Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Debat
4. november 2016 - 14:38

Den yderste højrefløjs internationale

KOMMENTAR: »Grupper og enkeltpersoner på den yderste højrefløj på tværs af Europa samles jævnligt til møder, kongresser og demonstrationer. Fælles for dem er kampen mod islam, stop for flygtninge og immigranter, værn om nationalstaten og de vestlige værdier samt modstand mod EU/globaliseringen.« I København demonstrerer 'For Frihed' lørdag den 5. november.

Grupper og enkeltpersoner på den yderste højrefløj på tværs af Europa samles jævnligt til møder, kongresser og demonstrationer. Fælles for dem er kampen mod islam, stop for flygtninge og immigranter, værn om nationalstaten og de vestlige værdier samt modstand mod EU/globaliseringen.

Aktørerne spænder fra nationalkonservative partier til nazistiske grupperinger. 

Seneste internationale møde blev afholdt i weekenden den 22. og 23. oktober 2016.  Den nye forening, Europa Terra Nostra (ETN) havde indkaldt forskellige internationale personer til en såkaldt frihedskongres i Nordtyskland.  

Europa Terra Nostra

Foreningen blev grundlagt den 3. juli 2015, og medlemstallet er ifølge foreningens vedtægter begrænset til 15 personer. Formand er svenskeren Dan Eriksson, som bor i Berlin.

Dan Eriksson er tidligere ledende medlem af det nazistiske Svenskernes Parti, som opløstes i maj 2015.

Næstformand er grækeren, Konstantinos Boviatsos, medlem af det fascistiske Gyldent Daggry.

Kasserer er Susann Starke fra det tyske, nazistiske Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

Oprindeligt havde ETN officiel adresse hos NPD i Berlin, men den er nu rykket til Bruxelles, hvor den deler hovedkvarter med det højreekstreme netværk, Alliance for Peace and Freedom (APF).

Daniel Carlsen fra Danskernes Parti sidder i APF’s bestyrelse, og det gør Dan Eriksson også.

Et af ETN’s hovedformål er modstanden mod EU og beskyttelse af Europas jord (deraf navnet). For dem er nationalisme og europæisk samarbejde ikke nogen modsætning, tværtimod:

»I betragtning af de mange trusler mod vores kontinent både inde- og udefra er samarbejdet mellem de indfødte nationer vigtigtigere end nogensinde,« hedder det i deres præsentation.

Frihedskongres

Under overskriften »Reconquista eller undergang« afholdt ETN førnævnte frihedskongres.

Blandt de indbudte gæster var Nick Griffin fra British Unity, Udo Voigt fra NPD, Dan Eriksson og Daniel Friberg.

Svenske Daniel Friberg er redaktør på det nye højres forlag, Arktos, som bl.a. udgiver skrifter om nationalisme og identitære ideer.

Dan Eriksson er redaktør på radioprogrammet Motgift, en hadradio, hvis aktører er veteraner fra det tidligere Hvid Magt miljø. I Motgifts udsendelser hyldes nazistiske terrororganisationer som amerikanske The Order, og der tales om »racekrig«.

En af redaktørerne, Jonas de Geer, opfordrede ifølge det svenske antiracistiske tidsskrift Expo i en udsendelse i december 2014 til direkte vold:

»Faktum er, at folk burde gå ud og hænge folk i lygtepæle, afbrænde biler og skyde mennesker.«

ETN’s næste aktivitet er et dansk/svensk besøg i Bruxelles den 9. november ledet af bl.a. Daniel Carlsen. 

ETN arbejder tæt sammen med Alliance for Peace and Freedom.

Alliance for Peace and Freedom

APF holdt sit første møde den 14. september 2014 i Milano. Mødet blev organiseret af Forza Nuova under ledelse af Roberto Fiore.

På mødet formuleredes formålet med APF: Det skal danne et modsvar til deres »globaliserede fjender«.

De vil samle de radikale nationalister til en »magtfuld blok« af national modstand i Europa.

På APF’s anden og stiftende kongres den 4. februar 2015 i Bruxelles blev Danskernes Parti optaget som medlem.

Bestyrelsen af netværket består af:

  • Roberto Fiore, Forza Nuova, Italien
  • Artemis  Mattheopoulos, Gyldent Daggry,  Grækenland
  • Jens Pühse , Nationaldemokratische Partei Deutschlands, Tyskland
  • Nick Griffin, British Unity, Storbritannien
  • Stefan Jacobsson, tidl. medlem af det nu opløste Svenskernes Parti
  • Gonzalo Martin Garcia, Democracia Nacional, Spanien
  • Herve van Laethem, Nation, Belgien
  • Olivier Wyssa fra det regionale parlament i Rhone-Alpes, Frankrig
  • Thomas Vandas,  Arbejdernes Parti for Social Retfærdighed, Tjekkiet
  • Daniel Carlsen, Danskernes Parti

Nazister i nye klæder

Roberto Fiore fra det italienske Forza Nuova har en lang karriere i det internationale netværk bag sig.

I 1980 blev der i forbindelse med et nazistisk bombeattentat på banegården i Bologna udstedt arrestordre på ham. Han gik under jorden i Storbritannien, blev boende der og fortsatte sit politiske arbejde.

I Storbritannien havde han et tæt samarbejde med Nick Griffin fra det fascistiske British National Party. Fiore vendte tilbage til Italien i 1997 og var en af grundlæggerne af det åbent fascistiske Forza Nuova.

Britiske Nick Griffin har været aktiv i fascistiske kredse i mange år. I 1999 blev han leder af British National Party. Han var kendt for sin åbne antisemitisme. Bl.a. blev han i 1998 dømt til syv måneders fængsel for at have udgivet en antisemitisk hetz-artikel.

Griffin har nu dannet sit eget projekt, British Unity.

Artemis Mattheopoulos er en af lederne af det fascistiske Gyldent Daggry og retsforfulgt på baggrund af, at Gyldent Daggrys parlamentsmedlemmer har været involveret i overfald, vold og mord på politiske modstandere og flygtninge/migranter.

Jens Pühse er medlem af NPD. Et parti med fascistiske rødder, som har eksisteret siden 1964. Mange af partiets medlemmer kommer fra nazistiske militante grupper – således også Pühse, som var medlem af Nationalistische Front indtil det blev forbudt i 1992. Pühse er også kendt for sin distributionsvirksomhed – ”Blitzversand” (!), som sælger højreradikal musik.

Democracia Nacional fra Spanien er Franco-tilhængere, og mange af medlemmerne har været aktive i nazistiske smågrupper.

Lederen, Manuel Canduela, var forsanger i nazi-rockbandet ”División 250”.

Herve van Laethem fra det belgiske højreekstremistiske Nation er kendt for sin tilbedelse af SS. Han blev i 1997 dømt for racisme.

Svenskernes Parti går direkte tilbage til nazistiske grupper som f.eks. Nationalsocialistisk Front.

Daniel Carlsens Danskernes Parti udspringer fra Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. 

Alliance for Peace and Freedom indkalder til international konference i Rom den 12. november, hvor parolen er: »Sammen mod immigration og terrorisme«.

Kritik for at bruge EU-midler til nazister

Pan-europæiske højreekstrem sammenslutninger med tilknytning til Europa-Parlamentet har flere gange fået tildelt EU midler til deres aktiviteter.

Ifølge Expo har de i 2014 og 2015 fået 2,3 millioner euro. I forbindelse med en konference – »Manhemsdagen« – i Stockholm i slutningen af maj 2016 oplyser Europa-Parlamentet, at ETN har fået udbetalt 197.625 euro og APF 400.000 euro.

Flere parlamentsmedlemmer har siden kritiseret, at EU-midler bruges til at finansiere nazistiske aktiviteter.

Pegida/For Frihed

I oktober i år var det to år siden, at det tyske fænomen Pegida startede en bølge af demonstrationer vendt mod muslimer, flygtninge og den såkaldte elite. I løbet af de to år har der været Pegida-efterligninger i andre europæiske lande med mere eller mindre succes.

I Danmark findes Pegida stadigvæk, dog har det fået nyt navn: For Frihed; og ny leder: Tania Groth.

Men ellers er der ikke meget nyt: Fjendebilledet er det samme, de marcherer stadigvæk en gang om måneden i København, de forbliver den samme gruppe mennesker af forskellig højrefløjspolitisk og antimuslimsk observans.

I forbindelse med fejringen af den tyske genforening arrangerede det tyske Pegida den 3. oktober en international demonstration i Dresden under hovedparolen »Fortress Europe«, hvor bl.a. Tania Groth fra For Frihed og Ingrid Carlqvist fra det svenske Trykkefrihedsselskab var gæstetalere.

Demonstrationens paroler var: »Freedom. Sovereignity. Identity. Shut all borders. Europe now«. 

Talskvinde for Fortress Europe, Tatjana Festerling aflagde tidligere på året et besøg i Danmark, da hun den 25. juni deltog i Mosbjerg Folkefest for Frihed.

Verbal radikalisering

Under demonstrationen i Dresden var der tydeligt skruet op for retorikken ift. modstandere og modstanden.

Voldsparathed var et gennemgående tema hos alle talerne.

Festerling advarede mod, at den europæiske jord og identitet var truet af den afro-arabiske og muslimske invasion, og at der ville komme kaos. Men hun forsikrede, at modstanden ville blive farlig. Det ville blive brutalt og hårdt. Gamle systemer ville ikke overleve. Hun inviterede alle på højrefløjen til at samarbejde uanset, om man var konservativ eller højreradikal hooligan.

Tania Groth fulgte i sin tale op:

»Vi er i krig med islam eller rettere: Islam har erklæret krig mod Europa og Vesten«.

Hun langede ud efter politikerne og kulturmarxisterne, som hun kaldte kujoner og forrædere. Også Tania Groth lovede at »slå tilbage«, og hun uddybede:

»Det er slut med at snakke. At bekæmpe den islamiske plage er ikke kun et mandag-aften-foretagende. Vi skal få vreden frem, og vi skal blive aktive og engagerede. Vi skal ikke være bange for at gøre vore hænder beskidte. Vær modige og vær ude hver dag.«

Den radikale retorik fortsatte hos Ingrid Carlqvist, som i sin tale argumenterede for, at der ville komme en borgerkrig i Europa. Hun forsikrede, at de som patrioter ville »vinde denne krig«.

Demonstrationen sluttede med en hilsen til alle »alte Kameraden« og bragende militærmusik.

Den 5. november har For Frihed indkaldt til demonstration på Axeltorv i København, hvor bl.a. Ingrid Carlqvist skal tale.

Vi må se, om den radikale retorik fortsætter, og om der kommer et konkret bud på, hvordan Pegida og For Frihed har tænkt sig at »gøre deres hænder beskidte«.

Markant stigning i vold mod flygtninge

Had- og voldsretorikken fra Pegida demonstrationerne i Dresden synes at blive fulgt op af direkte vold og chikane – og det er ikke kun de sædvanlige voldsberedte højreekstremister og hooligans, som er aktørerne.

Flere og flere ’almindelige borgere’ får afløb for deres bekymringer og vrede mod magteliten og EU–systemet ved at deltage i hetz og overgreb.

I delstaten Sachsen, hvor Dresden er hovedstad, har der været utallige afbrændinger af asylcentre, overfald og klapjagt på flygtninge. I 2015 og 2016 har der i hele Tyskland været en markant stigning i vold mod flygtninge og flygtningevenner. 

Læs Modkraft-artiklen »Pogromstemning i Sachsen«

Hadet og kampen mod fremmede og ikke-vestlige kulturer bliver i stigende grad og mere aggressivt kædet sammen med modstanden mod EU og globaliseringen – og det er det, som forener den yderste højrefløj på tværs af grænserne.

Dette er et vigtigt aspekt, når venstrefløjen og andre, som ikke ønsker at splitte verden op i ’dem’ og ’os’, skal gå op imod den stigende internationale højrepopulisme.

Anne Jessen er medlem af Demos

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce