Annonce

HashFakta.dk
28. december 2013 - 17:33

Danske politikeres uvidenhed om hash udstilles på ny hjemmeside

Forbud mod hash virker ikke og politikernes argumenter mod en legalisering er uden hold i virkeligheden. Det fremgår af hjemmesiden Hashfakta.dk, som sætter den danske debat i internationalt perspektiv.

Den danske debat om hash er præget af fordomme og uvidenhed.

Det fremgår af den nye hjemmeside Hashfakta.dk, som blandt andet sætter kritisk fokus på danske politikeres argumenter imod en legalisering af det populære rusmiddel.

På hjemmesiden, der er lavet af en forening med samme navn, kan man læse udtalelser fra tilhængere af et forbud mod hash stillet op overfor internationale videnskabelige undersøgelser af de påståede skadevirkninger ved hampplanten samt erfaringer med afkriminalisering i udlandet.

Det går ud over Morten Bødskov (S), Rasmus Jarlov (K) samt Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Og resultatet er ikke imponerende.

– Vores gennemgang viser, at modstanderne af en legalisering af hash slipper af sted med udokumenterede påstande i den offentlige debat. Argumenterne for at bruge milliarder af skattekroner på kriminaliseringen af de mange danskere, der nyder hash er simpelthen uden hold i virkeligheden, siger Johan Sørensen fra Hashfakta.dk.

Besøg hjemmesiden Hashfakta.dk her.

En levende debat

Den nye hjemmeside lanceres på et tidspunkt, hvor debatten om legalisering af hash er på både den politiske og mediemæssige dagsorden i både Danmark og udlandet.

Debatten har for alvor tager fart efter det sydamerikanske land Uruguay, som det første i verden, den 10. december besluttede, at lovliggøre produktion og salg af cannabis.

Læs artiklen »Uruguay lovliggør produktion og salg af cannabis« hos Modkraft.

Det opsigtsvækkende initiativ har potentiale til at undergrave hele FN-systemets nul-tolerancepolitik overfor det populære rusmiddel og kommer kort tid efter, at det amerikanske justitsministerium har afvist, at gribe ind overfor de staterne Washington og Colorado, som har ligeledes har legaliseret cannabis.

Læs artiklen »Eric Holder Says DOJ Will Let Washington, Colorado Marijuana Laws Go Into Effect« hos Huffington Post.

Læs artiklen »Uruguay faces UN backlash for legalizing pot« hos RT.

Også herhjemme raser debatten.

En artikelserie i dagbladet Information bragt henover de seneste måneder har afsløret, at medicinsk cannabis trods advarsler fra myndighederne for alvor er kommet til Danmark via det illegale marked.

Nye tal Sundhedsstyrelsen offentliggjort i slutningen af november dokumenterer desuden, at den danske »krig« mod hash er uden effekt.

Antallet af hashrygere i Danmark er fortsat stigende og hver fjerde dansker under 25 år har i dag et aktuelt forbrug af hash, mens knap halvdelen af den danske befolkning har prøvet at ryge en joint.

Læs artiklen »’Jeg er blevet min egen læge på et illegalt marked’« hos Information.

Læs rapporten »Narkotikasituationen i Danmark 2013« hos Sundhedsstyrelsen.

Den 22. december stod en politiassistent ved Københavns Politi frem i Berlingske og foreslog en legalisering, mens Folketingets Ombudsmand den 27. december afgjort, at det var forkert, da en kostskole bortviste en elev, fordi han havde røget hash i sin fritid uden for skolens område.

Læs debatindlægget »Politibetjent: Hvorfor er hash stadig forbudt?« hos Berlingske.

Læs artiklen »Ombudsmand: Bortvisning af hashrygende elev var gal« hos Information.

Ligeledes i slutningen af december kunne MetroXpress fortælle, at flere end 2.000 danskere i år har fået frataget kørekortet på grund af hashrygning til trods for at flere eksperter afviser, at der findes dokumentation for, at de er til fare for trafiksikkerheden.

Læs artiklen »2.000 hashrygere har mistet kørekortet uden grund« hos Modkraft.

Civilsamfundet skal på banen

På Hashfakta.dk sættes den danske debat i et internationalt perspektiv.

Her finder man udover links til de nyeste tal, videnskabelige undersøgelser og rapporter fra ind- og udland, også en indgang til de mange uafhængige tænketanke og lobbygrupper, der rundt omkring i verden arbejder imod forbuddet mod hash.

Formålet med hjemmesiden er at give medier, meningsdannere og almindelige mennesker i Danmark en nem og hurtig adgang til aktuel og faktuel viden inden for emnet.

Håbet er, at det kan være med til at give en mere saglig debat om fordele ved en legalisering frem for at fortsætte med at bekæmpe et rusmiddel, der i mange henseender er mindre skadeligt end alkohol.  

For mens hovedårsagen til opretholdelsen af et totalforbud mod hash skal findes i FN's konventioner mod stoffer fra 1961, som Danmark har underskrevet, så viser et besøg på Hashfakta.dk, at det er både muligt og fornuftigt, at indføre en mere tolerant politik.

– Hvis man kigger rundt om i verden, så er det tydeligt, at det mange steder kun er et spørgsmål om tid før en legalisering er en realitet. Spørgsmålet er ikke så meget om det sker, men mere hvordan det skal ske i praksis, vurderer Johan Sørensen.

– Det eneste det kræver er politisk mod. Her kan civilsamfundet, også i Danmark, spille en konstruktiv rolle, mener talspersonen for Hahsfakta.dk.

SF vil undersøge erfaringer med legalisering

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation ønsker og har i flere omgange søgt Justitsministeriet om tilladelse til lave en forsøgsordning med kontroleret salg af hash i hovedstaden. 

Regeringen med Socialdemokraterne i spidsen har indtil videre afvist forslaget.

Men der er ikke 100 procent enighed i regeringen.

Således ønsker SF en kommission nedsat, som kan undersøge mulighederne for alternativer til nultorelancepolitikken.

Partiets retsordfører ønsker blandt andet, at kigge nærmere på erfaringerne med legalisering i udlandet. 

– Vi bliver nødt til at se på, hvilke nye redskaber vi kan få i bekæmpelsen af vores stigende forbrug af hash og hårde stoffer. Jeg synes også, at vi skal se på nogle af de legaliseringsmodeller, som vi ser rundt omkring i verden, siger Karina Lorentzen til avisen BT den 28. december.

Læs artiklen »SF: Vi bliver nødt til at undersøge legalisering af hash« hos BT.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce