Annonce

Solidaritet
1. september 2015 - 12:04

Djursland: Jysk sol, kaffe og kage i protest mod nazihærværk

Omkring 2.000 mennesker dannede søndag to »glædesringe« omkring asylcenteret Lyngbygård på Djursland som reaktion på nazistisk hærværk. Der var mødt så mange frem, at én ring ikke kunne gøre det.

Der var en afslappet stemning, da op mod 2.000 mennesker søndag eftermiddag var mødt op for at danne en såkaldt »glædesring« omkring asylcenteret Lyngbygård på Djursland. Solen stod højt på himlen, og der blev serveret kaffe og kage og spillet musik, mens folk snakkede med hinanden på asylcenterets plæne.

Arrangementet var en protest mod nazistisk hærværk, der natten mellem onsdag og torsdag den 26.-27. august blev udført mod centeret. Ved hærværket blev asylcenterets minibus brændt af, og der blev tegnet hagekors på centerets mure.

Det er tredje gang indenfor det sidste halve år, der er blevet malet nazistisk graffiti på centeret.

Politiet har sigtet en 26-årig mand, der er kendt fra det nazistiske miljø, for det seneste hærværk.

Læs Modkraftartiklen »Nynazist anholdt for brandstiftelse«

Tom for ord

Da »glædesringen« omkring centeret skulle dannes, var der så mange mennesker, at der måtte dannes to.

– Jeg er tom for ord, siger arrangør Ina Dygaard til Modkraft, der ligesom en lang række andre både lokale og landsdækkende medier som bl.a. DR og TV2 var til stede ved asylcenteret søndag eftermiddag.

– Vi havde syntes, det ville være flot, hvis der var dukket 100 op, så det her er fuldstændigt overvældende, fortsætter Ina Dygaard.

Hun fortæller, at hun bor i Århus, men ofte kommer som frivillig på centeret.

– Beboerne har været bange, men de er glade for, at vi er her i dag, og flere af dem har også hjulpet til med arrangementet, siger hun.

Reaktiverer traumer

Det bekræfter Claus Pedersen, der er regionsleder for Røde Kors’ asylcentre i Region Østjylland:

– Det er voldsomt for beboerne. For nogle reaktiverer det de oplevelser, de er flygtet fra. Nogle har fået krisehjælp. Men de er overlevere, siger Claus Pedersen til Modkraft.

– Men selvom det er på en sørgelig baggrund, så er det fantastisk med den folkelige støtte, dette arrangement viser. De borgere, der vil hjælpe, og de netværk, der dannes, er guld værd, siger Claus Pedersen.

Præster i kjole

Ved markeringen gjorde en del præster sig bemærket ved at møde op i præstekjole.

– Medfølelse er centralt i vores samfund, og kirken repræsenterer den tillid, der må være mellem mennesker, fortæller præst ved det nærliggende Fjellerup-Gleshøj Pastorat, Michael Pilgaard, som forklaring på, at han er mødt op i fuldt ornat.

Han fortæller, at netop denne søndags tekst er lignelsen om den barmhjertige samaritaner.

– Overgreb på civile må man tage afstand fra. Det gjaldt også, hvis en nynazist var blevet overfaldet, siger han.

Ikke plads til nynazisme i Norddjurs

Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), fortæller til Modkraft, at han er mødt op for at vise, at der ikke er plads til nynazisme i kommunen.

– Der er en god relation mellem asylcenteret og lokalsamfundet, som vi ikke vil have forstyrret, siger Jan Petersen til Modkraft.

– Forhåbentlig er det ikke organiseret, men bare en enkelt nynazist, der har gjort det. Vi håber ikke, det bliver hverdag. Norddjurs Kommune er ikke en nazirede.

– Det er flot med denne her afstandtagen i dag, og så håber vi, at vi kan fortsætte hverdagen igen i morgen, slutter Jan Petersen.

»Sådan er der ikke her, hvor jeg bor«

Rasmus Eriksen fra den nærliggende by Rønde er sammen med sin søn mødt frem med sække med bl.a. legetøj til centeret.

– Vi har samlet ind i vores netværk, bl.a. omkring min søns børnehave, fortæller han.

– Da det skete, tænkte jeg: ’Sådan noget sker ikke hos os. Sådan er der ikke her, hvor jeg bor.’ Så jeg følte, jeg måtte gøre et eller andet. Og vi har det jo godt og har meget, vi ikke har brug for, siger Rasmus Eriksen til Modkraft.

Smil på læben trods dyster baggrund

Også De Radikales leder Morten Østergaard havde fundet ud på Djursland denne søndag eftermiddag.

– Jeg er her med et smil på læben, trods den dystre baggrund, siger Morten Østergaard til Modkraft.

– Det her giver et noget andet billede af Danmark end det, jeg er vant til fra Christiansborg. Mange danskere viser storsind og gør et stort stykke arbejde for at hjælpe flygtninge, siger han.

Han mener, at der trods resultatet af det nylige folketingsvalg er tegn på en større forståelse for flygtninges situation i befolkningen.

– Den anden dag mødte jeg i Århus en mand, der samlede ind til cykler til flygtninge. Folkelige fællesskaber som dette arrangement og sådan noget som Venligboerne kan være med til at flytte holdninger, slutter Morten Østergaard.  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce