Annonce

Venstrefløj eller konspiration
7. august 2015 - 15:46

Demonstration beskyldes for konspirationteori

En demonstration imod Venstre-regeringens lukning af Irak-kommissionen beskyldes af venstrefløjsaktivister for konspirationstænkning. De har derfor stablet et ny protestarrangement med samme politiske grundlag på benene.

Lørdag den 8. august er der i København to demonstrationer at gå til, hvis man er vred over, at den borgerlige regering har nedlagt en tidligere nedsat undersøgelseskommission, der skulle afdække grundlaget for og den danske deltagelse i Irak- og Afghanistan-krigene.

Der er både en »officiel demonstration« og en »uofficiel protest«. Arrangørerne af den ene er bekymret for, om arrangørerne af den anden vil mudre det politiske budskab, fordi der blandt talerne er en høj frekvens af konspirationsteoretisk anlagte personer.

Officiel demonstration, uofficiel protest

Den »Officielle Demonstration IMOD lukningen af Irak-kommisionen« finder sted lørdag den 8. august klokken 14  på Christiansborg Slotsplads. Den byder på talere, der blandt omfatter tidligere udsendte soldater, stand-up komikere, politikere, medlemmer af fredsorganisationer mm.

Til demonstrationen, der i skrivende stund har mere end 7.500 tilmeldte på Facebook, kommer også en række musikere , blandt andet Stig Møller, Anisette Koppel, et par rappere, et band fra Christiania mm..

Præcis samtidig bliver der på Amager Torv ved Storkespringvandet, holdt en »uofficiel protest imod lukningen af Irak-kommisionen«.

Bortset fra, at den sidste er uofficiel  frem for officiel, en protest frem for en demonstration, kun har 167 tilmeldte og skriver ordet »imod« med små bogstaver frem for store, er der tilsyneladende ikke den store forskel på grundlaget for de to arrangementer.

Læs indkaldelsen til Officiel Demonstration IMOD lukningen af Irak-kommissionen på Facebook

Læs Uofficiel protest imod lukningen af Irak-kommissionen på Facebook

Sandhed med stort og småt

På en løbeseddel skriver gruppen De Visionære, der står  bag den officielle demonstration, at »denne sag (lukningen af Irak-kommissionen, red.) bør være dråben for alle danskere, der gang på gang bliver ført bag lyset af politikernes løgne og bedrag for andre interesser«.

»Det er«, skriver arrangørerne, »på tide at ALLE viser at VI, folket og betalerne af de ulovlige krige, står sammen og viser at ’vi vil have SANDHEDEN’«.

På Facebook-siden for den uofficielle protest skriver arrangørerne fra gruppen Her er Oprøret om lukningen af Irak-kommisionen, at den er »udtryk for åbenlys politisk arrogance«, at den er »udemokratisk« og at de ganske som  De Visionære »kræver en sandhed«.

Mange konspirationsteoretikere

Erik Storrud, der er med til at arrangere demonstrationen ved Storkespringvandet medgiver over for Modkraft, at der ikke er den store forskel på grundlaget for de to demonstrationer. Men han peger på, at at der blandt arrangørerne og talerne er folk med sammensværgelser på hjernen

– Det kan sagtens vise sig, at det politiske budskab fra demonstrationen på Christiansborg bliver et, vi kan genkende os i, men sammensætningen af talerlisten bekymrer os. Der er en del konspirationsteoretikere, med  en dagsorden, der risikerer at skygge for den politiske pointe, vi gerne vil slå fast, siger han til Modkraft.

– Det handler ikke om sammensværgelser af den slags som konspirationsteoretikerne ser alle vegne , men om at Danmark har deltaget i en krig, der har kostet mellem en hel og en halv million mennesker livet. Krig er en alvorlig sag, og vi skal da vide, hvordan Danmark kom med i Irak-krigen, hvordan regeringen forvaltede sit mandat. Regeringens afvikling af Irak-kommisionen  er i den grad udtryk for magtens arrogance. Det handler om at holde politikerne ansvarlige, siger Erik Storrud.

Visionære konspirationsteoretikere

Erik Storrud ønsker ikke at uddybe, hvem på talerlisten, der bekymrer ham, men initiativet til den uofficielle protest er tilsyneladende først opstået efter, at der på de sociale medier har været en del debat om gruppen De Visionære, dens konspirationsteoretiske TV-kanal og tilknytningen til det såkaldte Schiller institutt.

Debat har der også været om talerlisten. Den byder blandt på  Christian Bechman Olesen, der ved lørdagens lejlighed repræsenterer De Visionære, men ellers er tilknyttet Schiller Instituttets Venner, og Tom Gillesberg, der er formand for Schiller instituttet i Danmark.  

På listen er også Niels Harrit og  Joseph Hanji, der begge er fremtrædende i subkulturen af såkaldte 911 truthers.  

Tidligere var Enhedslistens retspolitiske ordfører Pernille Skipper også sat på som taler, men hun trak sig ovenpå debatten.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce