Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
udtalelse
18. juni 2012 - 13:19

Der er en anden vej ud af krisen

Hvis krisen skal overvindes, må der tænkes og handles fremadrettet. Der er ikke brug for en strategi, der skaber flere hænder, men en strategi, der skaber flere job.

I forbindelse med den økonomiske krise har mange tusinde lønmodtagere i Danmark mistet deres job. Mere end 200.000 job er forsvundet både i den private og i den offentlige sektor.

Samtidig står flere tusinde over for at miste deres dagpenge på grund af nedskæringer i dagpengeperioden og forringelser i retten til at optjene dagpenge. Mange af disse mennesker kommer til at stå helt uden forsørgelse om kort tid.

Ældre lønmodtagere har fået forringet efterlønnen og derved fået reduceret deres ret til at forlade arbejdsmarkedet ved nedslidning, og pensionsalderen er hævet, så mange skal arbejde længere.

Vi har den største ungdomsarbejdsløshed i nyere tid, og mere end 10.000 unge står uden lære– og praktikplads.

Lønmodtagerne har ved de seneste overenskomstforhandlinger været ualmindelig tilbageholdende med lønkrav, så konkurrenceevnen er blevet forbedret og reallønnen er kommet i minus.

Med andre ord – lønmodtagerne har betalt for krisen.

Regeringen må skifte spor

Regeringens politik skal tage sit udgangspunkt i virkeligheden og tage sine valgløfter alvorligt. Derfor er der ikke brug for yderligere nedskæringer og forslag om øget arbejdsudbud på nuværende tidspunkt. Der er brug for flere nye job til arbejdsløse og lære- og praktikpladser til de unge.

Der er brug for en offensiv vækststrategi, og her kan regeringen gennem deres klima- og energistrategi øge investeringerne i en bæredygtig erhvervsmæssig omstilling, der kan skabe flere nye og grønne job. Til at understøtte vækstinitiativerne bør regeringen etablere en klimafond.

Fagbevægelsens ledelse må lytte til medlemmerne

Vi opfordrer LO, FTF og AC til at fastholde, at behovet for mere arbejde og øget arbejdsudbud i første omgang skal sikres ved, at der skabes jobs til de mange arbejdsløse, at de unge sikres praktik- og uddannelsespladser og ved nedbringelse af sygefravær gennem en stor og effektiv indsats på arbejdsmiljøområdet.

Er der stadig behov for mere arbejdskraft, når disse mål er nået, så drøfter vi selvfølgelig gerne andre og nye muligheder for øget arbejdsudbud. Men tingene må komme i den rigtige rækkefølge.

Organisationsmødet anbefaler fagbevægelsen sammen at arbejde for:

  • At de politiske beslutninger på arbejdsmarkedet sker i overensstemmelse med virkeligheden og ikke efter en beregningsmodel i finansministeriet eller de finansielle markeders krav
  • At arbejdstiden ikke øges for fuldtidsansatte
  • At flere deltidsstillinger opnormeres til fuldtidsstillinger
  • At der kommer større fokus på og investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelse. Uddannelsessystemet skal også være for de arbejdsløse
  • At der indføres en reel uddannelsesgaranti, der sikre lære og praktikpladser.
  • At arbejdsmiljøet bliver sat på den politiske dagsorden og bliver højere prioriteret gennem en offensiv arbejdsmiljøpolitik, så udstødning af arbejdsmarkedet minimeres betydeligt. Alle arbejdsulykker skal anmeldes
  • At bureaukratiet omkring beskæftigelsesindsatsen minimeres, således at det igen bliver attraktivt at være medlem af en brancherettet A-kasse. Og at de borgerlige indskrænkninger i retten til dagpenge bliver ændret så ingen uforskyldt mister retten til dagpenge og optjeningsperioden forkortes.
  • At indsatsen mod misbrug af løntilskudsjob og social dumping forøges.
  • At den offentlige sektor udvikles gennem en tillidsbaseret dagsorden.
  • At der ansættes flere velfærdsarbejdere i den offentlige sektor, så kvaliteten af servicen øges og nedslidningen mindskes
  • At skattelettelser ikke finansieres ved forringelser af dagpenge, pension eller andre overførselsindkomster. Vi accepterer ikke en politik, som sætter splid mellem dem, der har arbejde, og dem, der ikke har.

Vi vil vurdere de politiske udspil, efter aflysningen af trepartsforhandlingerne, og vil opfordre forbundsledelserne til at fastholde de faglige krav.

Mødet opfordrer til, at der arbejdes på at organisere et større tillidsrepræsentants- og organisationsmøde med dagsordenen: »En ny politik for Danmark«. Der opfordres til at konferencen holdes inden oktober.

Mødet opfordrer til, at der organiseres aktiviteter på lokalt plan.

Mødet opfordrer til, at der iværksættes en kampagne for ændringer i dagpengesystemet, så ingen uforskyldt mister ret til dagpenge og til at optjeningsperioden til dagpengeret nedsættes.

Landsdækkende fagforeningsmøde afholdt hos Dansk El-Forbund København 15. juni 2012.

Underskrevet af mødeledere: Anders Olesen og Anders Munk.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce