Annonce

Fra Aalborg til København
28. maj 2013 - 15:53

Debatlystne arbejdsløse tager på Danmarksturné

Søndag drager en karavane af arbejdsløse fra Aalborg mod København og besøger undervejs 11 byer, hvor de vil skabe debat om retten til dagpenge og jobskabelse.

Græsrodsorganisationen Nordjyllands Arbejdsløshedsnetværk har taget initiativ til en »arbejdsløshedskaravane« igennem Danmark i den første uge af juni.

Formålet er at samle arbejdsløse fra en række byer til i fællesskab at kræve »ægte løsninger« på arbejdsløshedsproblemet fra politikere og erhvervsliv.

Karavanen, som starter i Aalborg søndag den 2. juni og ender i hovedstaden lørdag den 8. juni, besøger i alt 11 byer, hvor man vil lave happenings og samle underskrifter til fagforeningen HK's kampagne »Forlænge Dagpengeretten«

– Vi håber med karavanen, at vi kan være til at sætte fokus på, at arbejdsløshed ikke er den enkeltes problem, men at det er et problem, som skal løses i fællesskab, siger en af initiativtageren til karavanen, Rasmus Falck Østergaard, som er på kontakthjælp og har været arbejdsløs siden oktober 2012.

Besøg initiativets hjemmeside »Karavanen 2013«.

Skriv under på HK's tre krav til forlængelse af dagpengeret

Mangler privat overnatning

Talspersonen oplyser til Modkraft, at man indtil videre har samlet 15 arbejdsløse nordjyder, der er klar på at tage turen fra Aalborg til København.

Håbet er, at karavanen vokser løbende, når man lander i henholdsvis Skjørping, Randers, Silkeborg, Aarhus, Vejle, Kolding, Odense, Ringsted og Roskilde.

Mens de arbejdsløse har besluttet at marchere i samlet trop med et banner både ind og ud af byerne, så transporterer man sig i bus imellem dem.

Der er organiseret privat indkvartering og overnatning i fagforeningslokaler og idrætshaller undervejs, ligesom fagforeningsaktivister i de enkelte byer allerede har meldt sig til at modtage og hjælpe.

Der kan dog stadig bruges hjælp.

– Jeg skal nok overleve en uge på liggeunderlag, men hvis ældre mennesker gerne vil med, så vil de måske sætte pris på komfort og adgang til bad. Derfor kunne det være dejligt, hvis privatpersoner ville åbne døren for os, siger Rasmus Falck Østergaard.

Besøg Arbejdsløshedskaravanen på Facebook.

Besøg »Forlæng dagpengeretten« på Facebook

Politisk prioritering

Nordjyllands Arbejdsløshedsnetværk vil gerne sætte en debat i gang, som handler om, hvem der har ansvaret for, at der er arbejdsløshed i samfundet – og hvordan man behandler de mennesker, som står uden arbejde.

– Vi håber også med karavanen at sætte pres på regeringen til at sikre varige løsninger for arbejdsløse, ikke flere lappeløsninger. Vi har det grundlæggende krav, at alle har ret til arbejde eller forsørgelse. Selvom dagpengeaftalen løste et akutproblem for mange arbejdsløse, er det utilfredsstillende, at ikke alle arbejdsløse er sikret et forsørgelsesgrundlag, siger Rasmus Falck Østergaard.

Regeringen mener, at der ikke råd til at forlænge dagpengeretten på grund af den økonomiske krise. Hvad siger du til det?

– Det virker som om, man bruger krise til at nedkæmpe de rettigheder, som er opbygget igennem generationer. Det er jo en politisk prioritering, at man har købt militærfly for milliarder og fjernet sodavandsafgiften, men ikke vil sikre forsørgelse til de 6.000 mennesker, som stadig på trods af akutaftalerne falder ud af dagpengesystemet, siger talspersonen for Nordjyllands Arbejdsløshedsnetværk til Modkraft.

Men hvorfor kan folk ikke bare tage et arbejde?

– Hjemmesiden Jobnet.dk, som er den officielle indgang til jobs i Danmark, har omkring 13.000 opslåede stillinger – både deltid og fuldtid. Men der er 160.000 som står uden arbejde i Danmark, alt efter hvordan man gør det op. Det hænger simpelthen ikke sammen. Netop derfor er der brug for at skabe tryghed for de arbejdsløse, indtil de finder et job, lyder det fra Rasmus Falck Østergaard.  

Læs artiklen »Gå for arbejdsløses rettigheder« hos Arbejderen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce