktiviteter og centralt placerede embedsmænds løgne om dem overfor amerikanske folkevalgte, mener ikke, at Snowden afslørede en risiko for terroristerne, som de ikke i forvejen kendte til eller beskyttede sig imod.

Han peger på, at jihadister længe før Snowden var kendt som ekstremt disciplinerede med hensyn til kommunikation og på række store terrorangreb allerede i nullerne, der jo lykkedes på trods af af elektronisk overvågning, og uden at en Snowden havde afsløret dens omfang: 

Snowden-afsløringerne var ikke betydningsfulde, fordi de afslørede for terroristerne, at deres kommunikation blev overvåget. Det har alle – især terroristerne – vidst altid. Afsløringerne var betydningsfulde, fordi de viste alverden, at NSA og tjenestens allierede indsamlede alle mulige andres kommunikation, skriver Glenn Greenwald på The Intercept  

Læs »Exploiting emotions about paris to blame snowden, distract from actual culprits who empowered isis« hos The Intercept

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce