Malalai Joya, der gæster Danmark, opfordrer til, at den danske venstrefløj fokuserer på at kæmpe mod imperialisme. Hun fordømmer regeringen for at besøge Saudi Arabien og kalder på et progressivt samarbejde mod fascistiske kræfter, der laver krig og terror.
Den kendte aktivist, og tidligere medlem af det afghanske parlament, Malalai Joya er i København i denne uge og skal blandt andet holde foredrag på Københavns Universitet og besøge det brugerstyrede hus, Trampolinhuset.
Malalai Joya har siden 2003 været en offentlig og kritisk stemme mod tidligere krigsherrer, som har domineret og stadig dominerer parlamentet i Afghanistan. Specielt hendes første tale i det afghanske forsamlingshus Loya Jirga er internationalt kendt, og var starten på et liv under jorden på grund af dødstrusler. Se videoen her.
Samtidig har hun fra start været kritiker af den vestlige invasion og besættelse af Afghanistan, som hun mener er gået i ledtog med fundamentalistiske kræfter.
I 2005 blev hun valgt ind i det afghanske parlament som det yngste medlem nogensinde, men to år senere blev hun ekskluderet fra parlamentet, fordi hun offentligt havde kritiseret specifikke skikkelser i parlamentet – tidligere krigsherrer, som har været aktive i den afghanske borgerkrig fra 1992 til 1996.
Kritikken har haft konsekvenser for Malalai Joya, der op til flere gange har været truet på livet, og hendes hverdag og politiske arbejde er præget af at leve under jorden med livvagter.
Fra i dag gæster Malalai Joya Danmark og har arrangementer hver dag hele ugen med flere forskellige fokusser, for eksempel ligestillingsrettigheder og den lange krig, som stadig medfører civile drabstal og flygtninge.
Modkraft har snakket med hende forud for besøget og talt med hende om, hvad hun ser frem til at diskutere, samt hvordan venstrefløjen i Afghanistan og Danmark kan arbejde bedre sammen.
Hvad ser du frem til at diskutere, når du gæster Danmark?
– Først og fremmest er jeg her, for at viderebringe budskaber fra de undertrykte mennesker i mit land, specielt kvinderne. I dag er det Kvindernes Internationale kampdag, og jeg håber på solidaritet mellem folk i Afghanistan og Danmark.
Samtidig håber jeg, at de gode folk i Danmark vil viderebringe disse beskeder til deres regering, som har støttet den såkaldte 'krig mod terror' sammen med USA i de sidste 15 år. Lige nu er det afghanske folk klemt sammen mellem tre fjender: krigsherrerne, Taleban og besættelsesmagten. I må ikke blive narret af jeres regerings forkerte politik. Det er ikke for sent at støtte retfærdigheds-elskende mennesker i Afghanistan, og der er mange organisationer og individer at samarbejde med.
Hvordan kan venstrefløjen i Danmark (fortsætte sin kritik og) alliere sig med grupper, politikere og individer, som du refererer til?
- I dag er verden meget lille på grund af internettet, og herigennem kan vi lave forbindelser meget nemt. For eksempel har de, som risikerer deres liv, brug for støtte fra feministiske-, antikrigs- og venstrefløjs-grupper og individer fra hele verden. De progressive i Afghanistan har mistet alle deres platforme, fordi krigen i Afghanistan ikke kun er en militær krig, men også en propaganda-krig, hvor de progressive bliver holdt udenfor medierne. De har heller ikke muligheder for at rejse til udlandet, så derfor skal de progressive i Vesten invitere dem hertil for at tale.
Fredselskende og progressive partier og individer i Afghanistan er det eneste håb og alternativ for fremtiden, og de har brug for støtte fra gode folk over hele verden. De har brug for, at folk følger deres arbejde og viderebringer deres stemmer.
Hvilke progressive grupper, partier og aktivister?
- En gruppe, jeg kender til, er 'Solidarity Party of Afghanistan', som er en progressiv organisation drevet af unge. Jeg mener, at de unge er landets fremtid, og selvom disse unge menneskers liv er i fare, organiserer de stadigvæk demonstrationer. Den gamle kvindeorganisation RAWA (Revolutionary Association of the Women of Afghanistan, red.) har også brug for støtte.
Det eneste krav fra det afghanske folk er retfærdighed – ikke bare i forhold til terroristerne, som har begået forbrydelser, men også i forhold til besættelsesmagten.
I sidste uge besøgte en dansk delegation Saudi Arabien for at indgå virksomheds-samarbejde, men også for at tale om krænkelser af menneskerettigheder. Hvad siger det dig?
- Jeg fordømmer dette møde. Siden den Kolde Krig, har Saudi Arabien finansieret jihadistiske fundamentalister i Afghanistan, for eksempel Taleban, og nu også Daesh (IS, red.). Det er et meget ikke-demokratisk regime, og det er vigtigt, at progressive stemmer i Danmark fordømmer og eksponerer dette. Men faktisk er jeg ikke overrasket, for det er ikke noget nyt, at imperialister samarbejder med og støtter fundamentalistiske regimer.
Hvordan skal den danske venstrefløj forholde sig til disse problematikker?
- Jeg mener, at venstrefløjen først og fremmest skal finde konkrete mål, som den kan samle sig omkring. De vigtigste mål er for mig at kæmpe mod imperialisme og fundamentalisme. Begge er vigtige og hænger sammen med hinanden. Og nu ser vi, at roden til alle problemer i for eksempel Afghanistan er besættelse og fundamentalisme.
Venstrefløjen skal efterspørge radikale ændringer - ikke kun hos deres egne regering, men også hos den amerikanske regering, fordi den er en supermagt. Udover det skal venstrefløjen kritisere mainstream-medier, fordi de er med til at forme folks opfattelse af, at besættelse og samarbejde med krigsherrer er i orden. De progressive stemmer skal gå i medierne og fortælle sandheden, siger Malalai Joya og afslutter:
- Et andet vigtig aspekt er, at sammenhold ikke kun er teoretisk, men også i praksis. På den måde kan vi opnå meget mere sammen. På den måde kan idéerne realiseres. Hvis vi ikke forenes, er vi mere sårbare overfor dem, som laver terror og krig – hvis vi ikke forener os, vil de fortsætte deres fascisme og barbari imod værdier som demokrati, kvinderettigheder, retfærdighed og fred.
Malalai Joya er i Danmark resten af ugen, og efterfølgende rejser hun til Sverige for også at deltage i arrangementer.
Du kan blandt andet møde hende senere i dag på Københavns Universitet med journalist Nagieb Khaja. Læs mere om begivenheden på Facebook. Du kan også møde hende på lørdag i Trampolinhuset med forfatter og debattør Carsten Jensen. Se mere her.
Malalai Joya er fra Afghanistan, men har gennem sin barndom boet i Iran og Pakistan.
Familien boede flere år i en flygtninge-lejr i Pakistan, hvor hun underviste ældre kvinder i at læse og skrive. Under Taleban-styret flyttede familien tilbage til Afghanistan, hvor Malalai Joya i al hemmelighed underviste unge piger.
I dag lever Malalai Joya under jorden i Afghanistan.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96